Wat?

RCB staat voor het Repertorium van de Belgische Handelscatalogi. Het is een online hulpmiddel om handelscatalogi op te sporen in openbare collecties, uitgegeven in België vóór ca 1950.

Het RCB heeft zoekingangen via titel, firma, gemeente, periode, jaar van uitgave, RCB-code en trefwoord.

Waarom?

Handelscatalogi kunnen zowel informatie verschaffen over de producent als over de verkoper of de producten. Wat die verkoopwaar betreft, kan je reclame vinden over om het even wat: werktuigen en machines, huisraad, kledij, kerkmeubilair, voeding enz. Vaak tref je naast de naam van het voorwerp ook een afbeelding aan, eigenschappen (afmetingen, gewicht, grondstof), de prijs enz.

De handelscatalogi zijn dus onmisbare historische bronnen. Het probleem is dat er betrekkelijk weinig bewaard werden en dat het daardoor moeilijk is ze te raadplegen. Om je hierin op weg te helpen biedt het MOT het RCB gratis aan via onze website www.mot.be.

De collectie van het MOT

De museumbibliotheek van het MOT in Grimbergen bevat meer dan 10.200 handelscatalogi en is daarmee waarschijnlijk de grootste openbare collectie van het land. Alle praktische info over het raadplegen van onze bibliotheek vind je in het bezoekersreglement. We vullen onze collectie voortdurend aan. Schenkingen van oude reclame zijn altijd welkom.

In 2008 kon het MOT met de steun van de Vlaamse Gemeenschap het RCB online opstarten en zo de Belgische handelscatalogi uit de eigen collectie ontsluiten. Maar op termijn wensen we het repertorium uit te breiden met titels uit externe openbare collecties.

Jij kan helpen

Ken jij Belgische handelscatalogi van vóór ca 1950 in openbare collecties? Laat het ons dan weten via info@mot.be . Zo kunnen wij het RCB aanvullen. Met jouw hulp willen we alle catalogi die bewaard worden in openbare collecties opsporen en ontsluiten.