Het museum


Beeldmateriaal


ID-DOC


RCB catalogiBelgische handelscatalogi voor 1950


Red de bakovens!


Wat met de waterput?


Repertorium


Smidstekens


Lectuur


Wat is dit?


het MOT

Grimbergen
+32 2 270 81 11 info@mot.beLezing "Waterputten en bronnen"

Water is op het eerste zicht een reuk-, smaak- en kleurloze vloeistof, maar toch is het levensnoodzakelijk voor alle levensvormen. Sinds eeuwen is de mens op zoek naar zuiver en drinkbaar water. Stromend water uit de kraan lijkt vanzelfsprekend in de 21e eeuw, toch is dit niet altijd zo geweest.

Onze voorvaders spaarden kosten noch moeite om water uit putten en bronnen te halen. Hiervoor ontwikkelde men bijzondere technieken. Met de komst van de waterleiding gingen veel van die vaardigheden verloren. Waterputten en publieke bronnen in een landelijke omgeving zijn dan ook bedreigd landschappelijk erfgoed.

Johan David, conservator van het MOT, geeft een uiteenzetting over de geschiedenis en techniek rond het graven en onderhouden van waterputten en bronnen. Er zullen verscheidene werktuigen tentoongesteld worden. Met behulp van een inventarisatiefiche leer je hoe je dit erfgoed voor je eigen gemeente of heemkundige kring in kaart kan brengen.

Praktische informatie Datum: donderdag 8 mei 2008 van 20.00 u. tot 22.00 u. Locatie: het MOT, Guldendal 20, 1850 Grimbergen Prijs: 2 euro

Info en inschrijvingen Inschrijven gebeurt bij Arch'educ of bij het MOT.

Arch'educ, Stationsstraat 70, 1730 Asse. T 02 454 54 01, E info@archeduc.be, www.archeduc.be

Het MOT Grimbergen, T 02 270 81 11 E info@mot.be, www.mot.be

Via de website www.archeduc.be kan je ook online inschrijven.

GROOTMOEDERS RECEPTEN

Sterk groeiende klimplanten zoals klimop en wilde wingerd moeten af en toe in toom gehouden worden. Als je deuren en ramen dichtgroeien moet je wel ingrijpen. Daarom geven we hieronder het recept van een sopje dat doeltreffend zou zijn om de resten van hechtworteltjes te verwijderen.

"Maak een warme oplossing van zout, water en een beetje afwasmiddel. Drenk een katoenen doek in deze oplossing en wrijf daarmee over de plantenresten. In een mum van tijd is het raamkozijn of de muur weer schoon."

HOE ZEG JE?

"Als een hamer je enige gereedschap is, lijkt elk probleem op een spijker" Om een oplossing te vinden ben je afhankelijk van je mogelijkheden.

"Hij weet voor elke spijker een gat" Hij is heel vindingrijk.

"Hij is goed in zijn gat gekarnd" Hij is heel bang geworden.

KIDS-news: iets om vanavond aan je kinderen te vertellen

Een oud volksgebruik is de gewoonte om op 1 april iemand bij de neus te nemen. De grap bestond erin dat een kind of een lichtgelovige om een belachelijke boodschap bij een buurman werd gestuurd, onder het voorwendsel dat men iets niet in huis had.

In Vlaanderen werd 1 april 'Verzenderkensdag' genoemd, maar het gebruik komt algemeen voor in Europa en zelfs daarbuiten. In de loop van de vorige eeuw is het stilaan in onbruik geraakt.

De gefopte werd om de meest onmogelijke en belachelijke zaken gestuurd. Het meest klassieke was dat men hem om aprilzaad stuurde of om een aantal onvindbare zaadsoorten, scharen en andere onnozele dingen.

Zo kon je gestuurd worden: - naar een metselaar om een kasseischaar of een mortelvork; - naar een kleermaker om knoopsgaten; - naar een gareelmaker om een muizengareel of om een muizenbril; - naar een schilder om verfzaad; - naar een apotheker om olie van muizenbenen of om gestampte muggenteentjes; - naar de apotheker om "een flesje van 't zelfde". Meestal gaf men dan de naïeveling een gestopte fles mee, waarin men een wind had gelaten. - naar de boer om een patattenzeef of om borstelzaad, nagelzaad, blokzaad, pollepelzaad of kasseizaad; - naar de kruidenier om vierkante "rondekes".

Wat lijkt dat lang geleden! Toch is het gebruik om iemand op 1 april te foppen nog niet helemaal verdwenen. Kranten en weekbladen, radio en TV pakken die dag nog steeds uit met een geloofwaardig bericht dat bij nader inzien een grap blijkt te zijn. Je bent gewaarschuwd…


Schrijf je in op de nieuwsbrief van het MOT.
Webwww.mot.be