Molens maken de Maalbeek
in bubbel

In Grimbergen zijn er vier goed bewaarde watermolens op de Maalbeek: ’s Gravenmolen, Liermolen, Tommenmolen en Oyenbrugmolen. Hierdoor heb je in de Maalbeekvallei een landschap dat gemaakt werd voor en door de watermolens. In de onmiddellijke omgeving van de molen is dat het geheel aan menselijke kunstwerken en ingrepen, zoals de molen zelf. Ook stroomop- en afwaarts beïnvloedt de molen het beekdal. Zo werd de Maalbeek hoger in de vallei verlegd, zodat men een hoger verval verkreeg om met reuzengrote waterwielen krachtige molens aan te drijven.

Verloop van de wandeling

Je wordt opgewacht door een ervaren gids op de parking van het Lintbos (ingang Poddegemstraat).

Samen wandel je langs de Liermolen, de Tommenmolen en de Oyenbrugmolen, allemaal 17de eeuwse graanwatermolens, waarvan de huidige toestand erg verschillend is. De één is gerestaureerd tot een maalvaardige molen, de andere zal hernieuwbare energie maken. Samen met de gids sta je stil bij het 'watermolenlandschap', of hoe de molens het landschap bepaald hebben.

Je wandelt langs enkele prachtige zichten op de kouters van Grimbergen. Er wordt stilgestaan bij het verleden en het heden van het Vliegveld (compenseerbasis, vliegtuigloodsen, piepjonge Lintbos), de Charleroyhoeve, het Poddegemhof...

Je eindigt waar je begonnen bent, op de parking van het Lintbos.

Info

Voor wie
Bubbels tot 10 personen
Prijs
60 euro per groep.
Wanneer
Dagelijks om 10 uur, 14 uur en 17 uur t.e.m. november 2020.
Waar
Afspraak op de parking van het Lintbos (straat: Diegemput, toegankelijk via de Poddegemstraat).
Reservatie
Reserveren en betalen bij het MOT: tel. +32 2 270 81 11 – info@mot.be
Algemene reserveringsvoorwaarden