Krokuskriebels

Wat is het?

Krokuskriebels is een museumproject van de Gezinsbond met de steun van de Vlaamse overheid. Het wil gezinnen met kinderen op een verrassende manier laten kennismaken met de wereld van de musea.

Tijdens Krokuskriebels nemen we iedereen mee op sleeptouw in de wondere wereld van de Vikingen. Deze stoere krijgers kwamen tijdens de vroege middeleeuwen uit het Noorden naar onze streken. Ze kwamen hier op rooftocht, maar ze brachten ook hun kennis mee op het vlak van scheepsbouw, zeevaart, glas- en metaalbewerking.

Zin naar meer foto's? Kijk dan ook eens onder het MOT in beeld.

De laatste editie vond plaats in februari 2018.

Workshops

Knäckebröd bakken

De Vikingen ondernamen verre reizen. Om tijdens de reis genoeg mondvoorraad bij te hebben, zochten ze een manier om brood te kunnen bewaren. De typische beschuiten die nu verder leven als het bekende knäckebröd werden rond gebakken met een gat in het midden. Zo konden ze worden opgehangen, om te drogen buiten het bereik van ongedierte.

Vikingschild maken

De ronde schilden werden vastgezet op de rand van het Vikingschip. Zo was het schip beschermd door een lange rij schilden. Bij gevaar konden de roeiers hun roeispanen loslaten en het schild vastnemen. Ook bij gevechten aan land kwam het schild goed van pas, als bescherming tegen een pijlenregen of houwen van een zwaard. De ronde schildknop in het midden beschermt de hand in de greep. Het Vikingschild was geverfd in felle kleuren.

Breivorkbreien

Maak samen met mama of papa een breivork. Dit is een handig hulpmiddeltje dat de Vikingen gebruikten om wollen draden te vlechten. Je leert je zelfgemaakte breivork gebruiken, we maken samen een halsketting of armband. Achteraf neem je je Vikingjuwelen mee naar huis.

Info

Voor wie

Gezinnen met kinderen tussen 3 en 12 jaar. (O)ma en (o)pa doen mee.

Knäckebröd bakken: voor gezinnen met kinderen van 3 tot 12 jaar
Vikingschild maken: voor gezinnen met kinderen van 3 tot 6 jaar
Breivorkbreien: voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar

Prijs

Kinderen: 3 euro voor leden van de Gezinsbond, 6 euro voor niet-leden. Inclusief toegang.
Volwassenen: normale toegangsprijs, 50% korting voor leden van de Gezinsbond.

Wanneer

Knäckebröd bakken: woensdag 14 februari 2018 om 10 of om 14 uur
Vikingschild maken: dinsdag 13 of donderdag 15 februari 2018 om 10 uur
Breivorkbreien: dinsdag 13 of donderdag 15 februari 2018 om 14 uur

Extra
Tijdens Krokuskriebels maken onze medewerkers foto’s. Het kan zijn dat we die gebruiken voor promotionele doeleinden, zoals onze website, flyers en in de media. Ga je niet akkoord met het gebruik van het beeldmateriaal? Geef ons een seintje!
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Inschrijving

Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Inschrijven kan telefonisch (02 270 81 11) of per mail (info@mot.be).
Maximum 12 kinderen.

Doorlopend aanbod

Molly de mot

Molly de mot, onze mascotte, neemt je mee op speurtocht door het museum. Er zijn aangepaste boekjes per leeftijd. Heb je alles opgelost? Dan heb je bewezen dat je een goede speurneus bent en krijg je een geschenkje aan de balie. Ben je nog een kleuter? Dan moet je op zoek naar Supermolly. Je krijgt een koffertje mee met een kleur- en stickerboek en enkele attributen voor fijne spelopdrachten. Het kleurboek mag je achteraf meenemen naar huis.

Kinderen van 3 tot 6 jaar: 1,00 euro voor leden van de Gezinsbond, 2 euro voor niet-leden. Gratis toegang.
Kinderen van 6 tot 12 jaar: 0,50 euro voor leden van de Gezinsbond, 1 euro voor niet-leden + normale toegangsprijs (gratis voor leden van de Gezinsbond).
Volwassenen: normale toegangsprijs, 50% korting voor leden van de Gezinsbond.

Meer info.

De speelzolder

Happe de houtworm neemt je mee in de wondere wereld van het hout.

Ontdek op de speelzolder spelenderwijs hoe hard hout is, hoe een boom er vanbinnen uitziet en wat er allemaal mee wordt gemaakt. Laat de architect in je los en bouw de hoogste toren of word houtmuzikant en maak zelf muziek.

Kinderen: normale toegangsprijs, gratis voor leden van de Gezinsbond.
Volwassenen: normale toegangsprijs, 50% korting voor leden van de Gezinsbond.

Meer info.