Open Monumentendag 2018

Nieuw leven in de vakwerkschuur

De schuur van de Tommenmolen, die rond het jaar tachtig van op een ander Grimbergs erf naar de Tommenmolen werd verplaatst, deed jarenlang dienst als tentoonstellingsruimte. Onlangs werd ze volledig ontruimd om plaats te bieden aan demonstraties, workshops en tal van andere activiteiten. Op Open Monumentendag vertellen we het verhaal van de schuur, leggen we uit hoe vakwerk in elkaar zit en kan je zelf aan de slag met leem en hout.

Programma

Aan het (vak)werk! - Voor volwassenen
Een ervaren vakwerkbouwer geeft uitleg over typische vakwerk-technieken, zoals het snijden van toognagels en het maken van pen-en-gatverbindingen. Hij demonstreert en laat het je zelf uitproberen!
Lemen huisje bouwen - Voor kinderen vanaf 6 jaar
We bouwen samen aan een huisje. Geen huisje uit baksteen, maar eentje uit hout, stro en leem, zoals dat vroeger in onze streken gebruikelijk was. Net zoals de grote schuur aan de Tommenmolen. Met een reuzegrote schrank richten we eerst het houten gebinte op. Daarin vlechten we de wissen (soepele twijgen). We stoppen er dan propjes van leem en stro tussen. Op het einde werken we het huisje mooi af met een laagje leem. Lijkt het resultaat op zijn grote broer?

Info

Voor wie
Voor iedereen die meer te weten wil komen over vakwerk en de vakwerkschuur aan de Tommenmolen.
Prijs
Gratis.
Wanneer
Zondag 9 september 2018 van 14 tot 18 uur.
Waar
het MOT, Afdeling Tommenmolen - Tommenmolenstraat 18, 1850 Grimbergen
Inschrijving
Inschrijven is niet nodig.