Archeokook-Doe

Workshop archeologisch koken met proeverij

Bak met de toertepan op open houtskoolvuur en ontdek hoe vergeten dagelijkse bereidingswijzen en producten vandaag opnieuw vernieuwend kunnen zijn. Met gebruik van exclusieve ingrediƫnten uit archeologische contexten voel, ruik en proef je de geschiedenis.

Voedsel bereiden met een toertepan is een eeuwenoude techniek, in gebruik vanaf de Romeinse periode tot in 19de eeuw als alternatief voor de bakoven. Oorspronkelijk in aardewerk evolueerde de toertepan naar de dutch oven in gietijzer zoals die nu bekend is in de buitensport. Door gloeiende kooltjes te leggen op het deksel van de pan, krijg je een effect zoals in een oven.
Tijdens de workshop gebruiken we een pan met een bodem in aardewerk en een gietijzeren deksel. Werken met een aardewerken deksel kan ook maar dit is gevoeliger voor hittebreuk. Na de middeleeuwen kwamen ook deksels in messing voor.

Lesgever
Jeroen van Vaerenbergh, alias de Foodarcheoloog, heeft het gehad met het herbegraven van archeologische verhalen in stoffige depots en duffe rapporten. Hij gaat aan de slag met historische ingrediƫnten en methoden en tovert ze om tot eigentijdse recepten.

De laatste editie was op 4 mei 2019

Info

Voor wie
Voor volwassenen, zowel beginners als gevorderden
aantal
Maximum 5 deelnemers
prijs
95 euro per deelnemer (proevertjes inbegrepen) inclusief 1 gratis toegang
wanneer
Volgende datum nog niet gekend
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Inschrijving
Tel +32 2 270 81 11 - info@mot.be
Algemene reserveringsvoorwaarden