Archeokook-Doe

Workshop archeologisch koken met proeverij

Tijdens deze workshop worden verloren gewaande kooktechnieken op houtskoolvuur toegepast. En dat met gebruik van exclusieve ingrediënten uit archeologische contexten en geënt op het verhaal van de 'toertepan'. Ontdek hoe vergeten dagelijkse bereidingswijzen en producten vandaag vernieuwend kunnen zijn.

Voedsel bereiden met een toertepan is een eeuwenoude techniek, in gebruik vanaf de Romeinse periode tot in 19de eeuw als alternatief voor de bakoven. Oorspronkelijk in aardewerk evolueerde de toertepan naar de dutch oven in gietijzer zoals die nu bekend is in de buitensport. Door gloeiende kooltjes te leggen op het deksel van de pan, krijg je een effect zoals in een oven. Tijdens de workshop gebruiken we een pan met een bodem in aardewerk en een gietijzeren deksel. Werken met een aardewerken deksel kan ook maar dit is gevoeliger voor hittebreuk. Na de middeleeuwen kwamen ook deksels in messing voor.

De laatste editie was op 4 mei 2019.

Lesgever
Jeroen van Vaerenbergh, alias de Foodarcheoloog, heeft het gehad met het herbegraven van archeologische verhalen in stoffige depots en duffe rapporten. Hij gaat aan de slag met historische ingrediënten en methoden en tovert ze om tot eigentijdse recepten.  

Info

Voor wie
Voor volwassenen, zowel beginners als gevorderden
Aantal
Maximum 5 deelnemers
Prijs
95 euro per deelnemer, proevertjes inbegrepen en inclusief 1 gratis toegang
Wanneer
Volgende datum nog niet gekend.
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Inschrijving
Tel. +32 2 270 81 11 – info@mot.be

Foto: François De Heel

Kon je er vorige keer niet bij zijn en wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief van het MOT