Dakspaankloof-Doe

Workshop houten dakspanen kloven

Ontdek hoe je van een eiken stam dakspanen of 'shingles' kan kloven met behulp van enkele eenvoudige technieken en handwerktuigen. De dakspanen worden gebruikt om het Wan-kot mee te bedekken dat tijdens de Stage vakwerk wordt gebouwd.

Lesgever

Toen Mathijs Huyghebaert in 2010 afstudeerde als Japanoloog, trok hij naar Japan. Op dat moment was er net een bijeenkomst van Japanse en Europese timmerlieden die enkel met handgereedschap twee kleine gebouwtjes bouwden. Na zijn terugkomst in België kon hij bij een vakwerkbouwer uit Limburg met een leercontract aan de slag. Daarna zocht hij verder zijn eigen weg in binnen- en buitenland, met onder meer stages bij timmerlieden in Japan en Frankrijk. Sinds 2015 is Mathijs zelfstandig aan de slag als Matisu. Hij is ook één van de lesgevers tijdens de Stage vakwerk.

In Japan werken ze blootsvoets of met zeer licht schoeisel. Zo hebben ze meer grip op de ondergrond waarop ze staan en zijn ze heel bewust van de kwetsbaarheid van hun voeten. Ook bij het werk met scherpe zware bijlen wordt er zo gewerkt. Ervaring en handvaardigheid zijn dus vereist bij het werken met deze handwerktuigen. Indien je dit niet hebt aangeleerd is het ten stelligste aangeraden veiligheidsschoenen te dragen.

Corona
Alle Does vinden tot nader order plaats. We zijn voorzichtig positief en verwachten dat onze workshops van juni, juli, augustus en september kunnen plaatsvinden. Aarzel niet om je nu al in te schrijven! Strooit corona toch nog roet in het eten, dan garanderen we de volledige terugbetaling

Info

Voor wie
Voor volwassenen, zowel beginners als gevorderden
aantal
Maximum 8 deelnemers
wanneer
Zaterdag 22 augustus 2020 van 13 tot 17 uur
Waar
het MOT, Afdeling Liermolen - Vorststraat 8, 1850 Grimbergen
Prijs
35 euro per deelnemer, incl. 1 gratis toegang
Meebrengen
Eventueel werkhandschoenen
Eigen handbijl of kloofijzer mag, maar moet niet
Opmerking
De dakspanen zijn voor het Wan-kot, niet voor de deelnemers
Inschrijving
Tel +32 2 270 81 11 - info@mot.be
Algemene reserveringsvoorwaarden
Doe zo verder!
Graag meer van dit alles!

Deelnemers 2019