Groenhoutsnij-Doe

Workshop bewerken van groen hout

Groenhout is hout dat nog vers en nat is. Een boom bestaat namelijk - afhankelijk van de soort - voor een groot deel uit water. Als je een boek over houtbewerking open slaat, zal je lezen dat je zeker moet zijn dat het hout voldoende droog is voor je het gaat bewerken.
Groenhoutbewerking vraagt een heel andere aanpak. Tijdens de Groenhoutsnij-Doe leer je welke houtsoorten (berk, hazelaar of wilg) je kan gebruiken, waar je moet op letten bij de keuze van je grondstof en met welk gereedschap je het kan bewerken. Wij gaan aan de slag met steekbeitel, kloofijzer en lepelmes. Je gaat naar huis met een zelfgesneden kuksa.

Een kuksa is een houten beker, bekend bij liefhebbers van het buitenleven. De kuksa zou afkomstig zijn uit Lapland (guksi in de taal van de Sami). Omdat een kuksa meestal wordt gemaakt uit de knoest van een berk, is hij heel sterk. Hout isoleert en de beker is dus aangenaam om warme (of heel koude) dranken uit te drinken. Door de vorm en de tekening van het hout is elke kuksa uniek, en het is nog authentieker als je hem zelf hebt gemaakt.

Lesgever

Wildtree organiseert bushcraft-workshops en -excursies. Bij deze workshops worden oude technieken om te overleven terug tot leven gewekt. Bij al onze workshops ligt de nadruk op het beleven en ervaren. Na een korte introductie gaan jullie dan ook actief aan de slag met de aangeleerde technieken. Enkele workshops zijn: vuur maken, touw maken, voeding uit de natuur, pijl en boog maken.

Corona
Alle Does vinden tot nader order plaats. We zijn voorzichtig positief en verwachten dat onze workshops van juni, juli, augustus en september kunnen plaatsvinden. Aarzel niet om je nu al in te schrijven! Strooit corona toch nog roet in het eten, dan garanderen we de volledige terugbetaling

Info

Voor wie
Voor volwassenen, zowel beginners als gevorderden
aantal
Maximum 8 deelnemers
wanneer
Zaterdag 5 september 2020 van 10 tot 17 uur
Waar
het MOT, Afdeling Tommenmolen - Tommenmolenstraat 18, 1850 Grimbergen
Prijs
55 euro per deelnemer
Meebrengen
Lunchpakket
Inschrijving
Tel +32 2 270 81 11 - info@mot.be
Algemene reserveringsvoorwaarden