Voor de komst van de prikkeldraad vormden heggen de belangrijkste afsluiting van akkers, weilanden en erven. Het leggen van heggen is een zo goed als vergeten techniek om percelen "veedicht" te houden. Door de stam van de haagplanten half door te hakken kan men deze schuin neerleggen en de takken invlechten. Zo ontstaat een voor mens en dier ondoordringbaar netwerk van takken. Deze techniek zorgt niet alleen voor mooie, gezonde heggen maar maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk. Van onze inheemse planten is vooral meidoorn bijzonder geschikt om heggen te leggen, maar ook haagbeuk, hazelaar, liguster, sleedoorn, Gelderse roos en kornoelje zijn bruikbaar.
Deze workshop start met een theoretische inleiding waarbinnen de verschillende stijlen van haagvlechten aan bod komen, alsook een deeltje over materiaal en veiligheid. Daarna gaan we zelf aan de slag. Tijdens het praktijkgedeelte toveren we een twintigtal meter haag om tot een mooi voorbeeld van een gelegde of gevlochten haag.
De laatste editie was op 12 februari 2020.
Lesgever
Valentijn De Cock is al 25 jaar werkzaam in de groensector waarvan de laatste 15 jaar als lesgever bij Inverde. Naast de opleidingen rond veilig gebruik van machines zoals kettingzaag, bosmaaier en haagschaar geeft hij ook opleidingen rond gereedschapsonderhoud en ecologisch groenbeheer.Een tiental jaar geleden heeft hij zich verdiept in de techniek van het haagvlechten of heggen leggen. Het is ondertussen één van zijn favoriete opleidingen waar hij steeds naar uitkijkt om er zijn kennis in door te geven.