Stage smeden

Smeden is het vorm geven of ‘modelleren’ van metaal, meestal ijzer, in plastische toestand. Het aanvankelijk zeer harde metaal dat in een smidsvuur is opgewarmd, wordt kneedbaar en kan zelfs gedeeltelijk smelten als het boven een bepaalde temperatuur wordt verhit.

De vier natuurelementen
Naast de brandstof (kolen/cokes) en de grondstof (ijzer of een ander metaal), heb je ook lucht nodig om het vuur aan te blazen. Als het vuur te machtig wordt, grijpen we naar water om het af te koelen of te blussen. Zo verenigt dit oeroude handwerk de vier natuurelementen: aarde (kolen en ijzer), water, vuur en lucht.

Over de stage
Tijdens de stage word je ingewijd in de geheimen van één van de zeldzame kunstambachten: de kunst(enaar)-smid. Voel je lijf zinderen bij de slag van je hamer en de hitte van het vuur. Proef het genoegen om met je handen te werken en smaak de voldoening om met ijzer en vuur een artistiek, decoratief of bruikbaar voorwerp te maken.

Eindproduct
Je gaat naar huis terug met een uniek eigenhandig gesmeed object en je hebt je eerste stappen gezet in de fascinerende wereld van de smid, de wereld van ijzer en vuur.

Wat leer je?
Een smidsvuur aanmaken, controleren en beheersen, de juiste lichaamshouding, de correcte attitude voor veiligheid/veilig werken, het correct hanteren van de handhamer Verder leer je de basisbewerkingen van het smeden: strekken, klieven, stuiken, plooien… Na de basisinitiatie krijg je een opdracht naargelang je kunde en de beschikbare tijd.

Wil je kennismaken met de techniek van het smeden, maar is deze stage te uitvoerig?
Dan is de 1-daagse Smeed-Doe op 16 mei 2021 iets voor jou.

Lesgever
Michel Mouton studeert af als master aan het Marie Haps Instituut voor vertalers en tolken te Brussel. Kort daarna komt hij in contact met Alfred Habermann sr die zijn ‘ambachtelijke vader’ wordt. Habermann, een leidend figuur in de Europese hedendaagse smeedkunst, leidt hem binnen in de wereld van het metaal, het smeedijzer in het bijzonder, met oog voor schoonheid en vakmanschap, en brengt hem bij hoe te werken met respect voor het lichaam.

De professionele carrière van Michel Mouton bestaat uit het werken met groepen mensen om kennis door te geven. Hij leidt dit soort workshops sinds meerdere jaren en combineert daarbij vakkennis met didactische kwaliteiten, passie met geduld. Hij is meertalig, maar spreekt hier vooral de taal van ijzer en vuur.

Bekijk zeker ook de website van IJzer en Vuur vzw.

Programma

Fase 1
Leer het smidsvuur te temmen en het aan jouw wetten te onderwerpen. Via kleine oefeningen wordt er gelet op een correcte lichaamshouding en de juiste attitudes om in alle veiligheid te werken, je maakt je het juiste gebruik van de handhamer en een bepaald slagritme eigen; verder maak je ook kennis met ander typisch gereedschap van de smid.
Fase 2
Via kleine oefeningen komen de basisbewerkingen van het smeden aan bod: strekken, klieven, stuiken en plooien. Je leert er ook in groepjes van twee te werken, want vaak is ‘ één smid, geen smid’ zo wordt onder de smeden gezegd.
Fase 3
Je kiest een opdracht die in overeenstemming is met je kunnen en de beschikbare tijd. Je kunt daarvoor eigen voorstellen doen en in overleg met de lesgever wordt de haalbaarheid van je voorstel bestudeerd.
Heb je meer ervaring? Dan krijg je in samenspraak opdrachten aangepast aan je kunnen en de beschikbare tijd.

Info

Voor wie
Voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar, zowel beginners als gevorderden
Aantal
Maximum 10 deelnemers
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Wanneer
Van donderdag 13 mei tot en met zaterdag 15 mei 2021 van 9.30 tot 16.30 uur
Prijs

270 euro per deelnemer

Inbegrepen:

 • alle grondstoffen en benodigdheden
 • veiligheidsbril, leren smeedschort, handschoenen zijn ter beschikking
 • water, koffie en thee
 • 1 gratis toegangsticket tot het MOT
Mee te brengen
 • Draag volgende kledij:
  - Bij voorkeur in katoen
  - Die vuil en beschadigd mag worden (kleine brandgaatjes zijn mogelijk)
  - Met lange mouwen en broekspijpen
  - Veiligheidsschoenen of bottines/gesloten schoenen
 • Lunchpakket
Inschrijven