Zomeren in het MOT

Zomeren in het MOT is een programma voor gezinnen met kinderen van 3 tot 12 jaar in juli en augustus. Vorige jaren reisden we naar de prehistorie, het oude Egypte, het oude Rome, de tijd van de Vikingen en de Middeleeuwen.

Zomeren in de Nieuwe Wereld

Of hoe niets is wat het lijkt

Doet het getal 1492 een belletje rinkelen? Natuurlijk, Christoffel Columbus ontdekt Amerika. Fout! Columbus wist niet dat het Amerika was, zo heette het continent trouwens toen nog niet. En heeft hij het dan ontdekt? Ook niet, want er woonden al veel mensen.

Stel je voor, je ligt deze zomer lekker te zonnen aan de Belgische kust en opeens komen er drie bootjes aangedobberd uit de Noordzee. Gek geklede mannen komen het strand opgelopen en beginnen te roepen dat ze ons ontdekt hebben. Beetje vreemd, toch?

Zo ongeveer moet het 500 jaar geleden ook gegaan zijn. Ontdekkingsreizigers gingen aan land op de eilanden voor de kust van Midden-Amerika, later verkenden ze het vasteland van Zuid- en vervolgens Noord-Amerika. Ze ontmoetten er hoogtechnologische beschavingen als de Inca’s, Maya’s en Azteken.

Er ontstond een uitwisseling van grondstoffen en technieken tussen de ‘Oude’ en de ‘Nieuwe Wereld’. Helaas brachten Columbus en zijn vrienden niet enkel goed nieuws. Ze namen ook onbekende virussen mee … mmm, dat klinkt herkenbaar.

Programma

Veren maken de man

Maandag om 10 uur - 3 tot 6 jaar
Toen de Spanjaarden 500 jaar geleden Amerika veroverden was Montezuma de koning van de Azteken. Op feestjes droeg hij een prachtige mantel en een hoofdtooi van fel gekleurde veren. De lange groene veren waren van een quetzal, een prachtige vogel die in vele verhalen van de Azteken voorkomt. Maak een kleurrijke hoofdtooi en voel je een echte Aztekenkoning!

Gras bij de Inca's
Maandag om 14 uur - 7 tot 12 jaar
De Inca’s gebruikten touw, gemaakt van lang gras, om hangbruggen te knopen. Deze hangbruggen waren erg belangrijk omdat ze de steden onderling verbonden. De Spaanse kolonisten die het uitgestrekte Incarijk in de zestiende eeuw ten val brachten, waren onder de indruk van de technisch vernuftige hangbruggen. Maar hoe kan je touw maken van gras en andere natuurlijke vezels? Kom het te weten tijdens deze workshop!
Tortilla chips met dips
Woensdag om 10 uur en om 14 uur - 3 tot 12 jaar
Nacho, taco, dorito of burrito, zie jij nog de bomen door het maïsbos? Al deze lekkernijen vinden hun oorsprong in de maïspannenkoeken die basisvoedsel waren in het Amerika van vijfhonderd jaar geleden.
We maken tortillachips met een dipsausje, lekker uit het vuistje!
De kamelen van de Andes
Vrijdag om 10 uur - 3 tot 6 jaar
Reeds 500 jaar geleden waren lama’s en alpaca’s het favoriete huisdier van de Inca’s. Ze konden tot 50 kilo aan gewicht dragen zonder moe te worden. Naast lastdier waren ze ook wolleverancier! Met hun wol weefden de Inca's de mooiste stoffen. Ook benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Kom dan je eigen alpaca zadel weven!
Ronddolen op rubberzolen
Vrijdag om 14 uur - 7 tot 12 jaar
Toen de Spanjaarden Mexico veroverden, verstopte het volk van de Rarámuri zich in de moeilijk toegankelijke Koperkloof en daar wonen ze nog steeds. Deze mensen kunnen heel lang en ver lopen, daarbij beschermen ze hun voetzolen met rubber sandalen. Inderdaad, ook rubber is een ontdekking uit de Nieuwe Wereld!
Maak je Rarámuri sandalen op maat, leer ze knopen en oefen alvast om er mee te lopen.

Info

Voor wie
Gezinnen met kinderen van 3 tot 12 jaar.
Prijs
Kinderen betalen 6 euro voor Zomeren in het MOT inclusief de toegang tot het museum. Volwassenen betalen alleen de normale toegangsprijs. Leden van de Gezinsbond krijgen 1 euro spaarkorting op vertoon van hun lidkaart.
Wat is er inbegrepen?
 • workshop
 • toegang tot het Guldendal: de tentoonstellingen, de Speelzolder, de groene handjes
 • toegang tot Steigers en steen in het Prinsenkasteel
 • Speuren met Molly de mot
 • Schatten van Vlieg
Wanneer
Elke maandag, woensdag en vrijdag in juli en augustus doorlopend van 9 tot 17 uur. Om 10 uur en om 14 uur zijn er workshops. Ze duren 1 à 2 uur. Wees minstens 10 minuten voor aanvang aanwezig.
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Extra
Nieuw in 2020: de picknickbar, waar drankjes en ijsjes voor je koud staan. Breng gerust je picknick mee, buiten kan je gezellig lunchen in de schaduw van de piramidetent.
Breng op woensdag een schortje mee!
Tijdens Zomeren in het MOT maken onze medewerkers foto’s. Het kan zijn dat we die gebruiken voor promotionele doeleinden, zoals onze website, flyers en in de media. Ga je niet akkoord met het gebruik van het beeldmateriaal? Geef ons een seintje!
Zomeren in het MOT is bedoeld voor gezinnen (het is dus géén kinderopvang).
Covid-19-maatregelen
Ook dit jaar heten we jullie graag welkom voor leuke workshops. We hebben wel enkele dingen moeten aanpassen om te zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt. Er zal geen doorlopend aanbod zijn en de workshops zijn op inschrijving.
We werken in vijf tafels met telkens maximum vier kinderen (+ volwassen begeleider(s)) om te zorgen dat we zo weinig mogelijk materiaal moeten delen. Je kan samen met vriendjes afspreken en met je ‘bubbel’ van vier naar het MOT komen.
Op de dagen van Zomeren laten we geen andere bezoekers toe, zodat er nooit teveel mensen tegelijk in het gebouw aanwezig zijn. We zorgen voor ontsmettende handgel bij de groene handjes.
Een mondmasker is verplicht, breng er eentje mee!
Voor en na de workshop kan je in het museum Speuren met Molly de mot of de Speelzolder bezoeken. Vlieg is ook weer van de partij en heeft een schat verstopt in het MOT. Kom ook zeker een kijkje nemen in de nieuwe tentoonstelling Steigers en steen.

Maak nu je afspraak in 3 eenvoudige stappen:

 1. Reserveer telefonisch
  Reserveren doe je telefonisch (02 270 81 11) op weekdagen tussen 8 en 17 uur of tijdens de weekends tussen 10 en 17 uur.
 2. Kies de datum en de workshop
  Afhankelijk van het programma en de leeftijd
 3. Betaal de toegangsprijs aan de balie
  Je betaalt op het moment van je bezoek. Betaal bij voorkeur met bancontact.

De kleinzoon van 6 jaar heeft vandaag een echte kruisboog gemaakt en kon achteraf oefenen of zijn pijlen inderdaad raak schoten. In de binnenplaats van de ruïne van het Prinsenkasteel werd deze workshop gehouden onder begeleiding van twee medewerkers van het MOT. Als kers op de taart via de houten wenteltrap het donjon bezoeken vond hij heel tof! - Beauval (Uit met Vlieg, 2019)

Zoals elk jaar is Zomeren in het MOT een schot in de roos. Dit jaar zijn de middeleeuwen aan de beurt. Ik kon zelf papier en een manuscript maken en kreeg daarna nog een rondleiding in de kasteeltoren! Toppie!! - Julie (Uit met Vlieg, 2019)

Zeer leuke activiteiten. Wij hebben een lekkere middeleeuwse taart gemaakt die heerlijk smaakte naar meer. Mooi uitzicht van boven in het kasteel. - Kristof (Uit met Vlieg, 2019)