Zomeren in het MOT

Zomeren in het MOT zijn activiteiten tijdens de zomervakantie voor kinderen en hun gezin.
Er zijn workshops per leeftijdscategorie (3-6 en 7-12 jaar) en er is een doorlopend aanbod. We reizen elk jaar naar een historische periode, dit jaar naar de industriële revolutie.

In de schaduw van de fabriek

Workshops en een doorlopend aanbod rond het thema van de industriële revolutie, dat is Zomeren in het MOT. Denk jij bij de negentiende eeuw ook aan walmende fabrieksschoorstenen, kinderarbeid en bittere armoede?

Een grote technische vooruitgang gaat helaas hand in hand met slechte leef- en werkomstandigheden. De fabrieken produceren steeds meer en sneller, maar de mensen (ook kinderen) die er werken, kloppen lange dagen en lijden honger.

Programma

Maandag, drukdag

De Drukfabriek - 10 uur - 3 tot 6 jaar
In de Drukfabriek maak je eerst een soort collage met uitgeknipte stukken papier. Dit wordt je ‘stempel’ die je steeds opnieuw kan afdrukken. Enkel de hoger gelegen delen worden gedrukt. Deze techniek is de hoogdruk. Je strijkt de inkt uit met een inktrol. Door middel van een drukpers druk je de stempel op papier. Het voordeel van drukken is dat je dezelfde afbeelding kan herhalen! We hebben van pastamachines zelf drukpersen gemaakt. Heel leuk om mee aan de slag te gaan!

Studio Druksel - 13.30 uur - 7 tot 12 jaar
Je leert het verschil tussen hoogdruk, diepdruk en vlakdruk. Je maakt een cliché, dat is het ontwerp dat je steeds opnieuw kan afdrukken. Met een kleine drukpers druk je dit ontwerp af op papier. We voorzien een hoop originele materialen waarmee je zelf kan experimenteren.
Woensdag, bakdag
Brood uit Nood - 10 uur en 13.30 uur - 3 tot 12 jaar
Honderd jaar geleden was brood het basisvoedsel. Maar een lekkere witte boterham met kaas kennen de meeste negentiende-eeuwse kinderen nog niet. Het brood wordt gemaakt van het goedkopere rogge en kaas is enkel voor de rijken. Maar de tijden veranderen, nu wordt een vers gebakken roggebrood weer geapprecieerd! Kom samen met je (o)ma of (o)pa een roggebroodje bakken in onze bakoven. Een educatief medewerker zet je stapsgewijs op weg en kneedt zijn uitleg voor jong en oud!
Vrijdag, stoomdag
We bouwen dan zelf wel geen stoommachine. Dankzij het mechanische principe van de krukas en het schoepenrad kon stoom in de nieuwe tijd gebruikt worden voor transport met stoomtreinen en stoomboten.
Fabriekje - 10 uur - 3 tot 6 jaar
Uit de schoorstenen van de fabrieken kwam vroeger veel rook! Die was afkomstig van de stoom van de stoommachines. In ons fabriekje maken we een krukas, die een draaiende beweging omzet in een rechtlijnige. Wij maken een fabriekje met een op-en-neergaande stoomwolk.
Raderboot - 13.30 uur - 7 tot 12 jaar
De raderboot ontstond in het begin van de 19e eeuw door de opkomst van de stoommachine. Een schoepenrad achteraan of opzij van de romp drijft de boot aan. Bouw je eigen raderboot, vaart echt!

Info

Voor wie
Gezinnen met kinderen van 3 tot 12 jaar.
Prijs
Kinderen betalen 6 euro voor Zomeren in het MOT inclusief de toegang tot het museum. Volwassenen betalen de normale toegangsprijs.
Voor en/of na de workshop kan je nog een heleboel andere activiteiten doen.
Inbegrepen
 • zoeken naar de Schatten van Vlieg
 • Speuren met Molly de mot
 • het Guldendal bezoeken: de tentoonstellingen, de Speelzolder en de groene handjes
 • het Prinsenkasteel bezoeken

Niet inbegrepen

 • escape room
  opgelet: vanaf 8 jaar en je moet afzonderlijk reserveren
Wanneer
Tijdens de zomervakantie
Elke maandag, woensdag en vrijdag in juli en augustus doorlopend van 9 tot 17 uur. Om 10 uur en om 13.30 uur zijn er workshops. Ze duren 1 à 2 uur. Wees minstens 10 minuten voor aanvang aanwezig.
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Extra
Breng op maandag een (knutsel)schort en op woensdag een (kook)schort mee!
Er is een picknickbar, waar drankjes en ijsjes voor je koud staan. Breng gerust je picknick mee, buiten kan je gezellig lunchen in de schaduw van de piramidetent.
Tijdens Zomeren in het MOT maken onze medewerkers foto’s. Het kan zijn dat we die gebruiken voor promotionele doeleinden, zoals onze website, flyers en in de media. Ga je niet akkoord met het gebruik van het beeldmateriaal? Geef ons een seintje!
Zomeren in het MOT is bedoeld voor gezinnen (het is dus géén kinderopvang).
Covid-19-maatregelen
Ook dit jaar heten we jullie graag welkom voor leuke workshops. We hebben wel enkele dingen moeten aanpassen om te zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt.
 • De workshops zijn op inschrijving.
 • We werken in vier tafels met telkens maximum vijf deelnemers (kinderen + volwassen begeleider(s)) om te zorgen dat we zo weinig mogelijk materiaal moeten delen. Je kan samen met vriendjes afspreken en met je ‘bubbel’ naar het MOT komen.
 • We zorgen voor ontsmettende handgel bij de groene handjes
 • Een mondmasker is verplicht vanaf 12 jaar, breng er eentje mee!
Maak nu je afspraak in 3 eenvoudige stappen:
 1. Kies de datum en de workshop
  Afhankelijk van het programma en de leeftijd
 2. Reserveer telefonisch of per mail
  Reserveren doe je telefonisch (02 270 81 11) op weekdagen tussen 8 en 17 uur of per mail (info@mot.be).
  Gelieve bij reservatie te vermelden met hoeveel kinderen/volwassenen je komt, je gsm-nummer en postcode.
 3. Betaal de toegangsprijs aan de balie
  Je betaalt op het moment van je bezoek. Betaal bij voorkeur met bancontact.

Topdag gehad in het MOT! Na de geslaagde workshop ‘nachos maken’ op de prachtige binnenkoer, deden we nog de toer van het museum. Overal leuke opdrachtjes voor nieuwsgierige kleuters! Ook het prinsenkasteel was heel leuk aangekleed met hier en daar een doe-opdracht zodat de kindjes de hele tijd geboeid blijven. - Parvseva (Uit met Vlieg, 2020)

Een uitje dat aan alle criteria voldoet! Met weinig verwachtingen trokken we op een woensdag naar Grimbergen om deel te nemen aan de workshop 'Nachos maken'. Een fijne interactieve workshop waar groot en klein plezier aan beleefde, de setting gaf een grote meerwaarde. Ons zie je zeker terug! - Karolien (Uit met Vlieg, 2020)

Superleuk ook met zomerse workshop. Een aanrader voor actieve kinderen. - Vanessa (Google review, 2020)

Zoals elk jaar is Zomeren in het MOT een schot in de roos. Dit jaar zijn de middeleeuwen aan de beurt. Ik kon zelf papier en een manuscript maken en kreeg daarna nog een rondleiding in de kasteeltoren! Toppie!! - Julie (Uit met Vlieg, 2019)

De kleinzoon van 6 jaar heeft vandaag een echte kruisboog gemaakt en kon achteraf oefenen of zijn pijlen inderdaad raak schoten. In de binnenplaats van de ruïne van het Prinsenkasteel werd deze workshop gehouden onder begeleiding van twee medewerkers van het MOT. Als kers op de taart via de houten wenteltrap het donjon bezoeken vond hij heel tof! - Beauval (Uit met Vlieg, 2019)

Zeer leuke activiteiten. Wij hebben een lekkere middeleeuwse taart gemaakt die heerlijk smaakte naar meer. Mooi uitzicht van boven in het kasteel. - Kristof (Uit met Vlieg, 2019)