Guldendal

Het Guldendal maakte eeuwenlang deel uit van de hoeve die hoorde bij het Prinsenkasteel. Die kasteelhoeve werd in de 17de eeuw opgetrokken. De zogenaamde paardenstallen, het huidige Guldendal, werd in de 20ste eeuw verscheidene malen verbouwd en gerestaureerd. In 1978 werden ze door de Gemeente Grimbergen aangekocht en sinds 1980 doen ze dienst als hoofdgebouw van het MOT. Hier is de administratieve zetel gevestigd en wordt het personeel gehuisvest.

Op het domein van het Guldendal richtte het museum een smidse en een hoefstal in voor smeeddemonstraties. Voor het gebouw bevindt zich een natuurlijke speelruimte waar de kinderen zich kunnen uitleven. Achter het gebouw is er een waterput die gebruikt wordt tijdens het atelier Water Putten. In 2022 starten we met de bouw van een gloednieuwe werkplaats in vakwerk achteraan het Guldendal. 

Ruïnes van het Prinsenkasteel

Op een boogscheut van het Guldendal, middenin de vijver van het Prinsenbos, torenen de resten van het Prinsenkasteel hoog uit boven de bomen. Het eens zo machtige kasteel, een waterkasteel met omringend park en aanhorigheden, was de verblijfplaats van de heren van Grimbergen sinds hun burcht in de Borcht afbrandde tijdens de Grimbergse oorlog (12de eeuw). In de loop der eeuwen onderging het kasteel verschillende verbouwingen.

In 1944 staken Duitse soldaten bij hun terugtocht het kasteel in brand en takelde het verder af tot ruïne. Enkel de donjon of woontoren bleef overeind en doorloopt een restauratietraject. Nadien krijgt de donjon een museale bestemming als onderdeel van het MOT.

Hier vind je enkele 3D computertekeningen gemaakt door UCL Brussel.

Nabij het Guldendal

Op de rotonde aan de Prinsenstraat staat sinds 2013 een molentje zachtjes te draaien in de wind. Het is een windturbine, een metalen windmolentje dat zichzelf naar de wind zet en zo onbemand kan draaien. Sinds de 19de eeuw werden zo'n molentjes op grote schaal gebruikt om polders te bemalen, water op te pompen of elektriciteit op te wekken.

Het MOT plaatste deze windturbine met infobord niet alleen als blikvanger, maar ook als een mooi voorbeeld van het gebruik van windkracht als natuurlijke aandrijving.

vakwerk kerststal

vakwerkplaats Guldendal

Info

Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Contact
Tel. +32 2 270 81 11 - info@mot.be