Open depot karren en wagens

De schuur van de Liermolen was jarenlang ingericht als tentoonstellingsruimte, maar raakte in zo’n slechte staat dat we de zaal moesten sluiten voor het publiek. De Gemeente Grimbergen engageert zich om de komende jaren de nodige verbeteringswerken uit te voeren. Einddoel is een volwaardige ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

In afwachting van de restauratie richtten we de vrijgemaakte ruimte in als open depot voor onze deelcollectie voertuigen. Tijdens Erfgoeddag 2015 werd die plechtig geopend.

Wat is een open depot?

Een open depot of een kijkdepot is een museumdepot dat uitzonderlijk toegankelijk is voor het publiek. Het geeft het publiek de kans om een deel van de collectie te kunnen bekijken, dat niet tentoongesteld is.

Doorgaans zijn de tentoongestelde voorwerpen slechts het topje van de ijsberg en zit het grootste deel van de collectie in depot. Dat is niet anders in het MOT. Met meer dan vijfentwintigduizend stukken is onze collectie zo ruim, dat we onmogelijk alle voorwerpen in onze zalen kunnen tonen.

Waarom de voertuigen?

Al zijn de voertuigen in aantal een kleine deelcollectie, in volume nemen ze de grootste oppervlakte in. Door hun omvang zijn karren en wagens moeilijk bruikbaar in een zaalopstelling en komen ze vaak niet uit het depot.

Hun belang voor het dagelijkse leven is echter te groot om ze zomaar te negeren. Het vervoer over land was, is en zal altijd een fundamentele activiteit van de mens zijn.

Gelet op ons onderwerp verzamelen we alleen lastvoertuigen, dus geen personenvoertuigen. We tonen hier een mooie en representatieve selectie.

Info

Open
Van april tot en met september in het weekend en op feestdagen van 14 tot 18 uur.
Extra
Aangepaste zaalteksten op groot formaat voor slechtzienden.
Franse en Engelse vertaling van de zaalteksten.
Waar
het MOT, Afdeling Liermolen - Vorststraat 8, 1850 Grimbergen
Contact
Tel. +32 2 270 81 11 – info@mot.be

Foto: Philippe Debroe