Archeologiedagen

Bouwen met spierkracht en natuurlijke materialen

Tijdens Archeologiedagen ontdek je eeuwenoude bouwtechnieken. We richten een schaapskooi op die dienst zal doen als kerststal. De timmerman en strodekker tonen je hoe ze met handwerktuigen van natuurlijke producten een gebouw maken. Help je mee de boomstammen op lengte zagen en het graan dorsen, zodat de strodekker het stro kan gebruiken voor op het dak?

Programma

Kantrechten en zagen
Om van boomstammen balken te maken, wordt er sinds de prehistorie met bijlen gewerkt. Veel later werden ook zagen gebruikt om boomstammen in de lengte door te zagen. We laten zien hoe dat tot zo’n honderd jaar geleden in onze streken gebeurde. Wij kantrechten met de beslagbijl en zagen met raam- en kraanzaag.

Strodekken
Rieten daken zie je nog op veel plaatsen maar een dak in stro is uit het straatbeeld verdwenen… De strodekker legt het verschil uit tussen een rieten en een strooien dak en toont hoe je met stro een dak dekt. De schaapskooi is een klein en laag bouwwerk, je kan het dus van dichtbij meemaken.

Dorsen
De grondstof is de basis van elk bouwwerk. Een dak dekken kan niet met eender welk stro. Uiteraard wil de boer eerst zo veel mogelijk graan uit de halmen halen voor hij het op het dak legt. Om het stro niet te beschadigen moet hij het op een bijzondere manier dorsen. Kom jij de boer helpen?

Een schaapskooi of een kerststal?
Waarom zou iemand op traditionele manier een schaapskooi bouwen? Wat voor een bouwwerk is het eigenlijk? Kunnen we van dit experiment iets van leren? Wat heeft het met archeologie te maken? Je verneemt het tijdens Archeologiedagen.

Info

Prijs
Gratis
Wanneer
Zaterdag 9 oktober 2021 van 13 tot 17 uur
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Inschrijven
Niet op inschrijving

2020 - Kasteel in de steigers

Op elke middeleeuwse bouwwerf vind je hoogstaande bouwtechnieken, denk maar aan de steigerbouw. Om een stevige en veilige constructie te maken, had je heel wat kennis en ervaring nodig. Eens de steiger klaar, werden loodzware stenen verplaatst en opgetild, onder andere om kruisribgewelven te maken. Twee MOT-medewerkers lichtten de steigerbouw en enkele andere middeleeuwse bouwtechnieken toe en samen met de scouts van Grimbergen kon je een ladder sjorren.