Bakoven Tommenmolen gered

In het voorjaar van 2016 werd de bakoven aan de Tommenmolen heropgebouwd. Eerst werd die gedemonteerd en zorgvuldig gedocumenteerd. Vervolgens werd de oven zo getrouw mogelijk heropgebouwd. Gedurende de zomer kon de oven goed drogen, waardoor er in het najaar weer in gebakken kon worden.

360°-erfgoedprojecten

Dit bouwproject werd mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant in het kader van de “360°-erfgoedprojecten". Met deze projecten beoogt de provincie de herwaardering van het niet-beschermd klein historisch erfgoed (zoals kapellen, wegwijzers, bakovens,…) én het omringende (historische) landschap dat er onlosmakelijk mee verbonden is. Naast een financiële ondersteuning zette de provincie ook de expertise van Monumentenwacht Vlaams-Brabant in. De heropbouw werd uitgevoerd door een aannemer in samenwerking met de monumentenwachters en de gemeente Grimbergen.

Heropbouw

Voor de heropbouw werd de bakoven volledig gedemonteerd, waarbij alles zorgvuldig gedocumenteerd werd op foto, plan en film. Vervolgens werd de bakoven zo getrouw mogelijk heropgebouwd met maximaal behoud van de originele bouwmaterialen en waarbij foutjes uit het verleden werden verbeterd. Hierdoor komt het ovendeurtje nu achter de schouw te staan, werd de koepel steviger gebouwd en werd de schouw van een deksel voorzien. Het hele proces werd gevat in een time-lapsefilmpje dat je hierboven kan bekijken.

Historiek

De bakoven stond aanvankelijk bij een boerderij in de Poddegemstraat in Grimbergen. Toen de oven in 1969 moest wijken, werd die door de toenmalige eigenaars en laatste gebruikers geschonken aan het gemeentebestuur. De oven werd met een kraan opgetild en op een vrachtwagen geplaatst en zo naar de Tommenmolen verhuisd. Tot begin jaren 1990 werd hij vervolgens gebruikt om brood te bakken tijdens Veldkantkermis.

Inhuldiging

De bakoven werd ingehuldigd op 23 november 2016 door Tom Dehaene, de gedeputeerde voor erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant en Marc Van Godtsenhoven, schepen voor cultuur en erfgoed.

Ring TV (min. 8:50) was er ook bij.