Stage vakwerk

In september 2017 organiseert het MOT de eerste stage vakwerk. Op vijf dagen tijd, gespreid over drie weken, bouw je samen met twee ervaren lesgevers een bijenhalletje in vakwerk aan de Liermolen. Ervaring met houtbewerking is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk voor het volgen van deze stage.

De bedoeling van de stage is dat elke deelnemer alle stappen van het bouwproces doorloopt, van het kantrechten van de boomstammen en het uittekenen en kappen van de verbindingen over het oprichten en opvullen van het vakwerk. Ook het kloven van houten dakspanen voor de dakbedekking komt aan bod.

De laatste editie vond plaats in september 2017.


We hebben het hele bouwproces opgenomen. Bekijk hier de timelapse:

Programma

DAG 1

 • balken kappen en kantrechten;
 • dakspanen maken.

DAG 2

 • houtverbindingen maken.
DAG 3
 • vakwerk optrekken

DAG 4

 • vitsen en lemen;
 • dakspanen op het dak plaatsen.
DAG 5
 • vitsen en lemen;
 • dakspanen op het dak plaatsen.

Info

Voor wie
Voor volwassenen
Maximum 6 deelnemers per team (de 3 laatste dagen werken de teams samen)
Prijs
375 euro per deelnemer
Inbegrepen:
 • ervaren vakwerkbouwers als lesgever;
 • alle grondstoffen en benodigdheden;
 • water, koffie en thee;
 • gratis toegang tot het MOT.
Waar
het MOT, Afdeling Liermolen - Vorststraat 8, 1850 Grimbergen
Wanneer
Momenteel bieden we geen stage aan. Indien u interesse heeft gelieve dan uw gegevens door te sturen naar info@mot.be. We contacteren jou als er een nieuwe stage wordt georganiseerd.

Annulatie

Indien u na inschrijving uw deelname wenst te annuleren wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald. U kan wel zelf voor vervanging zorgen.
Mee te brengen

 • Veiligheidsschoenen of ten minste stevige (wandel)schoenen en beschermende kledij (overall of dergelijke);
 • Mocht het koud zijn en/of regenen: de cursus wordt in open lucht gegeven, dus breng aangepaste kledij mee;
 • Een lunchpakket;
 • Rubber handschoenen (tuinkwaliteit) om te werken met kalk en leem.
Opmerking
 • Helaas mag men niet verwachten dat men na vijf dagen een volleerd houtbewerker is. Mits wat voorkennis kan men er in slagen achteraf thuis hetzelfde bouwwerk na te bouwen.
 • Het bedenken en uittekenen van een plan voor een nieuw gebouw in vakwerk wordt in deze stage niet behandeld.

Vakwerk

Vakwerk is de historische voorganger van houtskeletbouw. Een gebouw in vakwerk wordt opgetrokken door middel van een houten constructie van verticale stijlen, horizontale regels en diagonale schoren. De wanden van dit ‘skelet’ kunnen worden gesloten door een vlecht- of vitswerk van soepele twijgen of gekloven latjes te bekleden met een mengeling van leem en stro.

Vakwerk was eeuwen lang in grote delen van Europa, en zeker in Vlaanderen, een technisch goed alternatief voor bak- en natuursteen die niet altijd en overal beschikbaar of betaalbaar waren. Het vraagt echter meer onderhoud dan een stenen bouwwerk en vanaf het begin van de twintigste eeuw werd er dan ook niet meer in gebouwd. Bouwen met leem is echter aan een heropleving bezig vanwege de ecologische voordelen. Met deze stage bieden we een praktische kennismaking met deze historische bouwtechniek.

De lesgevers en Japanse houtbewerking

De lesgevers Ante Corthals en Mathijs Huygebaert hebben veel ervaring met Japanse werktuigen, technieken en verbindingen. Deze Japanse houtbewerking zal dan ook in de stage geïntegreerd worden. Er zal bovendien consequent gebruik gemaakt worden van handwerktuigen. De lesgevers begeleidden eerder in het MOT de Japanse zaag-Doe en de komst van de zaagdokter Nagakatsu-San.

Ante Corthals begon met houtbewerking rond 2001 in Nieuw Zeeland. Hij werkte er twee jaar deeltijds bij een meubelmaker, intussen bouwde hij zijn eigen yurts en rond huis. Later werkte hij in Nieuw Zeeland twee jaar voor een eco-bouwer en architect, toen leerde hij werken met strobalen en bezetten met leem. Dan verhuisde Ante naar Japan om er weer twee jaar bij een traditionele timmerman in de leer te gaan. Daarbuiten werkte hij bij verschillende timmermannen voor kortere projecten.

In 2010 heeft Ante meegewerkt met een Japans team in de voorbereiding en bouw van een Japans theehuis, uitsluitend met handgereedschap. Sindsdien werkt hij afwisselend in Europa en Japan aan eigen projecten.

Hij leert lemen van leembouwer Gerrit Van den dries. In 2013 en 2016 werkt Ante mee aan grote projecten van Axel Weller, een Duitse Timmerman die enkel met handgereedschap werkt.

Toen Mathijs Huyghebaert in 2010 afstudeerde als Japanoloog, trok hij naar Japan. Op dat moment was er net een bijeenkomst van Japanse en Europese timmerlieden die enkel met handgereedschap twee kleine gebouwtjes bouwden. Na zijn terugkomst in België kon hij bij een vakwerkbouwer uit Limburg met een leercontract aan de slag. Daarna zocht hij verder zijn eigen weg in binnen- en buitenland, met onder meer stages bij timmerlieden in Japan en Frankrijk. Sinds 2015 is Mathijs zelfstandig aan de slag als Matisu.

Een bijenhal

De nieuwe bijenhal aan de Liermolen, die dient om de bijenkasten van de imker te beschermen tegen weersinvloeden, wordt gebouwd met de steun van CERA en zal door de Koninklijke Maatschappij voor Bijenteelt van Grimbergen en Omstreken in gebruik worden genomen.