Stage vakwerk VOLZET

De Stage vakwerk is een vijfdaagse stage. De bedoeling van de stage is dat elke deelnemer onder begeleiding van ervaren lesgevers alle stappen van het bouwproces doorloopt, van het kantrechten van de boomstammen en het uittekenen en kappen van de houtverbindingen, tot het oprichten. Ervaring met houtbewerking is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk voor het volgen van deze stage.

Vakwerk

Vakwerk is een historische voorganger van de huidige houtskeletbouw. Een gebouw in vakwerk is opgetrokken uit een houten constructie van verticale stijlen, horizontale regels en diagonale schoren. De wanden van dit ‘skelet’ kunnen worden gesloten door een vlecht- of vitswerk van soepele twijgen of gekloven latjes te bekleden met een mengeling van leem en stro.

Vakwerk was eeuwenlang in grote delen van Europa, ook in Vlaanderen, technisch een goed alternatief voor bak- en natuursteen die niet altijd en overal beschikbaar of betaalbaar was. Maar omdat het meer onderhoud vraagt dan een stenen bouwwerk, werd vakwerk vanaf het begin van de twintigste eeuw nog amper toegepast. Vandaag is bouwen met leem echter aan een heropleving bezig vanwege de ecologische voordelen. Met deze stage bieden we een praktische kennismaking met deze historische bouwtechniek.

Loge of bouwloods

Tijdens deze stage bouwen we een loge of bouwloods. Dat is een gebouw waaronder bouwvakkers op grote middeleeuwse werven beschut hun werk konden doen. Vooral de steenkappers werkten onder zo'n loods. De bouwloodsen verschilden van vorm, maar waren vaak constructies met open wanden, om veel licht toe te laten. De bouwloods die nu gemaakt wordt, is geïnspireerd op bouwloodsen die we kennen van historische afbeeldingen, maar is geen exacte kopie. De loods zal eerst op het grasveld voor het Guldendal opgetrokken worden in afwachting van werken aan het Prinsenkasteel. Eens die werken achter de rug zijn, zal de bouwloods gedemonteerd en verplaatst worden naar het eiland. Daar zal ze dienen als aankleding van de site als bouwwerf en onderdak bieden aan demonstraties, workshops en andere activiteiten.

De eerste Stage vakwerk vond plaats in september 2017. Toen bouwden de deelnemers een Bijenhalletje, in 2019 volgde het Wan-kot, beide aan de Liermolen.

De lesgevers en Japanse houtbewerking

De lesgevers Ante Corthals en Mathijs Huygebaert hebben veel ervaring met Japanse werktuigen, technieken en verbindingen. Die Japanse houtbewerkingstechnieken worden steeds populairder en komen dan ook in de stage geregeld aan bod. Er wordt bovendien consequent gebruik gemaakt van handwerktuigen.

Ante Corthals begon met houtbewerking rond 2001 in Nieuw-Zeeland. Hij werkte er twee jaar deeltijds bij een meubelmaker, intussen bouwde hij zijn eigen yurts en rond huis. Later werkte hij in Nieuw-Zeeland twee jaar voor een eco-bouwer en architect, toen leerde hij werken met strobalen en bezetten met leem. Dan verhuisde Ante naar Japan om er weer twee jaar bij een traditionele timmerman in de leer te gaan. Daarbuiten werkte hij bij verschillende timmermannen voor kortere projecten.

In 2010 heeft Ante meegewerkt met een Japans team in de voorbereiding en bouw van een Japans theehuis, uitsluitend met handgereedschap. Sindsdien werkt hij afwisselend in Europa en Japan aan eigen projecten.

Hij leert lemen van leembouwer Gerrit Van den dries. Ante werkte mee aan grote projecten van Axel Weller, een Duitse Timmerman die enkel met handgereedschap werkt.

Toen Mathijs Huyghebaert in 2010 afstudeerde als Japanoloog, trok hij naar Japan. Op dat moment was er net een bijeenkomst van Japanse en Europese timmerlieden die enkel met handgereedschap twee kleine gebouwtjes bouwden. Na zijn terugkomst in België kon hij bij een vakwerkbouwer uit Limburg met een leercontract aan de slag. Daarna zocht hij verder zijn eigen weg in binnen- en buitenland, met onder meer stages bij timmerlieden in Japan en Frankrijk. Sinds 2015 is Mathijs zelfstandig aan de slag als Matisu.

Programma

DAG 1
3 teams samen, 24 deelnemers
dinsdag 10 september van 10 tot 17 uur aan het Guldendal
 • presentatie Steven De Waele: Vakwerk in beeld
 • presentatie Ante Corthals: voorbeelden van eigen realisaties
 • Wat is wat bij vakwerk; vaktermen
 • bekijken van de kerststal en de vakwerkwerkplaats (Guldendal)
 • bezoek aan bijenhal (L), Wan-kot (L) en schuur Tommenmolen
 • demonteren van de kerststal: leren begrijpen hoe een vakwerk in elkaar zit
DAG 2
per team, 8 deelnemers
TEAM A: woensdag 11 september van 8.30 tot 16.30 uur aan het Guldendal
TEAM B: donderdag 12 september van 8.30 tot 16.30 uur aan het Guldendal
TEAM C: vrijdag 13 september van 8.30 tot 16.30 uur aan het Guldendal
 • stammen verplaatsen met uitdraaghaak en mallejan
 • aftekenen en kantrechten
 • slijpen en wetten van beslagbijlen
DAG 3
per team, 8 deelnemers
TEAM A: woensdag 18 september van 8.30 tot 16.30 uur aan het Guldendal
TEAM B: donderdag 19 september van 8.30 tot 16.30 uur aan het Guldendal
TEAM C: vrijdag 20 september van 8.30 tot 16.30 uur aan het Guldendal
 • uitslag: overzetten en tekenen van de verbinding op het hout
 • houtverbindingen maken
 • toognagels snijden op een snijpaard
DAG 4
Per team, 8 deelnemers
TEAM A: woensdag 25 september van 8.30 tot 16.30 uur aan het Guldendal
TEAM B: donderdag 26 september van 8.30 tot 16.30 uur aan het Guldendal
TEAM C: vrijdag 27 september van 8.30 tot 16.30 uur aan het Guldendal
 • uitslag: overzetten en tekenen van de verbinding op het hout
 • piquage: gebruiken van loodlijn en passen om vlakken en verbindingen over te zetten op te verbinden onderdelen
 • houtverbindingen maken
 • toognagels snijden op een snijpaard
 • testen van de gebinten
DAG 5
3 teams samen, 24 deelnemers
zaterdag 28 september van 8.30 tot 16.30 uur aan het Guldendal
 • vakwerk richten

INSCHRIJVINGEN AFGELOPEN

Info

Voor wie
Voor volwassenen
Aantal
Maximum 8 deelnemers per team (dag 1 en 5 is met alle teams samen)
Wanneer
 • dinsdag 10 september 2024: startdag voor team A, B en C
 • woensdag 11, 18 en 25 september 2024: team A
 • donderdag 12, 19 en 26 september 2024: team B
 • vrijdag 13, 20 en 27 september 2024: team C
 • zaterdag 28 september: richten voor team A, B en C
Prijs
500 euro per deelnemer, incl. toegangsticket voor het museum
Inbegrepen:
 • ervaren vakwerkbouwers als lesgever
 • alle grondstoffen en benodigdheden
 • water, koffie en thee
 • gratis toegang tot het MOT.
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Mee te brengen
 • Veiligheidsschoenen of ten minste stevige (wandel)schoenen en beschermende kledij (overall of dergelijke);
 • Mocht het koud zijn en/of regenen: de cursus wordt in open lucht gegeven, dus breng aangepaste kledij mee;
 • Een lunchpakket.
Opmerking
Helaas mag men niet verwachten dat men na vijf dagen een volleerd houtbewerker is. Mits wat voorkennis kan men er in slagen achteraf thuis hetzelfde bouwwerk na te bouwen. Het bedenken en uittekenen van een plan voor een nieuw gebouw in vakwerk wordt in deze stage niet behandeld.
Reservatie
Inschrijven is verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt tot 8 per team.
De inschrijving verloopt volgens een strikte procedure waarbij de deelnemers door trekking worden uitgeloot.
Voorinschrijving
De voorinschrijving is geen definitieve inschrijving en geeft uitsluitend toegang tot de loting. De voorinschrijving dient uiterlijk woensdag 12 juni binnen te zijn.
Om jezelf in te schrijven voor de loting:
 • stuur je een mail naar info@mot.be met volgende gegevens: voornaam, naam, postcode, gemeente, telefoonnummer, gsm-nummer, e-mailadres en voor welk team je wenst in te schrijven (beide teams zijn ook mogelijk)
 • of bel je op werkdagen tussen 8 en 17 uur naar het MOT (02 270 81 11) en geef je bovenstaande gegevens door.
Je ontvangt vervolgens per mail een bevestiging van je voorinschrijving.
Loting
Op donderdag 13 juni wordt er geloot en wordt een volgorde vastgelegd voor beide teams. Iedereen krijgt nog diezelfde dag melding van zijn plaats in de volgorde van elk team. De eerste 8 van elk team krijgen hierbij een mail met de betalingsgegevens.
Betaling
De betaling dient op onze rekening te staan uiterlijk op maandag 24 juni. Indien de betaling niet tijdig wordt overgemaakt, wordt de volgende kandidaat uit de volgorde van de loting gecontacteerd.
Annulatie
Indien je na inschrijving jouw deelname wenst te annuleren wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald. Je kan wel zelf voor vervanging zorgen.