Wat met de waterput?

Inventaris

In 2009 lanceerde het MOT het online project Wat met de waterput?, waarbij we een eerste inventaris maakten van de bestaande waterputten, maar ook van de gesloopte, gedempte en afgedekte exemplaren, zowel hier als in het buitenland. Sindsdien groeit deze databank stelselmatig aan.

Heb jij weet van een waterput? Stuur dan je informatie door naar info@mot.be!


Zoek naar: waterput


Zoekresultaten 1 - 50 453 resultaten gevonden in 0.047 seconden
Blauwenbergstraat 61, Aalst, Belgium
De overgrootouders van de melder lieten deze waterput maken. Voordien was er een andere waterput, doch daar bleek een interferentie met de beerput, waardoor dat water ondrinkbaar werd. De melder herinnert zich het jaar 1921, waarin is ofwel de waterput gegraevn werd, ofwel van een hete zomer, wanneer “alle” dorpsbewoners daar om water kwamen. De bovenbouw van de put was weggerot en is verloren gegaan bij opruimingswerken.
Beigemsesteenweg 356-358, Grimbergen, Belgium
Gemeenschappelijke put van twee broers. Thans afgedekt.
Poddegemstraat 59, Grimbergen, Belgium
Café “In de Veldkant”. "Gemeenschappelijk voor twee woningen: deze aan de Poddegemstraat gelegen en deze in het straatje aan de Maalbeek."
Poreistraat 4, Mechelen, Belgium
In totaal vier waterputten. Twee oude waterputten waarvan één door de eigenaar terug opgemetseld. Over de andere werd recentelijk een schuur over gebouwd. Twee recente waterputten gegraven in de droge zomer van 1959 door Van den Keybus uit Essen.
Grote Heirbaan 55, Grimbergen, Belgium
"De bewoners waren bloemenkwekers en de waterput werd hiervoor en voor het huishouden gebruikt. De pomp stond in de kelder."
Poddegemstraat 157, Grimbergen, Belgium
"Gemeenschappelijk met het huisnummer 155, oorspronkelijk twee werkmanswoningen opgericht in 1904. Tot eind jaren 1970, begin jaren 1980 was er een bovenbouw en een handpomp aanwezig. Thans niet meer in gebruik en afgedekt met een metalen deksel." (P. Van Driel & A. Arcq 2010) De schacht van de put bestaat uit baksteen en is rond, net onder het maaiveld is ze vierkant. De diepte tot de bodem bedraagt 200 centimeter, tot het water 50 centimeter. (MOT 2010)
Sint-Katherinastraat 61, Ternat, Belgium
Afgedekte waterput, terug open gezet en ronde boven "put" opgemetseld. Inspoeling van modder en dus nog maar een beperkte diepte. Wateraders geven nog wel water. Plannen om dakje boven put te bouwen.
Hengelhoefdreef 6, Houthalen-Helchteren, Belgium
Waterput voor het oude vakwerkhoeve wat nu Bezoekerscentrum Hengelhoef is.
Sint-Antoniusstraat 9A, Westerlo, Belgium
Waterput uit betonringen.
Sint-Denijsplein z.n., Vorst, Belgium
Sint-Denijsplein z.n., Vorst, Belgium
Sluizenweg 5, Olen, Belgium
Sluizenweg 5, Olen, Belgium
Beemdenstraat 2, Grimbergen, Belgium
“Vroeger met handpomp.”
Hogesteenweg 20, Grimbergen, Belgium
"Afgedekt, thans in gebruik voor het begieten van de planten."
Dapperheidsplein 17, Anderlecht, Belgium
De put is in metselwerk en ongeveer 6 m diep. De waterput staat al heel lang droog. Tijdens de afdaling in juni 2008 werd ongeveer een meter vuil uitgeschept, maar er ligt nog veel vuil in de put. Op zes meter diepte is er een “gang”. Deze loopt horizontaal en is ter hoogte van de scheiding met de buur dichtgemetseld. Op de put staat een bekroning in smeedijzer. Het model is vergelijkbaar met de bekroning in het Kasteel van Gaasbeek. Ze stammen ook beide uit dezelfde periode (eind 19de eeuw). Het model is neogotisch en geïnspireerd op de bekroning van de put van het “Hôtel de Cluny” te Parijs. De bekroning is in de jaren tachtig hersteld door enkele leerlingen. Hij is al drie maal gekopieerd als werkstuk. Op het plein staat ook nog een oude waterpomp. http://www.ka-re.academieanderlecht.be/index.php?home-waterput http://academieanderlecht.be/index.php?nieuws=106
Kleine Kade 25, Goes, Netherlands
Bij graafwerkzaamheden in de tuin is men gestuit op een rond metselwerk. Het bleek een oude waterput te zijn, die vervolgens werd leeggeschept tot aan de onderkant van het metselwerk en nadien tot 80 cm boven het maaiveld werd opgemetseld. Aanvankelijk werd het (zoete) water voor de tuin gebruikt, maar nadat er spontaan varens en schaduwplanten in zijn gaan groeien, hebben de eigenaars beslist de groei niet te verstoren.
Oude Markt 1, Leuven, Belgium
Onder de gerestaureerde Sint-Janspomp bevond zich oorspronkelijk een waterput. Nieuwsblad.be, Leuven: Sint-Janspomp staat niet meer droog, 2 juli 2010 (http://www.nieuwsblad.be/video/videoplayer.aspx?VideoId=4941279)
Grote Markt z.n. (Sint-Martinusbasiliek), Halle, Belgium
Wellicht waterput in de basiliek.
Trassersweg 287, Brussel, Belgium
Bakstenen bovenbouw. Windas.
Hasselstraat 19, Maarkedal, Belgium
Open waterput, rond gemetst met vierkante bovenbouw.
Kerkstraat 228, Grimbergen, Belgium
“Verdwenen lemen woning, afgebroken rond 1975. Waterput, aanvankelijk met putwip, die gediend heeft tot 2004. Thans afgedekt en onder een terras.”
Daalstraat 178, Grimbergen, Belgium
Waterput met betonringen in de tuin. In 1979 had het huis slechts één leidinwaterkraantje in de kelder. In de keuken was er een armpomp die water oppompte in een vergaarbak waaruit je met een grote kraan water kon nemen. Rond 1980-1981 werd het huis volledig van leidingwater voorzien. Van de waterput werd de bovenste betonring afgehaald en afgedekt met een deksel. Thans is dit niet meer te zien. Het oorspronkelijke putwater bleek na analyse niet drinkbaar en bevatte te veel nitraten.
Kalkestraat 122, Opwijk, Belgium
Kalkestraat 122, Opwijk, Belgium
Kleine Vijverselenweg z.n. (weide), Lennik, Belgium
De Standaard, “Koe gered van verdrinkingsdood”, 15 juli 2010.
Koningsplein 7, Brussel, Belgium
Koningsplein 7, Brussel, Belgium
Kampstraat 34, Kinrooi, Belgium
Nog in gebruikt om de planten te gieten.
Masheikedreef z.n., Heist-op-den-Berg, Belgium
Foto J. Selleslags 2010.
Wildewoudstraat 14, Brussel, Belgium
In het belendende pand (nr. 15) heeft men recentelijk eveneens een waterput ontdekt, nagenoeg op dezelfde hoogte. Dat betekent op een afstand van amper een 10-15m van de andere put.
Dorp 18, Olen, Belgium
Pastorie. In de kelder. J. LAENEN, Duimpke, in “Lindeblad” 2004, p. 48-53.
Kerkeblokstraat 33, Grimbergen, Belgium
“Afgedekt. Hoort bij twee arbeidershuisjes en ligt op de scheidingslijn er van. 8 meter diep. Het water werd opgehaald door middel van een katrol. In de jaren 1920 werd het katrol door een pomp vervangen. Nadien werd ook een hydrofoorgroep geïnstalleerd, die tot 1995 werd gebruikt, toen het huis aangesloten werd op het waterleidingnet. De pomp is nog altijd in gebruik om de planten te gieten en als aanvulling voor een vijvertje. Tijdens een warme zomer tijdens Wereldoorlog I zou dit de enige put in de omgeving geweest zijn met water en bij een tyfusepidemie zou dit de enige ontsmette put zijn in de omgeving.”
Westvaartdijk 306, Grimbergen, Belgium
“Regenwater wordt nu in de waterput opgevangen.”
Hertbosweg 6, Lubbeek, Belgium
Hertbosweg 6, Lubbeek, Belgium
Hospitaalstraat 25, Kortemark, Belgium
Voormalige stoomzagerij. Waterput voor stoommachine.
Beurtstraat 103, Tielt-Winge, Belgium
Beurtstraat 103, Tielt-Winge, Belgium
Boomkwekerijstraat 75, Sint-Pieters-Leeuw, Belgium
Waterput in de kelder - gemeenschappelijk voor 75 en 77. Volgestort met bouwafval. Bovenkant niet meer vrij. Enkel herkenbaar door de ronde gemetste vorm.
Lambrechtsplein (huidig), Nieuwerkerken, Belgium
Lambrechtsplein (huidig), Nieuwerkerken, Belgium
Tuinwijk z.n., Diksmuide, Belgium
Wijk gebouwd na de eerste wereldoorlog, in de volksmond gekend als “De Pluimen”. Nu is het de Tuinwijk en de Rijkswachtstraat. De wijk omvat een honderdtal woningen waarbij er op geregelde afstanden een waterput staat. Logisch, want kort na WO I was er nog geen waterleiding. De meeste van deze putten zijn nog zichtbaar vanaf de straat.
Lauterweg ?, Kampenhout, Belgium
Lauterweg ?, Kampenhout, Belgium
Pijlekaartstraat 101, Geraardsbergen, Belgium
Oude waterput behorend bij een (nu) afgebroken boerderij. De put werd bij de huidige nieuwbouw behouden en deels terug opgemetst.
Wingestraat 75, Lubbeek, Belgium
Een nog goed werkende waterput, ongeveer 6 meter diep, met ijzeren emmer, deurtje werd enkele jaren geleden vernieuwd, hoort bij een kleine boerderij, thans woonhuis; plastic darm om met elektrische pomp water te putten voor w.c., wasmachine en water om te kuisen.
Kluizeplein z.n., Lier, Belgium
De pomp kwam er in 1769 in plaats van een waterput.
Spiegelbosstraat 4, Bierbeek, Belgium
Foto S. De Waele 2012.
Grens 4, Baarle-Nassau, Netherlands
Grens 4, Baarle-Nassau, Netherlands
Larenstraat 12, Lummen, Belgium
Waterput achter huis.
Leiestraat 105, Waregem, Belgium
Waterput gegraven tussen 1890-1897. Ruim 5 meter diep en 1 meter doorsnede. Later (datum onbekend) werd er een betonnen koker in geplaatst. Thans afgedekt met een gietijzeren riooldeksel. Zal weer in gebruik genomen worden met pomp voor grondwater.
Duistbosstraat z.n., Paal, Belgium
Waterput aan een weiland, halverwege de straat.
Kapelstraat 82, Ranst, Belgium
Museumhoeve Nederhinne. Waterput van 10 meter diep beschoeid met metselwerk, voor 1850-1870 met plaggen. In de jaren 1960 werd de putwip vervangen door een windas, omdat de grondwatertafel gedaald was. Elk jaar wordt het water getest. Tot 2008 werd het water door de bewoner als drinkwater gebruikt, thans gebruikt voor het vee.
Vandervekenstraat 48, Wemmel, Belgium
Gemetste waterput van ongeveer 5 tot 6 meter diep. Met handpomp. De eigenaar schat dat de put tussen 120 en 150 jaar oud is. De put is afgedekt met 2 halve betonnen cirkelvormige platen omwille van het gevaar voor de kinderen en het vervuilen door vallende bladeren en andere onzuiverheden. Het water wordt nog bijna dagelijks gebruikt, zij het veelal voor kleine hoeveelheden (1 tot 2 emmers per dag). Dat dagelijks gebruiken heeft ook tot doel om het verzanden van de put tegen te gaan.
Kleine Parijsstraat 13, Zemst, Belgium
Kleine Parijsstraat 13, Zemst, Belgium
Kerkstraat 9, Grimbergen, Belgium
"Verdwenen."
Westvaartdijk 315, Grimbergen, Belgium
“Afgedekt en buiten gebruik gesteld, onder het gazon.”