Molens maken de Maalbeek

In Grimbergen zijn er vier goed bewaarde watermolens op de Maalbeek: ’s Gravenmolen, Liermolen, Tommenmolen en Oyenbrugmolen. Hierdoor heb je in de Maalbeekvallei een landschap dat gemaakt werd voor en door de watermolens. In de onmiddellijke omgeving van de molen is dat het geheel aan menselijke kunstwerken en ingrepen, zoals de molen zelf. Ook stroomop- en afwaarts beïnvloedt de molen het beekdal. Zo werd de Maalbeek hoger in de vallei verlegd, zodat men een hoger verval verkreeg om met reuzengrote waterwielen krachtige molens aan te drijven.

Samen met een ervaren gids wandel je langs de Liermolen, de Tommenmolen en de Oyenbrugmolen, allemaal 17de eeuwse graanwatermolens, waarvan de huidige toestand erg verschillend is. De één is gerestaureerd tot een maalvaardige molen, de andere zal hernieuwbare energie maken. Samen met de gids sta je stil bij het 'watermolenlandschap', of hoe de molens het landschap bepaald hebben.

Programma

1 u.
Maaldemonstratie in de Liermolen
De huismolenaar van het MOT wijst je de weg in de boeiende wereld van deze 17 de eeuwse graanwatermolen. Hij legt de geschiedenis en werking van de molen uit en laat zien hoe de kracht van het water het enorme mechanisme in beweging zet. Verbazing gegarandeerd!
1 u.
Wandeling naar de Oyenbrugmolen
In de groene Maalbeekvallei wandel je onder begeleiding van een ervaren gids naar de Oyenbrugmolen langs de prestigieuze pachthoven Charleroy- en Poddegemhoeve. Er wordt halt gehouden aan de Tommenmolen, een niet-maalvaardige graanwatermolen en er wordt stilgestaan bij een rosmolen, die aangedreven werd door paarden.
1 u.
Bezoek aan de Oyenbrugmolen
In de Heerlijkheid van Oyenbrugge staat reeds in 1397 een watermolentje. De nieuwe molen uit 1600 wordt maalvaardig gerestaureerd en zal graan malen zoals voorheen. Het water van de Maalbeek drijft de generator aan die voor hernieuwbare energie zorgt. In de omgeving krijgt de vallei haar oude glorie terug. Terug naar de toekomst. En als afsluiter een degustatie Oude Geuze of Kriek Boon.
Terug
Te voet, met het openbaar vervoer (regelmatige verbinding en halte nabij) of met je eigen vervoer (bus of wagen).

Info

Voor wie
Groepen tot 25 personen.
Prijs
165 euro per groep.
Wanneer
Dagelijks het hele jaar door, mits reservatie.
Waar
Afspraak aan het MOT, Afdeling Liermolen - Vorstraat 8 te 1850 Grimbergen.
Reservatie
Reserveren en betalen bij het MOT: Tel. +32 2 270 81 11 – info@mot.be
Algemene reserveringsvoorwaarden