Erfgoeddag 2023

Beezzztige bijen

Bijen zijn dan wel klein, maar van groot belang voor mens en natuur. In hun zoektocht naar nectar bestuiven ze planten en gewassen. Zonder hen zouden er geen zaden en vruchten zijn om ons te voeden. Honing was voor de komst van de suikerbiet en het suikerriet de zoetstof bij uitstek. Tijdens de prehistorie jaagde de mens op bijen: hij roofde de honing uit de nesten. Dat evolueerde in de oudheid naar de teelt van bijen: de nobele techniek van de imkerij.

Aan de Liermolen staat een bijenhalletje in vakwerk als schuilplaats voor de bijenkasten van de imkers. Je zag hen in actie, kreeg meer info over hun bijen en kon bij hen terecht voor een pot lekkere honing.

Voor de komst van verlichting op gas of elektriciteit werd bijenwas gebruikt om er kaarsen mee te maken. Samen met een MOT-medewerker maakte je je eigen exemplaar.

Wereldwijd zijn er meer dan 16.000 bijensoorten. Hoe je die uit elkaar haalt kwam je te weten bij jeugdbeweging JNM.

Info 

Voor wie

Prijs

Wanneer 

Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen 
Reserveren 
noodzakelijk via 02 270 81 11 of info@mot.be
Algemene reserveringsvoorwaarden

Erfgoeddag 2022

Erfgoeddag maakt school

Erfgoeddag 2019

Hoe maakt u het?
Deze keer werden heel wat demonstraties in verband met hout gegeven: er werden klompen gemaakt, hout gedraaid, stammen gezaagd,... Voor de demonstratie pomp boren werden er stammen verplaatst met de mallejan. Je kon ook een rondleiding krijgen over bijlen of meedoen aan de Olympische klompengames.

Erfgoeddag 2015

Erf! - Vervoer
Die dag kon je de rijke erfenis aan karren en wagens uit de collectie van het MOT bewonderen, meerijden met paard-en-wagen en ontdekken hoe de molenaar honderden kilo’s graan en meel vervoerde.

Erfgoeddag 2014

Grenzeloos
Is het soep of is het pap? Dagelijkse kost wereldwijd.
Aardappel, maïs, maniok, rijst, ... overal ter wereld gebruiken mensen deze gewassen als basis voor hun voeding. Met grenzeloos vernuft slagen we er meestal in om onze dagelijkse kost bij elkaar te krijgen.
Je kon er meedoen aan leuke workshops en de wereldcollectie van het MOT ontdekken.