Strovlecht-Doe

Workshop figuren vlechten met stro

Sinds de prehistorie is graan basisvoedsel voor de mens. Stro was een restproduct maar zeker geen afval. Het stro diende als bouwmateriaal, in de stallen of om gebruiksvoorwerpen als hoeden of manden mee te vlechten. In de donkere wintermaanden werden in landbouwgebieden allerlei versieringen gevlochten uit stro. Vaak hadden deze een symbolische betekenis bij godsdienstige of volkse feesten. In de collectie van het MOT zijn er enkele mooie voorbeelden van oogstsymbolen, geluksbrengers en ander sierlijk vlechtwerk. Nu kan je deze zelf leren maken tijdens de Strovlecht-Doe.

Eerst krijg je een korte uitleg over het materiaal en de technieken. Vervolgens selecteer je het stro en begin je met een gewone platte vlecht om voeling te krijgen met het materiaal. Je leert knopen, je wordt attent gemaakt op mogelijke valkuilen en krijgt tips voor een mooi resultaat. Eens je dit onder de knie hebt, maak je een figuur, zoals een oogstsymbool, een juweel of een dier. Wie dat snel in de vingers heeft, kan proberen een ronde vlecht te maken.

Je krijgt een handleiding om te vlechten en wat stro mee om thuis te oefenen.

Lesgever
Iris Langen is archeologe en gepassioneerd door erfgoed in al zijn facetten, in het bijzonder in diverse ambachtelijke technieken zoals strovlechtwerk.

Info

Voor Wie

Aantal
Maximum 12 deelnemers
Wanneer

Prijs
20 euro, incl. toegangsticket voor het museum
Waar
Schuur aan de Tommenmolen (Tommenmolenstraat 18, 1850 Grimbergen)
Reservatie
02 270 81 11 of info@mot.be
Gelieve bij reservatie je postcode en gsm-nummer door te geven
Algemene reserveringsvoorwaarden