De smid. Baas van ijzer en vuur

Metaal maakt al sinds de prehistorie deel uit van onze geschiedenis. Maar wie kon dat ijzer en vuur de baas? Wie maakte zwaarden en bijlen? Wie zorgde voor sloten aan deuren en hendels aan ramen?

Deze tentoonstelling schetst een beeld van het leven en werk van de dorpssmid, een beroep dat vandaag de dag bijna volledig verdwenen is.

De smid?

De figuur van de smid is misschien nog wel gekend bij kinderen uit stripverhalen of films, maar wat hij precies deed of hoe belangrijk hij was in de dorpsgemeenschap, daar hebben de meesten het raden naar. Een aparte tentoonstelling over zijn werk is daarom meer dan de moeite waard. Ongeveer alles wat van ijzer was passeerde in de handen van de dorpssmid. En voor de komst van plastic was dat heel veel.

Aankomen mag!

Het MOT bewijst nog maar eens dat het een kindvriendelijk museum is. De presentatie is volledig afgestemd op kinderen. Speciaal voor hen is de tentoonstelling helemaal uit leuke proefjes en experimenten opgebouwd. Geen lange, saaie teksten lezen, maar dingen opsteken door ze zelf te doen. Ze gaan ‘ondergronds’ op zoek naar ijzererts, onderzoeken via tal van proefjes wat er zo typisch is aan ijzer en ontdekken hoe zwaar het is om van ruw ijzer een afgewerkt product te maken. Vanaf nu wordt een museumbezoek een beetje hard werk. Stroop die mouwen alvast maar op.

Kinderen kunnen ook op speurtocht met Molly de mot.

Info

Voor wie
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun begeleiders.
Open
Elke weekdag van 9 tot 17 uur, van april tot en met september ook in het weekend en op feestdagen van 14 tot 18 uur.
Extra
Aangepaste zaalteksten op groot formaat voor slechtzienden.
Franse en Engelse vertaling van de zaalteksten.
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Contact
Tel. +32 2 270 81 11 – info@mot.be