De houtbewerking

In de tentoonstelling De houtbewerking geven honderden handwerktuigen hun geheimen prijs.

Hout was en is nog steeds een enorm belangrijke grondstof. De diversiteit aan handwerktuigen om het te bewerken blijft verbazen. Naast de talrijke alom bekende gereedschappen zijn er ook honderden gespecialiseerde werktuigen waarvan de meeste mensen het bestaan niet kennen. Een aantal van de tentoongestelde werktuigen wordt nog steeds gebruikt maar een groot deel ervan is vervangen door machines. De werktuigen zijn samengebracht per familie (de bijlen, de beitels, de zagen) of per bewerking (knippen, schuren, buigen). Daarnaast zijn er drie technieken verder uitgewerkt: het maken van wielen, klompen en kuipen. Om de culturele diversiteit te illustreren is er een opstelling gewijd aan de Japanse timmerman.

In juli 2013 kreeg het MOT een bijzondere gast op bezoek: de Japanse "zaagdokter" Nagakatsu San, bekend als de beste zaagscherper van Japan. Deze kranige tachtiger gaf voor een internationaal publiek een demonstratie in het MOT. Hij lichtte het slijpen en zetten van de tanden toe en eveneens de werking van de verschillende tandvormen. Van dit immaterieel cultureel erfgoed werd een korte documentaire gemaakt die vertoond wordt in de houtbewerking.

Aankomen mag!

Happe de houtworm neemt kinderen mee in de wondere wereld van het hout. Ontdek meer op De speelzolder.

Zoek in de tentoonstelling De houtbewerking onze speelkoffers, kruip in de huid van een timmerman of een wagenmaker of speur mee met Molly de mot.

Info

Open
Elke weekdag, en van april tot en met september ook in het weekend en op feestdagen, van 10 tot 17 uur.
Extra
Aangepaste zaalteksten op groot formaat voor slechtzienden.
Franse en Engelse vertaling van de zaalteksten.
Prijs
Zie tarieven
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Contact
02 270 81 11 of info@mot.be