Persinfo 

Citeren
 • Gebruik van citaten: Steven De Waele, conservator van het MOT.
 • Meer info: Florence Van Driel, publieksmedewerker, 02 270 81 11, florence.vandriel@mot.be
Logo's
Foto's
© het MOT, Grimbergen
Hoge resolutie op aanvraag: florence.vandriel@mot.be
Contact
het MOT | Museum voor de Oudere Technieken Guldendal 20 te 1850 Grimbergen 02 270 81 11 – info@mot.be– www.mot.be
Het MOT
Het MOT (Museum voor de Oudere Technieken) is een technisch museum verdeeld over drie locaties in Grimbergen. Je vindt er een unieke verzameling handwerktuigen, machines en watermolens. Alles draait hier rond de kracht van spieren, water en wind en dat merk je ook in de tentoonstellingen. Die gaan over dagdagelijkse zaken, zoals de was en de plas of het gebruik van hout. Het MOT is een echt “doe-museum”, waar de nadruk ligt op het “zelf-doen”. Op geregelde tijdstippen kan je er naar "levende" techniek komen kijken, bijvoorbeeld tijdens de demonstraties graan malen en smeden. Naast tentoonstellingen, biedt het MOT ook een uitgebreid pakket scholenateliers, workshops, en andere educatieve activiteiten aan. Bovendien is het museum ook ijzersterk in technische geschiedenis. Zoek je informatie over één of ander werktuig of beroep, dan helpt de wetenschappelijke dienst je graag op weg.
Missie van het MOT
Het MOT wil het verleden en het heden van de mens, hier en elders, helpen begrijpen door een realistisch beeld te geven van het ontstaan en de evolutie van de technieken en van de impact ervan op het dagelijks leven en het milieu. Meer
14 juli 2022

Zomeren in het MOT

Naar jaarlijkse gewoonte reist het MOT elke zomervakantie naar een historische periode. Dit jaar blijven we niet hangen in het verleden, maar reizen we naar de toekomst! Tijdens workshops en een doorlopend aanbod zoekt het MOT samen met de kinderen en hun (groot-)ouders naar oplossingen op prangende problemen waarmee we nu – en nog meer in de toekomst – te kampen hebben. Denk mobiliteit, voeding, water.

Zomeren in het MOT zijn activiteiten tijdens de zomervakantie voor kinderen en hun gezin. Er zijn workshops per leeftijdscategorie (3-6 en 6-12 jaar) en er is een doorlopend aanbod. We reizen elk jaar naar een historische periode, dit jaar naar de toekomst. Komen de marsmannetjes naar hier of verhuizen wij naar Mars? Eten we nog brood of enkel sprinkhaanburgers? Gaan we op reis met de auto of met een drone? Wonen we in een atoomschuilkelder of in een paalwoning? Het MOT gaat samen met jou op zoek naar oplossingen!
29 maart 2022

Erfgoeddag aan de Tommenmolen

Op Erfgoeddag (zondag 24 april) bezoek je samen met een MOT-medewerker MOT & GO, een interactieve tentoonstelling over allerlei technieken en wetten van de fysica in de Tommenmolen. Met de schrank hijs je een zware last op en je maakt eigen katrol. Voor jong en oud!

In de tentoonstelling MOT & GO. De doe-het-zelfzaak voor aandrijving en overbrenging kom je proefondervindelijk meer te weten over natuurlijke aandrijving en mechanische overbrenging. Speciaal voor Erfgoeddag krijg je begeleiding van een MOT-medewerker. Met behulp van je smartphone scan je opdrachten en oplossingen. Buiten staat de reuzegrote schrank voor je klaar om uit te proberen. In de vakwerkschuur maak je een katrol, die je mee naar huis neemt!

Website voor publiek:
https://www.mot.be/nl/beleven/evenementen/erfgoeddag

25 maart 2022

Tijdelijke uitbater café Liermolen gezocht

Het MOT zoekt een tijdelijke uitbater voor het café De Liermolen in Grimbergen. De oproep en een voorbeeldcontract staan op onze website. Deze oproep wordt ruim verspreid langs meerdere kanalen. Help gerust mee door deze mail door te sturen en de info te delen in uw netwerk.
16 maart 2022

Ruim en nieuw aanbod workshops in het MOT

Na een mager coronajaar gaan we opnieuw voluit met onze activiteiten voor volwassenen, beginners en gevorderden. Naast de klassiekers zijn er dit jaar de Kak-Doe en de Strovlecht-Doe!

De Does zijn korte spoedcursussen van een halve of een hele dag, waar je enkele basiskneepjes leert om thuis mee aan de slag te gaan. Tijdens de Zeis-Repair en kort erna de Zeis-Doe leer je je oude zeis herstellen en ook gebruiken. Beginnende houtbewerkers leren tijdens de Schaaf-Doe, Zaag-Doe en Dakspaankloof-Doe verschillende werktuigen hanteren. Een klassieker is de Smeed-Doe waar meestersmid Michel Mouton je leert smeden aan een echte veldsmidse.

Nieuw dit jaar is de Strovlecht-Doe voor wie graag een decoratieve figuur vlecht in stro. En tijdens de Kak-Doe maak je zelf een gebruiksklaar composttoilet, die je mee naar huis neemt.

Onze meerdaagse stages dompelen je volledig onder in techniek. Dit jaar op het programma staan de Stage letterkappen, Stage smeden en de populaire Stage bouw zelf je oven. Voor die laatste stage zijn er telkens zoveel inschrijvingen dat er geloot moet worden.

Het volledige aanbod raadpleeg je op de website van het MOT.
https://www.mot.be/nl/beleven/workshops-stages
14 december 2021

Extra week vakantie en nog niets gepland?

De escape room van het MOT, speciaal museumaanbod voor avontuurlijke tieners vanaf 8 jaar.

Ben je op zoek naar een spannende activiteit om de tieners nog eens buiten te krijgen? Het MOT heeft z’n eigen escape room Op zoek naar het Zwarte Goud!


Deze originele escape room brengt je terug in tijd en ruimte, naar een klein arbeidershuisje van zo’n 100 jaar geleden zoals je er in de stedelijke beluiken vond.
Het is putje winter en het vriest. De steenkool om de kachel mee te verwarmen raakt uitgeput. Kan jij op tijd het 'zwarte goud' vinden? Of raak je verkleumd tot op het bot…
De deur gaat dicht (maar niet op slot) en het spel begint. Aan de hand van puzzels en raadsels moet je een uitweg zien te vinden. Slaag je er in om de kamer binnen de tijd te verlaten?


Voor kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar, begeleid door minstens 1 volwassene, voor min. 2 en max. 4 deelnemers.
Meer info: escape room (mot.be)

De escape room staat er nu een jaar en is een groot succes. Tijdens de voorbije vakanties waren alle tijdsloten in een mum van tijd volzet.
Het museum is heel wat gewoon wat zelfbouwprojecten betreft, maar deze escape room is toch wat anders. Onder de bogen van het Guldendal bouwden we een 19de eeuwse arbeiderswoning op ware grootte na. Met allerlei technieken van de decorbouwer maakten we het zo realistisch mogelijk. Missie volbracht!
5 november 2021

Een bijzonder kerststalletje in Grimbergen als uniek fotokader voor je kerstkaart

Ben je die saaie kiekjes voor je kerskaartje ook zo beu? Het kerststalletje aan het Guldendal in Grimbergen is hét ultieme decor en vormt de perfecte achtergrond voor je volgend kerstkaartje. Breng je hond verkleed als schaap mee, je os, ezel, baby en Jozef- en Maria-kleren. De kribbe staat klaar! De 3 origineelste foto’s die het MOT tussen 6 november en 6 december ontvangt, vallen in de prijzen!

Aan het Guldendal in Grimbergen heeft het MOT een nieuw gebouw opgetrokken: een schaapskooi die dienst zal doen als kerststal. Dit stalletje in vakwerk, met een dak van stro, werd gebouwd met uitsluitend spierkracht, handwerktuigen, hout, touw en stro. Er kwam geen machine aan te pas! De grondstoffen komen uit de regio: het hout uit Jezus-Eik en het stro uit Merksem. Het gebouw sluit aan op de traditie van de levensgrote kerststallen en in 2022 krijgt het een plaats op de Grimbergse kerstmarkt.

Prijzen
Hoofdprijs: krukje van De man met de hamer t.w.v. 50 euro
2de prijs: geschenkmand van Den Diepen Boomgaard t.w.v. 40 euro
3de prijs: deelname aan de escape room Op zoek naar het zwarte goud tijdens de tweede week van de kerstvakantie t.w.v. 30 euro

Wedstrijdreglement
1. Volg het MOT op Facebook of Instagram.*
2. Maak tussen 6 november en 6 december 2021 een foto voor jouw kerstkaart aan de kerststal aan het Guldendal. Van 10 tot 22 uur zorgen we voor extra verlichting.
3. Deel je foto tussen 6 november en 6 december 2021 met #hetmot en tag ons @mot.grimbergen (Facebook) of @het_mot (Instagram).
4. De 3 origineelste foto's winnen een prijs. De winnaars komen hun prijs ophalen in de week voor de kerstvakantie.

* Ben je niet actief op de sociale media? Geen probleem! Bezorg ons je foto per mail: info@mot.be.
20 september 2021

Archeologiedagen: het MOT bouwt kerststalletje in hout, leem en stro

Het museum richt een schaapskooi op die dienst zal doen als kerststal. Tijdens de Archeologiedagen tonen de timmerman en strodekker hoe ze met handwerktuigen van natuurlijke producten een gebouw maken. Bezoekers kunnen meehelpen! Afspraak op zaterdag 9 oktober van 13 tot 17 uur aan het Guldendal.


Tijdens de Archeologiedagen zet het MOT eeuwenoude bouwtechnieken in de kijker:

Kantrechten en zagen
Om van boomstammen balken te maken, wordt er sinds de prehistorie met bijlen gewerkt. Veel later werden ook zagen gebruikt om boomstammen in de lengte door te zagen. We laten zien hoe dat tot zo’n honderd jaar geleden in onze streken gebeurde. Wij kantrechten met de beslagbijl en zagen met raam- en kraanzaag.

Strodekken
Rieten daken zie je nog op veel plaatsen maar een dak in stro is uit het straatbeeld verdwenen… De strodekker legt het verschil uit tussen een rieten en een strooien dak en toont hoe je met stro een dak dekt. De schaapskooi is een klein en laag bouwwerk, je kan het dus van dichtbij meemaken.

Dorsen
De grondstof is de basis van elk bouwwerk. Een dak dekken kan niet met eender welk stro. Uiteraard wil de boer eerst zo veel mogelijk graan uit de halmen halen voor hij het op het dak legt. Om het stro niet te beschadigen moet hij het op een bijzondere manier dorsen. Kom jij de boer helpen?

Een schaapskooi of een kerststal?
Waarom zou iemand op traditionele manier een schaapskooi bouwen? Wat voor een bouwwerk is het eigenlijk? Kunnen we van dit experiment iets van leren? Wat heeft het met archeologie te maken? Je verneemt het tijdens Archeologiedagen.

20 augustus 2021

Open Monumentendag aan de Liermolen

Onder de titel ‘Open erfgoed: de Liermolen gooit alle deuren open’ houdt het MOT opendeur aan de Liermolen in Grimbergen. Het museum laat zelfs de kleinste kamertjes zien! Open Monumentendag is op zondag 12 september, het programma aan de Liermolen is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Erfgoed voor iedereen

Onlangs verkreeg de Liermolen een erkenning als “open erfgoed” omdat hij permanent op een publieksvriendelijke en fijne manier open is voor iedereen en iedereen ervan kan meegenieten.

Een bezoek aan de Liermolen is geen doorsnee museumbezoek. Je kan er actief technisch erfgoed ontdekken zoals de draaiende watermolen, het bakhuis en vakwerkgebouwtjes als de bijenhal en het Wan-kot. Het MOT onderzoekt de mogelijkheid om de molenaarswoning en het bakhuis in te richten als erfgoedlogies.

De Liermolen draait door: toekomstplannen

Het MOT heeft de laatste jaren al heel wat werk verzet: de bakoven is heropgebouwd, het waterrad en molenonderdelen zijn vernieuwd en we richtten twee nieuwe vakwerkgebouwen op. De Liermolen zelf en zijn bijgebouwen zijn ingericht als museum. Voor het café en de molenaarswoning maken we na veertig jaar uitbating en bewoning nieuwe plannen. Wat kunnen we doen om deze mooie, historische site te bewaren en te verbeteren? Hoe maken we het erf en de omgeving nog groener en toegankelijker? Tijdens deze opendeurdag krijg je een woordje uitleg bij het beheersplan en onze toekomstplannen. Ook jij kan je steentje bijdragen door je persoonlijke wensen en ideeën door te geven. Wie weet komen je dromen uit!

Programma

 • Bezoek aan het huis van de molenaar
  Tentoonstelling rond verleden en toekomst van de Liermolen.
  Doorlopend vrij bezoek.
 • Maaldemonstratie in de molen
  De molenaars malen graan tot meel. Ze laten je zien hoe de kracht van het water de maalstenen in beweging zet.
  Start om het half uur.
 • Bakdemonstratie in het bakhuis
  Twee bakovens in één bakhuis! De oven werd volledig heropgebouwd en de Pietersoven gerestaureerd. We leggen uit waarom en hoe we dit deden.
  Start om het half uur.
 • Wannen in het Wan-kot
  Gebouwd met hout en leem, gedekt met houten dakspanen. Traditioneler dan het Wan-kot is moeilijk in te beelden. Toch staat dit vakwerkgebouw er nog maar twee jaar. Wil je weten hoe het gebouwd werd en waarvoor het dient? Kom je mee het kaf van het koren scheiden?
  Start om het half uur.
 • Imkers aan het werk in de bijenhal
  De imkers leggen je graag uit hoe ze samen met hun bijenvolkje voor heerlijke honing zorgen.
  Start om het half uur.
 • Open depot karren en wagens
  Een open depot of een kijkdepot is een museumdepot dat toegankelijk is voor het publiek. Het geeft het publiek de kans om een deel van de collectie te kunnen bekijken, dat niet tentoongesteld is. In dit geval zijn dat de karren en wagens van het museum.
  Doorlopend vrij bezoek.
 • Pop-up café De Liermolen
  In de zomer 2021 was hier een pop-up café. Het MOT organiseerde dit samen met de lokale jeugdverenigingen. Daarna wordt het café heringericht om duurzaam de toekomst in te gaan.
  Er zal een openbare oproep gelanceerd worden om een nieuwe uitbater te vinden voor het café, met creatieve ideeën die rekening houden met de erfgoedwaarde van de site.
  Doorlopend.
29 juni 2021

Zomers pop-up café aan de Liermolen

Tot 15 augustus bemannen 3 lokale jeugdverenigingen een pop-up café aan de Liermolen. In een aangenaam en ontspannen kader kan je er terecht voor een verfrissend drankje. Het zomers pop-up café wordt georganiseerd door het MOT voor de lokale jeugd.

Café Liermolen verandert deze zomer in een pop-up café met de hulp van de Grimbergse jeugd, nadat het huurcontract van de vorige uitbater enkele weken eerder afliep. Van woensdag 30 juni tot zondag 15 augustus openen drie lokale jeugdverenigingen elk om beurt twee weken het pop-up café met een eigen kaart, een gezellig terras en veel energie en enthousiasme. De opbrengsten van dit pop-up café gaan integraal naar de jeugdvereniging zelf. Om ze te steunen, moet je gewoon iets komen drinken! Als dat geen goeie deal is...

Simon, hoofdleiding van Chirojongens Humbeek: Ik vind het geweldig dat de jeugd van Grimbergen de mogelijkheid krijgt aangeboden om aan de Liermolen een zomerbar te houden. Wij hebben afgelopen jaar een moeilijk Chirojaar gehad, omdat de jongeren moesten kiezen tussen Chiro en hun andere hobby's, maar ook omdat wij onze jaarlijkse leidingsfuif en aspirantenfuif niet konden organiseren. Met dit alternatief kunnen wij als leiding nog eens iets organiseren en kunnen we een centje bijverdienen voor een onvergetelijk buitenlands kamp naar Tsjechië. Wij kijken er naar uit en staan te popelen om de eerste drankjes te serveren!

Philip Roosen, schepen voor cultuurbeleid: Voor de inwoners en toeristen is het goed dat het café deze zomer open is. Ook voor het bestuur is het belangrijk dat er in de aanloop van de zoektocht naar een definitieve uitbater een invulling is voor het café. Het is een win-win voor iedereen.
Het MOT is de site van de Liermolen volop aan het opwaarderen tot een bruisende, groene en toegankelijke plek waar Grimbergenaars, wandelaars, fietsers en bezoekers elkaar ontmoeten op het terras van het café, aan de speeltuin, tijdens activiteiten van het MOT...

Na het pop-up café wordt een openbare oproep gelanceerd om een nieuwe café-uitbater te vinden met creatieve ideeën en een hart voor de erfgoedwaarde van deze site.

Open
Woensdag - vrijdag: 14 – 22 uur
Zaterdag - zondag: 10 – 22 uur

Jeugdverenigingen
30/06 - 11/07: Chirojongens Humbeek
14/07 - 25/07: JH 't Stoveke
04/08 - 15/08: Scouts Grimbergen
29 maart 2021

Het MOT mikt op tieners tijdens de paasvakantie

Tijdens de paasvakantie heeft het MOT een uitgebreid aanbod aan activiteiten voor nieuwsgierige kinderen en avontuurlijke tieners!
Naast de escape room, die helemaal volzet is tijdens de paasvakantie, is er nog Studio Druksel, een workshop waarbij kinderen en tieners experimenteren met druktechnieken. In de interactieve tentoonstelling MOT & GO, onze doe-het-zelfzaak voor overbrenging en aandrijving, zet een MOT-medewerker de tieners op weg om nadien zelf aan de slag te gaan met tablet of smartphone.

Meer info: https://www.mot.be/nl/beleven/vakantie/paasvakantie
15 maart 2021

Klassen weer welkom in het MOT

Jaarlijks ontvang het MOT in Grimbergen zo'n 8.000 kinderen in schoolverband. Er is een ruim aanbod met interactieve workshops, een speurtocht in het Guldendal en een natuureducatieve wandeling door het Prinsenbos. Ook voor dit schooljaar was het aanbod zo goed als volzet. Door de corona-maatregelen moest het museum sinds oktober helaas alle reservaties annuleren.
Vanaf 15 maart mogen scholen weer op ééndaagse excursie.

In het MOT worden op dinsdag 16 maart de eerste klassen met open armen ontvangen. De museummedewerkers doen er alles aan om de uitstap aangenaam en veilig te laten verlopen. Klasbubbels worden gescheiden gehouden, materialen worden ontsmet en de activiteiten gaan zo veel mogelijk buiten door of in een goed geventileerde ruimte. Het enthousiasme van de leerkrachten die een activiteit gereserveerd hadden is alvast groot.
11 maart 2021

Escape room Op zoek naar het Zwarte Goud

Speciaal museumaanbod voor avontuurlijke tieners van 8 tot 14 jaar elke woensdag en in de paasvakantie.

Op zoek naar een spannende activiteit om jongeren van 8 tot 14 jaar nog eens buiten te krijgen? Het MOT bouwde zijn eigen escape room, met als titel Op zoek naar het Zwarte Goud.

Deze originele escape room brengt je terug in tijd en ruimte, naar een klein arbeidershuisje van zo’n 100 jaar geleden zoals je er in de stedelijke beluiken vond.
Het is putje winter en het vriest. De steenkool om de kachel mee te verwarmen raakt uitgeput. Kan jij op tijd het 'zwarte goud' vinden? Of raak je verkleumd tot op het bot…
De deur gaat dicht (maar niet op slot) en het spel begint. Aan de hand van puzzels en raadsels moet je een uitweg zien te vinden. Slaag je er in om de kamer binnen de tijd te verlaten?

Voor kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar, begeleid door minstens 1 volwassene, voor min. 2 en max. 4 deelnemers.
Meer info en online inschrijven: https://www.mot.be/nl/beleven/escaperoom

Het museum is heel wat gewoon wat zelfbouwprojecten betreft, maar deze escape room is toch wat anders. Onder de bogen van het Guldendal bouwden we een 19de eeuwse arbeiderswoning op ware grootte na. Met allerlei technieken van de decorbouwer maakten we het zo realistisch mogelijk. Missie volbracht!