Op Erfgoeddag (zondag 24 april) bezoek je samen met een MOT-medewerker MOT & GO, een interactieve tentoonstelling over allerlei technieken en wetten van de fysica in de Tommenmolen. Met de schrank hijs je een zware last op en je maakt eigen katrol. Voor jong en oud!
In de tentoonstelling MOT & GO. De doe-het-zelfzaak voor aandrijving en overbrenging kom je proefondervindelijk meer te weten over natuurlijke aandrijving en mechanische overbrenging. Speciaal voor Erfgoeddag krijg je begeleiding van een MOT-medewerker. Met behulp van je smartphone scan je opdrachten en oplossingen. Buiten staat de reuzegrote schrank voor je klaar om uit te proberen. In de vakwerkschuur maak je een katrol, die je mee naar huis neemt!
Website voor publiek:
https://www.mot.be/nl/wie-zijn-wij/het-mot-in-beeld/erfgoeddag
Deze originele escape room brengt je terug in tijd en ruimte, naar een klein arbeidershuisje van zo’n 100 jaar geleden zoals je er in de stedelijke beluiken vond.
Het is putje winter en het vriest. De steenkool om de kachel mee te verwarmen raakt uitgeput. Kan jij op tijd het 'zwarte goud' vinden? Of raak je verkleumd tot op het bot…
De deur gaat dicht (maar niet op slot) en het spel begint. Aan de hand van puzzels en raadsels moet je een uitweg zien te vinden. Slaag je er in om de kamer binnen de tijd te verlaten?
Tijdens de Archeologiedagen zet het MOT eeuwenoude bouwtechnieken in de kijker:
Kantrechten en zagen
Om van boomstammen balken te maken, wordt er sinds de prehistorie met bijlen gewerkt. Veel later werden ook zagen gebruikt om boomstammen in de lengte door te zagen. We laten zien hoe dat tot zo’n honderd jaar geleden in onze streken gebeurde. Wij kantrechten met de beslagbijl en zagen met raam- en kraanzaag.
Strodekken
Rieten daken zie je nog op veel plaatsen maar een dak in stro is uit het straatbeeld verdwenen… De strodekker legt het verschil uit tussen een rieten en een strooien dak en toont hoe je met stro een dak dekt. De schaapskooi is een klein en laag bouwwerk, je kan het dus van dichtbij meemaken.
Dorsen
De grondstof is de basis van elk bouwwerk. Een dak dekken kan niet met eender welk stro. Uiteraard wil de boer eerst zo veel mogelijk graan uit de halmen halen voor hij het op het dak legt. Om het stro niet te beschadigen moet hij het op een bijzondere manier dorsen. Kom jij de boer helpen?
Een schaapskooi of een kerststal?
Waarom zou iemand op traditionele manier een schaapskooi bouwen? Wat voor een bouwwerk is het eigenlijk? Kunnen we van dit experiment iets van leren? Wat heeft het met archeologie te maken? Je verneemt het tijdens Archeologiedagen.
Onder de titel ‘Open erfgoed: de Liermolen gooit alle deuren open’ houdt het MOT opendeur aan de Liermolen in Grimbergen. Het museum laat zelfs de kleinste kamertjes zien! Open Monumentendag is op zondag 12 september, het programma aan de Liermolen is gratis en voor iedereen toegankelijk.
Erfgoed voor iedereen
Onlangs verkreeg de Liermolen een erkenning als “open erfgoed” omdat hij permanent op een publieksvriendelijke en fijne manier open is voor iedereen en iedereen ervan kan meegenieten.
Een bezoek aan de Liermolen is geen doorsnee museumbezoek. Je kan er actief technisch erfgoed ontdekken zoals de draaiende watermolen, het bakhuis en vakwerkgebouwtjes als de bijenhal en het Wan-kot. Het MOT onderzoekt de mogelijkheid om de molenaarswoning en het bakhuis in te richten als erfgoedlogies.
De Liermolen draait door: toekomstplannen
Het MOT heeft de laatste jaren al heel wat werk verzet: de bakoven is heropgebouwd, het waterrad en molenonderdelen zijn vernieuwd en we richtten twee nieuwe vakwerkgebouwen op. De Liermolen zelf en zijn bijgebouwen zijn ingericht als museum. Voor het café en de molenaarswoning maken we na veertig jaar uitbating en bewoning nieuwe plannen. Wat kunnen we doen om deze mooie, historische site te bewaren en te verbeteren? Hoe maken we het erf en de omgeving nog groener en toegankelijker? Tijdens deze opendeurdag krijg je een woordje uitleg bij het beheersplan en onze toekomstplannen. Ook jij kan je steentje bijdragen door je persoonlijke wensen en ideeën door te geven. Wie weet komen je dromen uit!
Programma