Grimbergen, 29 juni 2021

Zomers pop-up café aan de Liermolen

Tot 15 augustus bemannen 3 lokale jeugdverenigingen een pop-up café aan de Liermolen. In een aangenaam en ontspannen kader kan je er terecht voor een verfrissend drankje. Het zomers pop-up café wordt georganiseerd door het MOT voor de lokale jeugd.

Café Liermolen verandert deze zomer in een pop-up café met de hulp van de Grimbergse jeugd, nadat het huurcontract van de vorige uitbater enkele weken eerder afliep. Van woensdag 30 juni tot zondag 15 augustus openen drie lokale jeugdverenigingen elk om beurt twee weken het pop-up café met een eigen kaart, een gezellig terras en veel energie en enthousiasme. De opbrengsten van dit pop-up café gaan integraal naar de jeugdvereniging zelf. Om ze te steunen, moet je gewoon iets komen drinken! Als dat geen goeie deal is...

Simon, hoofdleiding van Chirojongens Humbeek: Ik vind het geweldig dat de jeugd van Grimbergen de mogelijkheid krijgt aangeboden om aan de Liermolen een zomerbar te houden. Wij hebben afgelopen jaar een moeilijk Chirojaar gehad, omdat de jongeren moesten kiezen tussen Chiro en hun andere hobby's, maar ook omdat wij onze jaarlijkse leidingsfuif en aspirantenfuif niet konden organiseren. Met dit alternatief kunnen wij als leiding nog eens iets organiseren en kunnen we een centje bijverdienen voor een onvergetelijk buitenlands kamp naar Tsjechië. Wij kijken er naar uit en staan te popelen om de eerste drankjes te serveren!

Philip Roosen, schepen voor cultuurbeleid: Voor de inwoners en toeristen is het goed dat het café deze zomer open is. Ook voor het bestuur is het belangrijk dat er in de aanloop van de zoektocht naar een definitieve uitbater een invulling is voor het café. Het is een win-win voor iedereen.
Het MOT is de site van de Liermolen volop aan het opwaarderen tot een bruisende, groene en toegankelijke plek waar Grimbergenaars, wandelaars, fietsers en bezoekers elkaar ontmoeten op het terras van het café, aan de speeltuin, tijdens activiteiten van het MOT...

Na het pop-up café wordt een openbare oproep gelanceerd om een nieuwe café-uitbater te vinden met creatieve ideeën en een hart voor de erfgoedwaarde van deze site.

Open
Woensdag - vrijdag: 14 – 22 uur
Zaterdag - zondag: 10 – 22 uur

Jeugdverenigingen
30/06 - 11/07: Chirojongens Humbeek
14/07 - 25/07: JH 't Stoveke
04/08 - 15/08: Scouts Grimbergen

V.l.n.r.: Karlijne Van Bree, schepen voor toerisme en erfgoedbeleid, Simon Pittevils, hoofdleiding Chirojongens Humbeek, Philip Roosen, schepen voor cultuurbeleid en Veerle De Smedt, voorzitter vzw Heemschut.

Info (niet voor publicatie)

Citeren
  • Gebruik van citaten: Steven De Waele, conservator van het MOT.
  • Meer info: Florence Van Driel, publieksmedewerker, 02 270 81 11, florence.vandriel@mot.be
Foto's
© het MOT, Grimbergen
Hoge resolutie op aanvraag: florence.vandriel@mot.be
Contact
het MOT | Museum voor de Oudere Technieken Guldendal 20 te 1850 Grimbergen 02 270 81 11 – info@mot.be– www.mot.be
Het MOT
Het MOT (Museum voor de Oudere Technieken) is een technisch museum verdeeld over drie locaties in Grimbergen. Je vindt er een unieke verzameling handwerktuigen, machines en watermolens. Alles draait hier rond de kracht van spieren, water en wind en dat merk je ook in de tentoonstellingen. Die gaan over dagdagelijkse zaken, zoals de was en de plas of het gebruik van hout. Het MOT is een echt “doe-museum”, waar de nadruk ligt op het “zelf-doen”. Op geregelde tijdstippen kan je er naar "levende" techniek komen kijken, bijvoorbeeld tijdens de demonstraties graan malen en smeden. Naast tentoonstellingen, biedt het MOT ook een uitgebreid pakket scholenateliers, workshops, en andere educatieve activiteiten aan. Bovendien is het museum ook ijzersterk in technische geschiedenis. Zoek je informatie over één of ander werktuig of beroep, dan helpt de wetenschappelijke dienst je graag op weg.
Missie van het MOT
Het MOT wil het verleden en het heden van de mens, hier en elders, helpen begrijpen door een realistisch beeld te geven van het ontstaan en de evolutie van de technieken en van de impact ervan op het dagelijks leven en het milieu. Meer
29 maart 2021

Het MOT mikt op tieners tijdens de paasvakantie

Tijdens de paasvakantie heeft het MOT een uitgebreid aanbod aan activiteiten voor nieuwsgierige kinderen en avontuurlijke tieners!
Naast de escape room, die helemaal volzet is tijdens de paasvakantie, is er nog Studio Druksel, een workshop waarbij kinderen en tieners experimenteren met druktechnieken. In de interactieve tentoonstelling MOT & GO, onze doe-het-zelfzaak voor overbrenging en aandrijving, zet een MOT-medewerker de tieners op weg om nadien zelf aan de slag te gaan met tablet of smartphone.

Meer info: https://www.mot.be/nl/beleven/kalender/paasvakantie
15 maart 2021

Klassen weer welkom in het MOT

Jaarlijks ontvang het MOT in Grimbergen zo'n 8.000 kinderen in schoolverband. Er is een ruim aanbod met interactieve workshops, een speurtocht in het Guldendal en een natuureducatieve wandeling door het Prinsenbos. Ook voor dit schooljaar was het aanbod zo goed als volzet. Door de corona-maatregelen moest het museum sinds oktober helaas alle reservaties annuleren.
Vanaf 15 maart mogen scholen weer op ééndaagse excursie.

In het MOT worden op dinsdag 16 maart de eerste klassen met open armen ontvangen. De museummedewerkers doen er alles aan om de uitstap aangenaam en veilig te laten verlopen. Klasbubbels worden gescheiden gehouden, materialen worden ontsmet en de activiteiten gaan zo veel mogelijk buiten door of in een goed geventileerde ruimte. Het enthousiasme van de leerkrachten die een activiteit gereserveerd hadden is alvast groot.
11 maart 2021

Escape room Op zoek naar het Zwarte Goud

Speciaal museumaanbod voor avontuurlijke tieners van 8 tot 14 jaar elke woensdag en in de paasvakantie.

Op zoek naar een spannende activiteit om jongeren van 8 tot 14 jaar nog eens buiten te krijgen? Het MOT bouwde zijn eigen escape room, met als titel Op zoek naar het Zwarte Goud.

Deze originele escape room brengt je terug in tijd en ruimte, naar een klein arbeidershuisje van zo’n 100 jaar geleden zoals je er in de stedelijke beluiken vond.
Het is putje winter en het vriest. De steenkool om de kachel mee te verwarmen raakt uitgeput. Kan jij op tijd het 'zwarte goud' vinden? Of raak je verkleumd tot op het bot…
De deur gaat dicht (maar niet op slot) en het spel begint. Aan de hand van puzzels en raadsels moet je een uitweg zien te vinden. Slaag je er in om de kamer binnen de tijd te verlaten?

Voor kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar, begeleid door minstens 1 volwassene, voor min. 2 en max. 4 deelnemers.
Meer info en online inschrijven: https://www.mot.be/nl/beleven/escaperoom

Het museum is heel wat gewoon wat zelfbouwprojecten betreft, maar deze escape room is toch wat anders. Onder de bogen van het Guldendal bouwden we een 19de eeuwse arbeiderswoning op ware grootte na. Met allerlei technieken van de decorbouwer maakten we het zo realistisch mogelijk. Missie volbracht!