Erfgoeddag: Beestig!

Beezzztige bijen
Bijen zijn dan wel klein, maar van groot belang voor mens en natuur. In hun zoektocht naar nectar bestuiven ze planten en gewassen. Zonder hen zouden er geen zaden en vruchten zijn om ons te voeden. Honing was voor de komst van de suikerbiet en het suikerriet de zoetstof bij uitstek. Tijdens de prehistorie jaagde de mens op bijen: hij roofde de honing uit de nesten. Dat evolueerde in de oudheid naar de teelt van bijen: de nobele techniek van de imkerij.

Aan de Liermolen staat een bijenhalletje in vakwerk als schuilplaats voor de bijenkasten van de imkers. Je ziet hen in actie, krijgt meer info over hun bijen en kan bij hen terecht voor een pot lekkere honing.
Voor de komst van verlichting op gas of elektriciteit werd bijenwas gebruikt om er kaarsen mee te maken. Samen met een MOT-medewerker maak je je eigen exemplaar.
Wereldwijd zijn er meer dan 16.000 bijensoorten. Hoe je die uit elkaar haalt kom je te weten bij jeugdbeweging JNM.

Maak er samen met ons een beezzztige dag van!

Info

Prijs
Gratis
Wanneer
Zondag 23 april 2023 van 13 tot 17 uur
Waar
Liermolen, Vorststraat 8, 1850 Grimbergen
2022: Erfgoeddag maakt school

2019: Hoe maakt u het?

Deze keer werden heel wat demonstraties in verband met hout gegeven: er werden klompen gemaakt, hout gedraaid, stammen gezaagd,... Voor de demonstratie pomp boren werden er stammen verplaatst met de mallejan. Je kon ook een rondleiding krijgen over bijlen of meedoen aan de Olympische klompengames.

2015: Erf! - Vervoer

Die dag kon je de rijke erfenis aan karren en wagens uit de collectie van het MOT bewonderen, meerijden met paard-en-wagen en ontdekken hoe de molenaar honderden kilo’s graan en meel vervoerde.

2014: grenzeloos

Is het soep of is het pap? Dagelijkse kost wereldwijd.

Aardappel, maïs, maniok, rijst, ... overal ter wereld gebruiken mensen deze gewassen als basis voor hun voeding. Met grenzeloos vernuft slagen we er meestal in om onze dagelijkse kost bij elkaar te krijgen.

Je kon er meedoen aan leuke workshops en de wereldcollectie van het MOT ontdekken.