Meester-leerlingtraject

Bakovenbouwer Gerrit van den Dries heeft heel wat kennis en vaardigheden. Zijn vakmanschap is een vorm van immaterieel cultureel erfgoed. Om dat soort erfgoed niet verloren te laten gaan, heeft de Vlaamse overheid sinds kort een beurzensysteem voor meester-leerlingtrajecten. Gerrit en leerlingen Ante, Koen en Mathijs kregen zo'n beurs toegekend. Meester Gerrit gaf zijn uitgebreide kennis omtrent bakovenbouw door aan zijn leerlingen. Later zal hij dat ook doen met zijn kennis van de vakwerkbouw. Het MOT ondersteunt dit traject door op te treden als gastheer voor de bouwprojecten. Nu heeft het museum er een perfect werkende bakoven bij dankzij de meester en de leerlingen. Een win-win situatie!

Restauratie van de bakoven aan de Liermolen

Al 30 jaar lang gebruikt het MOT intensief de bakoven in het bakhuis aan de Liermolen tijdens het Atelier Brood, Bak-Does en andere activiteiten. Hij werd in de jaren 1980 heropgebouwd, maar niet volgens de regels van de kunst. Het was dus hoog tijd om de oven te vernieuwen. In 2019 gingen de meester en zijn leerlingen aan de slag en in januari 2020 was de oven weer operationeel.

Een hele verbetering

De oude oven kende meerdere bouwfouten en nadelen en wordt daarom volledig afgebroken en vervangen door een nieuwe oven. De ovenvloer was vlak, waardoor er een slechte luchtcirculatie was, De ovenvloer was rechthoekig met afgeronde hoeken, waardoor het in de hoeken kouder was dan in de rest van de oven, Het gewelf was te vlak en er was een knik in de ovenmond, waardoor de rook in de oven bleef hangen, De ovenmond had een opstaande rand, waardoor het moeilijk was om de as uit de oven te rakelen. De oven was te groot (voor 50 broden) voor de doeleinden van het museum, waardoor er bijgevolg te veel hout nodig was om de oven warm te stoken, De tegels van de ovenvloer waren stuk door het veelvuldig rakelen.

Heb jij oude foto's van de bakoven?

Helaas beschikt het MOT niet over historische foto's van in of rond het bakhuis. Heb jij nog oude foto's van de omgeving van de Liermolen waarop het bakhuis te zien is? Of van binnenin? Dan maken we er graag een scan van! Bel ons (02 270 81 11), stuur ons een mailtje (info@mot.be) of spring even binnen (Guldendal 20, Grimbergen).

Meester Gerrit (midden boven) en leerlingen Mathijs, Ante en Koen

Zo zag de bakoven er uit

tijdens de werken