Project Bulskampveld

Registratie en waardering van de ambachtelijke deelcollecties in Bulskampveld

Het MOT begeleidde in 2015-2016 de Provincie West-Vlaanderen bij de registratie van de ambachtelijke deelcollectie in Bulskampveld. De expertise van het MOT werd gevraagd voor de wetenschappelijke identificatie van de uitgebreide collectie werktuigen, die nog niet grondig geregistreerd was en voor het publiek grotendeels ontoegankelijk was. Ieder object werd door de provinciale collectieregistrator gefotografeerd, opgemeten en ingevoerd. Op basis van dat voorbereidende werk zorgde het MOT voor de identificatie, de beschrijving, de waardering en de bekendmaking ervan op www.erfgoedinzicht.be.

Tijdens dit project werden er ca. 6.700 voorwerpen volledig geregistreerd, wat ongeveer vier vijfde is van de hele collectie. Van elk voorwerp werd de vorm, functie en gebruik uitvoerig beschreven. Deze objecten horen bij 55 verschillende beroepen, wat illustreert hoe gevarieerd en omvangrijk de collectie handwerktuigen en technische uitrusting is. Op basis van de uitrusting per beroep werd een wetenschappelijke waardering opgemaakt op deelcollectieniveau, volgens diverse criteria zoals fysieke toestand, inhoudelijke meerwaarde en belevingswaarde. Daarnaast is er nu gedetailleerde informatie met het oog op het toekomstig beheer van de collectie beschikbaar.

Algemeen genomen verkeert deze technische deelcollectie in goede staat en is ze volledig; naast de handwerktuigen zijn ook de meettuigen, spantuigen, meubels en machines vertegenwoordigd. Bijzonder het vermelden waard zijn de deelcollecties lattenkliever, gareelmaker, (hoef)smid, pompboorder en de wagenmakerij. De omvangrijke en volledige uitrusting van lokale wagenmakers illustreert het regionale belang van de vervaardiging van karren en wagens. Een representatieve selectie van ca. 1.250 voorwerpen met foto’s en beschrijving is nu online raadpleegbaar voor het grote publiek op www.erfgoedinzicht.be. Meer informatie over het project is te lezen in het eindrapport.