Open Monumentendag - 2023

Met hart en ziel

Aan het Guldendal huldigen we de nieuwe Vakwerkplaats in. Deze Japans geïnspireerde houtconstructie combineert traditie en vernieuwing. Duurzaam, circulair en ecologisch bouwen ten top! Je krijgt uitleg over dit bouwproject en de Japanse houtbewerking. Bouw aan een constructie in bamboe en vouw mee aan de 1.000 kraanvogels. Met smakelijke en muzikale omkadering. Welkom op dit Japans vakwerkfeestje!

Programma

Oost...
 • Vakwerkplaats
  Uitleg over het project en bouwen met hout en leem
 • Japanse houtbewerking
  Demonstratie van het gebruik van zagen, schaven...
 • Bouwen met bamboe
  Bouw mee aan een constructie samen met JNM Noordwest-Brabant
 • Taiko
  Workshop Japanse percussie
 • Kraanvogels in origami
  Vouw mee aan de 1.000 kraanvogels die de Vakwerkplaats versieren
 • Japanse hapjes
ontmoet West
 • Erfgoed Brabantse Kouters
  Bouwkundig erfgoed, landschap, archeologie, … Erfgoed Brabantse Kouters neemt samen met jou een duik in ons rijk erfgoedverleden. Stel al je erfgoedvragen aan Sebastiaan en deel/test je kennis.
 • Installatie 'Een kunstenkabinet voor tijdelijk erfgoed'
  In de donjon van het Prinsenkasteel, initiatief van 'Een kunstenkabinet voor Grimbergen'

Info

Wanneer
Zondag 10 september 2023 van 10 tot 18 uur
Prijs
Gratis
Waar
het MOT, Afdeling Guldendal - 
Guldendal 20, 1850 Grimbergen
Combi-tip
 • Stelplaats
 • Oyenbrugmolen
Programma in Grimbergen samen met het Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Erfgoed Brabantse Kouters, Oyenbrugmolen, JNM, ProTram, gemeente Grimbergen, Een Kunstenkabinet voor Grimbergen

Open Monumentendag 2022

Monumentale Maalbeek | Liermolen en Tommenmolen
Water was de blauwe draad. De stuwende kracht van de Liermolen zorgde dat de zelfgemaakte vlotjes door het stromende water hun doel bereikte. Op het wandelpad langs de Maalbeek kreeg je informatie over de strijd tegen de verdroging. Aangekomen aan de Tommenmolen zag je de rietdekker aan het werk en kon je het vakwerk van de schuur bewonderen.

De activiteiten voor kinderen werden begeleid door de jongeren van JNM Noordwest-Brabant, de avontuurlijke partner van het MOT.

Open Monumentendag 2021

Open erfgoed: de Liermolen gooit alle deuren open
We hielden opendeur aan de Liermolen en lieten zelfs de kleinste kamertjes zien. De Liermolen is erkend als 'open erfgoed', omdat hij permanent op een publieksvriendelijke en fijne manier open is voor iedereen en iedereen ervan kan meegenieten. Tijdens Open Monumentendag toonden we wat er de laatste jaren allemaal verwezenlijkt is en gaven we een woordje uitleg bij onze toekomstplannen.

Open Monumentendag 2020

Steigers en steen
In 2020 opende de tentoonstelling Steigers en steen. Bouwen aan het Prinsenkasteel. Tijdens Open Monumentendag kregen de bezoekers een woordje uitleg van de museummedewerkers. Een steenhouwer demonstreerde hoe hij rechte bouwstenen kapt uit ruwe brokken natuursteen en vertelde uitgebreid over de verschillende handelingen, werktuigen en afwerkingen. 

video: aftermovie OMD 2020

Open Monumendag 2019

Ontdek de water-molen-landschappen van Grimbergen
Tijdens een wandeling of fietstocht door de Maalbeekvallei kreeg je op heel wat stops uitleg over de wisselwerking tussen de watermolens, de natuur en het landschap en waren er demo’s en activiteiten.

Open Monumentendag 2018

Nieuw leven in de vakwerkschuur
De schuur van de Tommenmolen, die rond het jaar tachtig van op een ander Grimbergs erf naar de Tommenmolen werd verplaatst, deed jarenlang dienst als tentoonstellingsruimte. Onlangs werd ze volledig ontruimd om plaats te bieden aan demonstraties, workshops en tal van andere activiteiten. Op Open Monumentendag vertelden we het verhaal van de schuur en hoe vakwerk in elkaar zit. Kinderen konden zelf aan de slag met leem en hout.

Open Monumentendag 2017

Grimbergen, NATUURLIJK (erf)GOED!

Erfgoed en natuur gaan hand en hand in Grimbergen. Een middeleeuwse motte die door de natuur wordt overgenomen, een kasteeldomein waar het kasteel verdween maar de bomen bleven staan, watermolens op de Maalbeek die het landschap mee vorm gaven, een bijenhal in vakwerk die bijen en imkers onderdak geeft, een bakoven gestookt met knotwilgenhout… 

Open Monumentendag 2016

Grimbergen van motte tot donjon

Grimbergen, van motte tot donjon. De motte in de Borgt en het kasteel in het Prinsenbos… twee monumenten die getuigen van het rijke, maar ook bewogen verleden van Grimbergen.

Het kasteel staat in de steigers en de vaklui zijn druk in de weer! 

 • De donjon, versterkte woontoren, wordt exclusief opengesteld. 
 • Samen met de steenhouwer houw je uit blokken natuursteen de bouwstenen die gebruikt worden om het kasteel te bouwen.
 • Verplaats met eigen spierkracht een steen van meer dan duizend kilo.
 • De smeden van het MOT maken de nodige spijkers.

Open Monumentendag 2001

Grondstof, stof tot nadenken - Metaal

In het kader van de Open Monumentendag met als thema metaal presenteerde het MOT een staalkaart van bekende en vooral minder bekende metaalambachten. Verschillende enthousiaste ambachtslui demonstreerden wat er zo allemaal met metaal gemaakt wordt en werd.