Wan-kot Liermolen

Nieuw gebouw voor onze educatieve werking

Tijdens onze tweede Stage vakwerk in 2019 bouwden we een lemen Wan-kot, dat gebruikt wordt voor educatieve activiteiten zoals het Atelier Brood. Tijdens dat atelier gaan schoolkinderen zelf aan de slag met graan: ze zaaien, wannen en dorsen. In het Wan-kot wordt de wanmolen ondergebracht en kunnen de kinderen schuilen bij regen. Het gebouw is zo ontworpen dat stof en kaf door de openingen in de wanden naar buiten kan. Dorsvlegels, wan, zaaikleden en ander pedagogisch materiaal krijgen een plek op het zoldertje.

Vakwerk is maatwerk

Opgetrokken in natuurlijke materialen en met historische bouwtechnieken, past dit gebouwtje wonderwel in ons ruime project rond vakwerk. Het Wan-kot werd op maat ontworpen en gebouwd voor deze specifieke plaats en functie, denk maar aan de uitneembare wandpanelen. Vroeger gebeurde het wannen in de schuur, met geopende poort. Voor de voetmuur konden we de muurtjes van de mestvaalt uit de jaren 1980 hergebruiken. Het Wan-kot is, op de vitslatten in grenen en het vlechtwerk in wilg na, volledig in kastanjehout gebouwd.

Wat is wannen?

Het wannen - het kaf van het koren scheiden- was een belangrijke taak op de boerderij, meestal voorbehouden voor de wintermaanden. Voor de komst van machines was er heel wat spierkracht, vakkundigheid en tijd voor nodig. Werken met de wan, een grote platte mand, was fysiek zwaar en vermoeiend werk. De wanmolen was een grote vooruitgang, door aan een kruk te draaien kon je tegelijk wind maken en graanzeven in beweging zetten. 

Tijdens het Atelier Brood is het voor de schoolkinderen een hele belevenis om de wanmolen te bedienen. Het stuk verdient dan ook zo'n mooi onderkomen.

Info

Waar
het MOT, Afdeling Liermolen - Vorststraat 8, 1850 Grimbergen
Contact
02 270 81 11 of info@mot.be