Liermolen

De site van de Liermolen ligt midden in de groene Maalbeekvallei. De gebouwen en omgeving nodigen je uit om het erfgoed te komen ontdekken.

 • Molen
  In de maalvaardige watermolen zijn er op geregelde tijdstippen maaldemo's.
 • Bakhuis
  In de bakoven van het bakhuis wordt gebakken tijdens het Atelier Brood, workshops en andere publieksactiviteiten.
 • Schuur
  Ingericht als open depot voor karren en wagens.
 • Doe-kot
  Het leslokaal voor onder andere scholenateliers en workshops.
 • Speeltuin
  Gedeeltelijk toegankelijk, hier wordt aan gewerkt.
 • Wan-kot
  Biedt onderdak aan wannen en wanmolen, die gebruikt worden tijdens het Atelier Brood om het kaf van het koren te scheiden. Gebouwd in vakwerk tijdens de Stage vakwerk.
 • Bijenhal
  De schuilplaats voor de bijen van de imkers, die er op geregelde tijdstippen imkerdemo's geven. Gebouwd in vakwerk tijdens de Stage vakwerk.
 • Dierenweide
  Met geitjes
 • Café
  Tijdelijk gesloten, we werken aan een nieuwe concessie.
 • Wandel- en fietsroutes

Verleden

De Liermolen is een graanwatermolen op de Maalbeek. Oorspronkelijk was hij eigendom van de familie de Lire. In 1341 werd hij aangekocht door de abdij van Grimbergen. Het huidig molengebouw dateert uit de 17de en 18de eeuw.

In 1976 kocht de Gemeente Grimbergen het geheel en sinds 1980 is de Liermolen beschermd en een afdeling van het MOT. De molen werd grondig gerestaureerd in 1977 en 2016, het bakhuis in 1987 en 2019.

Toekomst

Update mei 2021

Het MOT is de site van de Liermolen volop aan het heropwaarderen. We maken er een bruisende, groene en toegankelijke plek van waar Grimbergenaars en toeristen elkaar ontmoeten op het terras van het café, aan de speeltuin, tijdens activiteiten van het MOT...

Anno 2021 staan we midden in dat traject: het Wan-kot werd opgericht, de dierenweide heringericht, knotwilgen aangeplant en de oven in het bakhuis grondig gerestaureerd. Het geheel werd hierdoor ruimer en toegankelijker.

In de zomer van 2021 is er een pop-up café. Het MOT slaat hiervoor de handen in elkaar met de lokale jeugdverenigingen. Daarna wordt het café gerenoveerd en heringericht om duurzaam de toekomst in te gaan. In het najaar wordt een openbare oproep gelanceerd om een nieuwe uitbater te vinden voor het café, met creatieve ideeën die rekening houden met de erfgoedwaarde van de site.

We voorzien ook een nieuwe aantrekkelijke speeltuin die past binnen het kader.

Raadpleeg het inplantingsplan.

bakhuis Liermolen

bijenhal Liermolen

Wan-kot Liermolen

Info

Waar
het MOT, Afdeling Liermolen - Vorststraat 8, 1850 Grimbergen
Contact
Tel. +32 2 270 81 11 - info@mot.be