Wordt verwacht

Een nieuwe tentoonstelling in de Tommenmolen

Het MOT werkt aan een tentoonstelling rond aandrijving en overbrenging. In april 2016 richtte het MOT een schrank op naast de schuur van de Tommenmolen om dit onderwerp te illustreren: de katrol en het touw zorgen voor de overbrenging van de spierkracht die de mens uitoefent op het windas.

Deze schrank is een reconstructie gemaakt op basis van een exemplaar uit de collectie van het MOT en van afbeeldingen.

Wat is een schrank?

Een schrank is een toestel waar zware lasten mee opgehesen kunnen worden. Ze kan in beperkte mate voor- en achteruit kantelen en de last verplaatsen. Het toestel kan gemakkelijk gemonteerd en verplaatst worden. Op bijvoorbeeld bouwwerven werd ze al sinds de oudheid gebruikt om zware stenen mee naar boven te halen. Tot begin 20ste eeuw werd met zo’n toestel gewerkt en komt het voor in handboeken voor de scheepvaart en het leger.

Een schrank bestaat uit twee met elkaar verbonden benen die bovenaan van een katrol zijn voorzien. Dankzij het windas met twee lange spaken die als hefboom fungeren, kunnen twee mensen zonder uitzonderlijke moeite een last van enkele honderden kilo’s omhoog hijsen. Het toestel wordt in evenwicht gehouden door tuitouwen.