Aanmaken van beton of mortel

met de schop

"Kies een schone ondergrond, zoals bijvoorbeeld een houten of ijzeren plaat, waar je de bestanddelen in afnemende verhoudingen op een hoop schept. Voor het beton is dat eerst het grind, dan het zand en de cement; voor de bastaardmortel is dat eerst het zand, dan de cement en de kalk.

Meng alles, door rondom telkens weg te scheppen en bovenop de hoop te gooien tot deze een gelijke kleur heeft gekregen. Maak de hoop wat platter met middenin een kuil, waarin je een deel water giet. Vanaf de buitenkant van de kuil worden de bestanddelen in het water geschept. Herhaal dit tot alles een egale brij vormt. Als je bij het achteruittrekken met de snede van de schop, ribbels kunt maken, is het mengsel klaar."

met de betonmolen

"Start de betonmolen en vul hem met het nodige zand. Voeg er, indien nodig, het grind en eventuele andere bestanddelen aan toe. Voeg er als laatste de cement bij. Zet de kuip van de betonmolen in schuine stand zodat alles goed wordt gemengd.

Wanneer de massa een gelijke kleur heeft gekregen voeg je er geleidelijk de juiste hoeveelheid water aan toe. Na 2 à 3 minuten bekom je een lijvige massa die je in de metselkuip overgiet. Maak de lege kuip onmiddellijk met water schoon."

uit Bricofiche

met de handmixer voor beton

Tijdens de Stage bouw zelf je oven wordt de leemmortel in 6 stappen aangemaakt:

  • doe het water in de kuip
  • voeg de gebluste kalk toe
  • meng met mixer
  • voeg de leem toe
  • meng opnieuw met de mixer
  • controleer of het mengsel niet te stijf aanvoelt

foto Hendrik Van Eyken

foto Carlo Vande Walle

foto Carlo Vande Walle