Onderdelen en materiaal

Trekkers

4 gebogen en 2 rechte trekkers 8 mm dik, 670 mm lang met 35 mm schroefdraad aan elke kant.

De oude trekkers waren 6 mm dik, dus je moet de gaatjes in de bak een beetje uitboren. Het doel van de trekkers is de wanden samenhouden en spanning opvangen.

Poten

2 voorpoten verlengd + 90 mm aan onderkant, stuk gerecupereerd van achterpoten: niet nodig om de bak samen te houden, enkel voor de hoogte. Hier wordt de bak achteraan op de onderbouw van de verdwenen bakoven geïnstalleerd.

Bouten en moeren

Oude bouten waar de poten mee vastzitten op de hoeken van de bak verwijderen, de oude moeren (schroefdraad 8 mm) zitten geklemd aan de binnenzijde van de bak en worden gerecupereerd, nieuwe bouten 8 mm.

Trekkers: Ijzerstaven 8 mm. 6 m kopen, zelf in stukken zagen en schroefdraad op trekken

Ijzerwerk afgeschuurd met een staalborstel op een boormachine en ingestreken met lijnolie

Ijzerwerk (profielen en kader)

Na demontage hebben we de profielen en het U-vormig kader (dat de stenen aan de zijkant op hun plaats houdt) afgeschuurd met een staalborstel op een boormachine om de roest te verwijderen en nadien ingestreken met lijnolie.

Bak

De bak bestaat uit geplooid gegalvaniseerd plaatwerk, er zijn randjes over geplooid op de hoeken: de bovenzijde is ook geplooid en in de hoeken lichtjes gelast. Volgens de firma Pieters is de oven geschikt voor plaatsing binnen en buiten. Bij lang buiten staan is het plaatwerk waarschijnlijk roestig, vooral aan de onderzijde. Er kan een nieuwe plaat in gelegd worden of in extreme gevallen worden uitgeslepen en een nieuwe plaat ingelast.

Als je de bak zoals hier rechtstreeks op een ondergrond plaatst, voorzie je best plaatmateriaal voor onder de bak (tussen bak en onderbouw) bijvoorbeeld fermacell of promatec (=brandwerend isolatiemateriaal). Het doel van die plaat is eerder de ondergrond uitvlakken dan isoleren. Als de warmte in de onderbouw trekt, creëer je meer massa en is dit voordelig voor het bakproces.

Vuurvaste Stenen

  • zijstenen (120 x 200 mm) 30 mm dik
  • vloerstenen (200 x 200 mm) 30 mm dik
  • dakstenen (100 x 210 mm) 40 mm dik, uit stenen van 50 mm (op 50 dan?) gezaagd (met een waterzaag)
  • stenen links en rechts van de ovenmond (160 x 200 mm) zitten geklemd achter geplooid ijzer van de voorkant, 30mm dik. Uit deze stenen is een hoekje uitgeslepen om te zorgen dat het kader - dat de zijstenen op hun plaats moet houden - zelf blijft zitten.

steen links van ovenmond

Schoorsteenpijp

De firma Pieters leverde bij de oven een schoorsteenpijp die met een eenvoudige klep kan worden afgesloten. Dit dient om na het stoken de warmte in de oven en op het gewelf te houden, anders zou de kostbare hitte door de schoorsteen verdwijnen. Indien mogelijk de pijp met klep recupereren.

schoorsteenpijp met klep toe

schoorsteenpijp met klep open

Leemmortel

De standaardverhouding voor de leemmortel is 10/10/30. Dit is afhankelijk van de vochtigheid van de leem en kan volgens aanvoelen bijgestuurd worden.

We nemen hier als eenheid een emmer

  • 1 emmer water
  • 1 emmer hydraatkalk (bv. supercalco 90)
  • 3 emmers leem (base aardvochtig zonder stro)
Als er met kalk wordt gewerkt is het aangeraden om steeds een veiligheidsbril en rubberen handschoenen aan te doen.

Stroleem

Beetje niet gekapt roggestro op de mortel strooien, met de hand (handschoenen!) roeren en een stroprop maken. De bedoeling is om zoveel mogelijk stro onder de leemmortel te mengen.