Experiment pompboren

Op deze pagina vind je allerlei informatie over houten waterpompen, het ambacht pompboorder en het doorboren van houten stammen. In het voorjaar van 2019 deed het MOT een uniek experiment, Samen met houtbewerkers Luc Verachtert en Mathijs Huyghebaert vervaardigden we een houten waterpomp uit een eiken boomstam met behulp van de originele handwerktuigen. Je kan hier het verslag en heel wat beeldmateriaal bekijken. De talrijke filmopnames verschenen ook op het Youtube-kanaal van het MOT. Lees zeker ook dit mooie artikel in Faro over het project.

In afwachting van een definitieve plaats in een waterput aan het Guldendal werd de pomp voorlopig in de slotgracht van het Prinsenkasteel geplaatst. Bezoekers kunnen er tijdens onze zomeractiviteiten de pomp uittesten. Door het veelvuldig gebruik blijft de pomp nat, zodat de stam niet begint te scheuren en lekken. Om de pomp te beschermen tegen de zomerse zon is ook een afdakje gebouwd met houten spanen.

Heb je nog vragen over dit experiment of heb je weet van een houten waterpomp in je buurt of andere toepassingen van doorboorde boomstammen?

Ken je een collectie handwerktuigen van een pompboorder of heb je interessant beeldmateriaal?

Stuur je informatie naar info@mot.be.