Open Monumentendag

2018: Nieuw leven in de vakwerkschuur

De schuur van de Tommenmolen, die rond het jaar tachtig van op een ander Grimbergs erf naar de Tommenmolen werd verplaatst, deed jarenlang dienst als tentoonstellingsruimte. Onlangs werd ze volledig ontruimd om plaats te bieden aan demonstraties, workshops en tal van andere activiteiten. Op Open Monumentendag vertelden we het verhaal van de schuur en hoe vakwerk in elkaar zit. Kinderen konden zelf aan de slag met leem en hout.

2017: Grimbergen, NATUURLIJK (erf)GOED!

Erfgoed en natuur gaan hand en hand in Grimbergen. Een middeleeuwse motte die door de natuur wordt overgenomen, een kasteeldomein waar het kasteel verdween maar de bomen bleven staan, watermolens op de Maalbeek die het landschap mee vorm gaven, een bijenhal in vakwerk die bijen en imkers onderdak geeft, een bakoven gestookt met knotwilgenhout… 

2016: Grimbergen van motte tot donjon

Grimbergen, van motte tot donjon. De motte in de Borgt en het kasteel in het Prinsenbos… twee monumenten die getuigen van het rijke, maar ook bewogen verleden van Grimbergen.

Het kasteel staat in de steigers en de vaklui zijn druk in de weer! 

  • De donjon, versterkte woontoren, wordt exclusief opengesteld. 
  • Samen met de steenhouwer houw je uit blokken natuursteen de bouwstenen die gebruikt worden om het kasteel te bouwen.
  • Verplaats met eigen spierkracht een steen van meer dan duizend kilo.
  • De smeden van het MOT maken de nodige spijkers.

2001: Grondstof, stof tot nadenken - Metaal

In het kader van de Open Monumentendag met als thema metaal presenteerde het MOT een staalkaart van bekende en vooral minder bekende metaalambachten. Verschillende enthousiaste ambachtslui demonstreerden wat er zo allemaal met metaal gemaakt wordt en werd.