Open Monumentendag

Monumentale Maalbeek | Liermolen en Tommenmolen

Weg van water!

Water vormt de blauwe draad door deze Open Monumentendag in Grimbergen. We volgen het blauwe goud van in de lucht, door de bodem, naar de beek en - hoe kan het ook anders - langsheen onze watermolens.

De stuwende kracht van stromend water bepaalt al eeuwenlang het landschap. Ook onze watermolens hebben voor een stuk bepaald hoe de Maalbeekvallei er nu uit ziet. Maar wist je dat historische watermolens een rol kunnen spelen in onze strijd tegen de verdroging? Het geheim van dat duurzame verhaal krijg je op Open Monumentendag te horen van onze molenaars.
Aan de Liermolen ontdekken jong en oud spelenderwijs allerlei watertechnieken. Met de gloednieuwe speelpomp kan je het regenwater van het bakhuis oppompen in de drinkbak van onze geiten. De kinderen maken zelf hun vlotjes die ze aan de Liermolen te water laten. Kan je het langs de Maalbeek volgen tot aan de Tommenmolen? Is er wel genoeg water? Een uitdaging!

Aangekomen aan de vakwerkschuur van de Tommenmolen kan je volgen hoe het rieten dak wordt hersteld. Je kan er één van onze laatste professionele rietdekkers aan het werk zien, die met niks anders dan riet, een waterplant bij uitstek, een nieuw waterdicht dak maakt.

De activiteiten voor kinderen worden begeleid door de jongeren van JNM Noordwest-Brabant, de avontuurlijke partner van het MOT.

Programma

Liermolen
 • Uiteenzetting rond de restauratie van het bakhuis
 • Maal- en stuwdemonstratie door onze molenaars
 • Voor kinderen:
  - vlotjes bouwen en te water laten
  - speeltuin: water pompen en water dragen
 • Pop-upcafé
 • Permanente tentoonstelling: Open depot karren en wagens
Tommenmolen
Oyenbrugmolen
Programma
In en rond de Maalbeekvallei
Programma
Combi-tip
Breng in Grimbergen ook een bezoekje aan de kerk van de Borcht.

Info

Wanneer
Zondag 11 september 2022, doorlopend van 10 tot 18 uur
Waar
Dit programma vindt plaats in de Maalbeekvallei, van de Liermolen tot aan de Oyenbrugmolen.
Activiteiten van het MOT: aan de Liermolen (Vorststraat 8) en de Tommenmolen (Tommenmolenstraat 18).
Bereikbaarheid
Afstand Liermolen - Oyenbrugmolen: 2 km
Kom bij voorkeur te voet of met de fiets.
Kom je toch met de auto, dan parkeer je die op een van de voorziene parkings.
Prijs
Gratis

2021: Open erfgoed: de Liermolen gooit alle deuren open

We hielden opendeur aan de Liermolen en lieten zelfs de kleinste kamertjes zien. De Liermolen is erkend als 'open erfgoed', omdat hij permanent op een publieksvriendelijke en fijne manier open is voor iedereen en iedereen ervan kan meegenieten. Tijdens Open Monumentendag toonden we wat er de laatste jaren allemaal verwezenlijkt is en gaven we een woordje uitleg bij onze toekomstplannen.

2020: Steigers en steen

In 2020 opende de tentoonstelling Steigers en steen. Bouwen aan het Prinsenkasteel. Tijdens Open Monumentendag kregen de bezoekers een woordje uitleg van de museummedewerkers. Een steenhouwer demonstreerde hoe hij rechte bouwstenen kapt uit ruwe brokken natuursteen en vertelde uitgebreid over de verschillende handelingen, werktuigen en afwerkingen. 

video: aftermovie OMD 2020

2019: Ontdek de water-molen-landschappen van Grimbergen

Tijdens een wandeling of fietstocht door de Maalbeekvallei kreeg je op heel wat stops uitleg over de wisselwerking tussen de watermolens, de natuur en het landschap en waren er demo’s en activiteiten.

2018: Nieuw leven in de vakwerkschuur

De schuur van de Tommenmolen, die rond het jaar tachtig van op een ander Grimbergs erf naar de Tommenmolen werd verplaatst, deed jarenlang dienst als tentoonstellingsruimte. Onlangs werd ze volledig ontruimd om plaats te bieden aan demonstraties, workshops en tal van andere activiteiten. Op Open Monumentendag vertelden we het verhaal van de schuur en hoe vakwerk in elkaar zit. Kinderen konden zelf aan de slag met leem en hout.

2017: Grimbergen, NATUURLIJK (erf)GOED!

Erfgoed en natuur gaan hand en hand in Grimbergen. Een middeleeuwse motte die door de natuur wordt overgenomen, een kasteeldomein waar het kasteel verdween maar de bomen bleven staan, watermolens op de Maalbeek die het landschap mee vorm gaven, een bijenhal in vakwerk die bijen en imkers onderdak geeft, een bakoven gestookt met knotwilgenhout… 

2016: Grimbergen van motte tot donjon

Grimbergen, van motte tot donjon. De motte in de Borgt en het kasteel in het Prinsenbos… twee monumenten die getuigen van het rijke, maar ook bewogen verleden van Grimbergen.

Het kasteel staat in de steigers en de vaklui zijn druk in de weer! 

 • De donjon, versterkte woontoren, wordt exclusief opengesteld. 
 • Samen met de steenhouwer houw je uit blokken natuursteen de bouwstenen die gebruikt worden om het kasteel te bouwen.
 • Verplaats met eigen spierkracht een steen van meer dan duizend kilo.
 • De smeden van het MOT maken de nodige spijkers.

2001: Grondstof, stof tot nadenken - Metaal

In het kader van de Open Monumentendag met als thema metaal presenteerde het MOT een staalkaart van bekende en vooral minder bekende metaalambachten. Verschillende enthousiaste ambachtslui demonstreerden wat er zo allemaal met metaal gemaakt wordt en werd.