Maken van een ovendeur

Je kan een ovendeur bestellen bij de smid of er zelf eentje maken.

Nodig:

Werkwijze:

Neem een ijzerplaat van ca. 3 mm dik en teken de ovendeur hierop uit. Met de slijpschijf of de koubeitel wordt de plaat in de juiste vorm doorgeslepen of –gehakt, of eventueel ingekeept. Nadien werk je ze bij met een vijl of een stokschaar. 

            uit MARIN: 67

            foto Francine Geldof

            foto André Berten

            Heb je de stiften van de scharnieren (duimhengsels) reeds ingemetseld, ga dan na waar op de ovendeur je de hengsels van de scharnieren moet vast klinken of lassen. Bevestig op dezelfde wijze het klinkstel, om de deur af te sluiten. Het klinkstel bestaat uit een sluitboompje, dat bij het sluiten van de ovendeur, door zijn eigen gewicht, achter een neus valt.

            Als je rond de ovenmond een uitsparing voorzien hebt waartegen de ovendeur kan rusten, dan heb je geen scharnieren nodig. De ovendeur ligt dan verzonken in de muur. Voorzie dan wel twee houten handvatten (isolerend) om de deur weg te nemen en terug te plaatsen.

            Zorg in beide gevallen dat de ovendeur goed aansluit anders ontsnapt er tijdens het bakken te veel warme lucht aan de bovenzijde van de ovendeur.

            uit JELLEMA deel 1: 210

            uit JELLEMA deel 1: 239