Het plaatsen van een ondersteunende laag

nodig

                      foto Omer Huygens

                      algemeen

                      Ovenvloer en ovengewelf steunden vroeger op dikke eiken balken (15 x 12 cm) of op het stenen gewelf van de ovenkelder. Om verzakking van de draagstructuur tegen te gaan opteren we voor een ondersteunende laag uit een gewapende betonplaat.

                      aanbrengen van de betonplaat

                      Zorg dat je tijdens het opmetselen van de laatste steenlagen van de onderbouw een uitsparing voorziet waarop de betonplaat kan rusten. Bij de laatste 2 steenlagen worden enkel de buitenste bakstenen opgemetseld zodat je, aan de binnenzijde van de muur, een uitsparing van ca. 10 dik en ca. 12 cm hoog bekomt.

                      Heb je voor een onderbouw met ovenkelder gekozen, dan kan je in plaats van een bakstenen gewelf te metselen, ook opteren voor een betonplaat. In dat geval moet je een bekisting voorzien.

                      Maak of koop een wapeningsnet met staven van 6 mm diameter en een maaswijdte van 10 bij 10 cm. Het net is ca. 5 cm kleiner dan de betonplaat om betonrot, door contact met de buitenlucht, te voorkomen. Plaats daarom ook het wapeningsnet ca. 3 cm hoger (op het aangedamde zand) door er stukjes baksteen onder te plaatsen.

                      Giet een betonnen plaat van 12 cm dik. Stamp het beton aan door er met de snede van een metselaarstroffel op te slaan. Strijk het oppervlak glad en laat 2 à 3 dagen drogen.

                      Tip: Is je wapeningsnet te groot, plooi dan de uiteinden haaks om. Zo kan het net zichzelf in het betonlichaam vasthaken. Zorg steeds voor een afstand van ca. 3 cm tussen de buitenrand van het beton en het wapeningsnet, om betonrot te voorkomen.

                      tekening Guido Janzegers