Molenstraat 51, Herzele, Belgium

straatnaam

Molenstraat (Leefboerderij De Kanteling)

huisnummer

51

stad

status
bestaand

ingediend op

vrijdag 7 mei 2021 - 12:18(UTC+02:00)

commentaar

BROOD BAKKENMET BIJZONDERE DOELGROEPEN

De doelgroep van Leefboerderij De Kanteling zijn volwassenen met een licht tot matig verstandelijke beperking. We noemen hen hierna deelnemers. Jaarlijks komen drie lagere scholen langs met het derde leerjaar. We splitsen de klas dan in twee. De workshop broodbakken organiseren we voor een tiental kinderen, een vijftal deelnemers samen met twee vrijwilligers en één vaste begeleider.Het voorzien van brand- en aanmaakhout is een taak die onze deelnemers kunnen voorbereiden in het houtatelier. Deze taak krijgt voor hen veel betekenis omdat ze weten dat het hout dient om vuur te maken in de oven. In de winter helpen ze graag mee met het verzamelen van snoeiafval of het vervoeren en stapelen van de gekliefde blokken.

SAMEN AAN DE SLAG

Samen het deeg klaarmaken is puur plezier. Het enthousiasme om samen aan het werk te gaan is groot, zowel bij de schoolkinderen als de deelnemers van de leefboerderij. Goed kneden vraagt techniek en je kan zien dat sommige kinderen er echt aanleg voor hebben. Al doende leren ze bij. Terwijl het deeg rust maken ze kennis met verschillende graansoorten en leren ze het verschil kennen tussen meel en bloem.De deelnemers worden betrokken bij de begeleiding van de kinderen. Het positieve sociale contact is voor iedereen een meerwaarde. We kunnen zonder woorden aantonen dat ook mensen met een beperking straffe talenten hebben … Er is ook direct resultaat! De kinderen zijn fier op hun zelfgebakken brood en nemen het graag mee om thuis te tonen.

AANDACHTSPUNTEN

We maken vooraf goede afspraken. Brood bakken is heel leuk, maar met voeding spelen we niet. Hygiëne is heel belangrijk. De oven is heet, daar letten we hard op. Nadien is er een taakverdeling om alles netjes op te ruimen en af te wassen.Wij oefenen bewust het meten en wegen van de ingrediënten. Het recept wordt op een groot blad duidelijk voor iedereen opgehangen. We bespreken ook de ingrediënten: gist, bloem of meel, de granen … We zorgen voor een duidelijke structuur in de werkruimte en voor voldoende mengkommen en ander kookgerei zodat we in groepjes van 2 aan de slag kunnen. (Sylvia Goossens) (Uit: Vuur Doet Leven)

ingediend door