Tommenmolen

De site van de Tommenmolen ligt midden in de groene Maalbeekvallei. De gebouwen en omgeving nodigen je uit om het erfgoed te komen ontdekken.

Molen
In deze 16e-eeuwse graanwatermolen kan je de tentoonstelling MOT&GO bezoeken

Vakwerkschuur
De oorspronkelijke schuur werd door een brand vernield. In 1980 werd op dezelfde plek een vakwerkschuur, die enkele honderden meters daar vandaan stond, weer opgetrokken.

Bakoven
Ook de bakoven werd van elders in Grimbergen naar de Tommenmolen verhuisd. In 2016 werd hij heropgebouwd dankzij de ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant in het kader van de “360°-erfgoedprojecten"

Rosmolen
De rosmolen (ros = paard) wordt aangedreven door één of twee paarden en is geschikt voor het lichtere werk. Je kan er kleine landbouwmachines mee aandrijven, zoals de dorsmachine, de pletmolen, de karn,...

Schrank
Deze schrank is een reconstructie gemaakt op basis van een exemplaar uit onze collectie en van afbeeldingen. Ze werd opgericht voor MOT&GO
Museumcafé Tommenmolen
Het Museumcafé-restaurant Tommenmolen met een mooi tuinterras. Dit is ook een geliefde plek voor wandelaars en fietsers.

Verleden

De Tommenmolen is een graanwatermolen op de Maalbeek. Hij was oorspronkelijk eigendom van de heren Ter Tommen. Later werd hij aangekocht door de abdij van Grimbergen. Het huidige molengebouw dateert uit de 16de eeuw maar werd in de 19de eeuw grondig verbouwd. De Tommenmolen is sinds 1980 een afdeling van het MOT.

Info

Waar
het MOT, Afdeling Tommenmolen - Tommenmolenstraat 18, 1850 Grimbergen
Contact
02 270 81 11 of info@mot.be

Schilderij van Jean Batenburg - Vijver en schuur bij de Tommenmolen, © Kunstdorp Grimbergen

© Agentschap Onroerend Erfgoed - 24-03-1981

Tommenmolen anno 31/03/2017