Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken

Zoekresultaten 10,671 - 10,680 15,585 resultaten gevonden
Bouwhaak
Vorm van het gewelf
Vorm van het gewelf De vorm van het gewelf moet voldoen aan drie eisen. In de eerste plaats moet je ervoor zorgen dat de constructie niet instort. Vervolgens moet de vorm van het gewelf het mogelijk maken om de thermische zetting tijdens het opwarmen en afkoelen te kunnen opvangen. Tenslotte bepaalt de vorm van het gewelf mee of er een goede warmteaccumulatie en luchtcirculatie mogelijk is. Om een homogeen en goed gebakken brood te bekomen moet er tevens rekening gehouden worden met de afstand tussen het brood en het gewelf, dat als warmtebron dient. constructieve opbouw In dwarsdoorsnede heeft het gewelf de vorm van een ellipsboog of een korfboog, waarbij de krachten zich vooral verticaal verdelen. Zorg ervoor dat de binnenzijde van het gewelf een regelmatige kromme lijn vormt door de bakstenen nauw aan elkaar aan te sluiten. In langsdoorsnede biedt de eivorm de beste mechanische weerstand. thermische zetting Tijdens het stoken zal het gewelf onder spanning komen te staan ten gevolge...
Onderbouw
We bespreken hier stapsgewijs het herstellen van een tweeledig bakhuis. Dat type bakhuis komt in onze streken namelijk het meeste voor. Je kan dit stappenplan, mits kleine aanpassingen, ook gebruiken voor de restauratie van een alleenstaande bakoven of van een bakoven die zich binnenshuis bevindt. Nadat je kennis gemaakt hebt met de verschillende onderdelen van een bakoven, kan je je eigen bakoven gaan onderzoeken om te bepalen wat precies hersteld moet worden. Bekijk in de eerste plaats de toestand van het gewelf en de ovenvloer. Dat zijn immers de belangrijkste onderdelen als je opnieuw wil bakken, en ze zijn ook het moeilijkst te herstellen. De toestand ervan kan doorslaggevend zijn voor het al dan niet restaureren van de oven. Beslis je de bakoven te herstellen en weet je wat er moet gebeuren, dan kan je aan de slag.
Schoorsteen
We bespreken hier stapsgewijs het herstellen van een tweeledig bakhuis. Dat type bakhuis komt in onze streken namelijk het meeste voor. Je kan dit stappenplan, mits kleine aanpassingen, ook gebruiken voor de restauratie van een alleenstaande bakoven of van een bakoven die zich binnenshuis bevindt. Nadat je kennis gemaakt hebt met de verschillende onderdelen van een bakoven, kan je je eigen bakoven gaan onderzoeken om te bepalen wat precies hersteld moet worden. Bekijk in de eerste plaats de toestand van het gewelf en de ovenvloer. Dat zijn immers de belangrijkste onderdelen als je opnieuw wil bakken, en ze zijn ook het moeilijkst te herstellen. De toestand ervan kan doorslaggevend zijn voor het al dan niet restaureren van de oven. Beslis je de bakoven te herstellen en weet je wat er moet gebeuren, dan kan je aan de slag.
Leemmortel
Krimp en samenhang in leemmortel Om de krimp van de mortel na te gaan kneed je deze zoals een klomp boetseerklei tot alle lucht eruit is. Rol een sigaar van ca. 1 cm diameter en ca. 10-20 cm lang. Doe dit eventueel tussen twee platen zodat de sigaar overal even dik is. Leg ze op een vlakke en gladde (bijvoorbeeld glas) ondergrond en duid hierop de lengte aan. Laat de sigaar volledig drogen en meet opnieuw de lengte. Het verschil van beide geeft de inkrimping. Deze mag maximaal 6 % van de totale lengte bedragen. Om de samenhang van de mortel na te gaan maak je een tweede sigaar zoals hierboven beschreven. Bewerk deze tot je een streng van ca. 3 mm diameter krijgt en plet ze tussen duim en wijsvinger zodat je een band van ca. 6 mm breed bekomt. Probeer deze zo ver mogelijk uit te rekken. Met zanderige grond, zonder samenhang, kan je zelfs geen sigaar rollen. Als de band ca. 30-35 cm lang kan worden dan heeft de mortel een goede samenhang.
Hakken van een baksteen in wiggen, drieklezoor, enz.
Metselprofielen
Waterpas en loodrecht zetten van metselprofielen
Gehakt stro
Formelen uit hout
Formelen uit hout mallen voor een oven met een cirkelvormig grondplan van 1,5 m doorsnede (uit d'ORNANO: 65-67)
Restaureer je oven