Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken

Zoekresultaten 11,881 - 11,890 15,656 resultaten gevonden
Plaatsbepaling
Plaatsbepaling van de bakoven in de omgeving wetgeving Neem eerst contact op met de dienst ruimtelijke ordening van stad of gemeente om na te gaan of je vrijgesteld bent van een stedenbouwkundige vergunning. (zie ook www.ruimtelijkeordening.be). uitzetten van de bouwplaats
Ondersteunende laag
Het plaatsen van een ondersteunende laag
Berekenen van de hoeveelheid mortel
Berekenen van de hoeveelheid mortel Deze berekening is onder andere afhankelijk van de afmetingen van de gekozen baksteen. Schat de nodige aantal liter/m² mortel aan de hand van de tabel. Bereken de nodige oppervlakte (zie berekenen van de hoeveelheid bakstenen) en vermenigvuldig dat met het aantal liter/m² om het volume mortel te bekomen. voor een bastaardmortel met ca. 1 m³ zand en een verhouding 1 : 1 : 6 heb je het volgende nodig: portlandcement (CEM I en klasse 42,5): ca. 200 kg gebluste kalk: ca. 100 kg rijnzand 0/2: ca. 1600 kg of 1m³ voor een kalkmortel met ca. 1m³ zand en een verhouding 2 : 1 : 1 heb je het volgende nodig: zavel: ca. 3200 kg rijnzand 0/2: ca. 1600 kg of 1 m³ gebluste kalk: ca. 600 kg voorbeeld (aan de hand van bouwplan) aantal liter mortel/m² ½ steense muur voor Moduul 50 = 32 liter of 50 kg aantal liter mortel/m² 1 steense muur voor Moduul 50 = 64 liter of 100 kg totaal oppervlakte ½ steen dik = 2,576 m² totaal oppervlakte 1 steen dik = 5,422 m² totaal oppervlakte...
Ovendeur
Maken van een ovendeur
Bouwplan
Bouwplan Gerrit Van den dries heeft samen met het MOT een bouwplan opgesteld om een goed functionerende oven te bouwen. We opteren voor een bakoven waarin een achttien à twintigtal broden (diameter ca. 25 cm; ca. 800 gr) in één keer kunnen gebakken worden.Download hier de plannen. Wil je een kleinere oven bouwen? Tijdens de Stage bouw zelf je oven wordt er een oventje gebouwd voor ca. 8 à 10 broden. Download hier de plannen.
Documentaire
Docu - Hoe bouw je een bakoven? Deze documentaire biedt een handleiding waarin in detail de volledige bouw van een bakoven uit de doeken wordt gedaan. Mits wat behendigheid kan je vervolgens zelf aan de slag gaan. De documentaire is opgedeeld in 5 episodes en 3 extra's.
Hoeveelheden berekenen
Hoeveelheden berekenen Heb je andere afmetingen of een andere opbouw van je oven dan het bouwplan, dan kan je de hoeveelheid materiaal berekenen aan de hand van volgende tips:
Soorten brood
Soorten brood Naar bloemsoort Er bestaan ontelbaar vele broodsoorten. Daarom beschrijven we hier enkel de bekendste en meest typische in onze streken. De gebruikte bloemsoort is bepalend voor de aard van het brood. We kunnen twee grote groepen onderscheiden: het tarwebrood en het roggebrood. Tarwe en rogge geven verschillende broodtypes afhankelijk van het al dan niet veelvuldig ziften van het gemalen graan. Het ziften van het meel wordt ook wel "builen" genoemd: het meel wordt gezuiverd van de zemelen om een fijne bloem te verkrijgen. Met tarwemeel kan men "integraal" of volkorenbrood, bruinbrood, wittebrood tot luxebrood verkrijgen; met het roggemeel, roggebrood, ook wel paardenbrood of zwart brood genoemd; met het gebuilde roggemeel tenslotte een lichter bruin brood. Aan het begin van vorige eeuw was tarwebrood een luxe waarvan alleen de rijken konden genieten. De gewone bevolking moest noodgedwongen genoegen nemen met roggebrood of brood gemaakt van o.a. gerst en haver. Traditioneel...
Recepten
Recepten uit Ons kookboek van 1943 Naast het dagelijkse brood werden in de bakovens ook allerlei specialiteiten en feestelijke gerechten gebakken. We hebben hier enkele oude recepten bijeengebracht van ovenlekkernijen die men destijds in de bakoven bakte. Je kan er ook vandaag mee aan de slag. Smakelijk! appelbroodje Als je taart bakt, kan je met de restjes van het deeg een appelbroodje maken. Ook wel kattekop, bollebuis, krollemol, ... genoemd. Appelbroodjes waren een pure verwennerij voor de kleinsten. In de oven was altijd nog plaats voor enkele "krollemollen". Het recept is doodeenvoudig.
Onderbouw