Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 13,851 - 13,860 15,358 resultaten gevonden
Bouw zelf je oven
Bouw zelf je oven Er bestaan veel methoden om een bakoven te bouwen. In de eerste plaats kan je verschillende materialen gebruiken die elke metselaar op een andere manier en volgens zijn kwaliteiten verwerkt. Vervolgens wordt bij het bouwen van een oven rekening gehouden met de eisen van de bouwheer zodat geen twee bakovens identiek zijn. Tenslotte bestaat er in de handboeken geen gedetailleerde handleiding, en ligt er dus qua vorm en bouwwijze niets vast. Met deze handleiding wil het Museum voor de Oudere Technieken zoveel mogelijk mensen verder helpen die zelf een bakoven willen metselen. Onze methode dient als leidraad, maar we geven waar mogelijk de keuze tussen verschillende oplossingen. Je vindt hier ook een materialenlijst met de hoeveelheden die je voor deze oven nodig hebt. In die lijst zetten we meerdere bruikbare materialen naast elkaar. Bij het bouwen zelf gaan we uit van de meest authentieke bouwwijze, tenzij we vinden dat er tegenwoordig betere en makkelijkere oplossingen...
Keermuren
Het bouwen van de keermuren
Opzoeken
Het bouwen zelf
Huishouden
Spreekwoorden en zegswijzen: huishouden
Vervoer
Spreekwoorden en zegswijzen: vervoer
Boren van de stam
Algemeen
Afwerken tot een pomp
Afwerken tot een pomp Na het boorwerk aan de stam werkt de pompboorder de bovenzijde met het pompmechanisme verder af. Hier komt zowel draaiwerk als smeedwerk bij kijken. Proef op de som is de montage van de pompzwengel.
Plaatsen van de pomp
Plaatsen van de pomp Water was een noodzaak op elk erf, bij de woning, bij de bewerking van het land, bij ateliers van vakmannen,... Om aan de bouw van een nieuwe woning te starten, diende men eerst een waterput te graven om de mortel aan te maken, zeker op afgelegen plekken. De locatie van een pomp was zeer weloverwogen, meestal niet ver van de keuken. Soms werd een pomp in of aan een gebouw geïntegreerd in de vorm van een specifiek pomphuis of onder een klein afdak, een lessenaarsdakje. Waterpompen steken maar laag boven de grond uit (ca. 60-100 cm). Er zijn sterke regionale verschillen in waterputten en -pompen. Wij vervaardigden een model zoals op de tekening hiernaast afgebeeld. In streken met ondiep water zoals het Meetjesland kwamen korte steekpompjes voor met een handvat in het verlengde van de stang van de pompzuiger. Elders hanteerde men een lange, dwarse hefboom, die tot boven het hoofd van de gebruiker kan reiken.