Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 14,261 - 14,270 15,357 resultaten gevonden
Premies en subsidies
Premies en subsidies Heb je plannen voor de herstelling van je bakoven? Vergeet dan niet alleen tijdig een vergunning aan te vragen, maar ga ook eens na of je geen financiële ondersteuning kan bekomen. Als je eigenaar bent van een bakhuis dat deel uitmaakt van een beschermd monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan kom je misschien in aanmerking voor een premie van het Vlaamse Gewest. Ook onderhoudswerken aan niet-beschermde gebouwen met een volkskundige of historische waarde worden door sommige provinciebesturen gestimuleerd met subsidies of prijzen. Het loont zeker de moeite even te informeren. Hieronder vind je de contactadressen voor meer informatie.
Sedimentatieproef
Sedimentatieproef Je kan zelf de verhouding van klei in de grond nagaan door de verschillende onderdelen volgens hun gewicht te laten bezinken. Vul een goed gereinigde doorzichtige fles (met vlakke bodem) half met proper water en half met de aarde die je wil testen. Voeg er een beetje zout (één eetlepel) aan toe om de oplossing (dispersie) te versnellen. Alles goed schudden en laten rusten tot alle deeltjes zich volgens gewicht (en korrelgrootte) hebben gerangschikt. Als je nu zeer goed kijkt heb je een licht kleurverschil tussen de verschillende lagen. Van onder naar boven heb je respectievelijk kiezelzand - die de grootste korrel heeft -, zand, leem en klei, waarvan kleine deeltjes soms in het water blijven zweven. Ga na of de verhouding van de klei t.o.v. de andere onderdelen 15-30 % bedraagt. Tip: Je kan verschillende types grond naast elkaar testen zodat het verschil in verhoudingen duidelijk te zien is.
Locatie pietersoven
Voorbereiding pietersoven
Voorbereiding
Fotoverslag pietersoven
Fotoverslag
Afwerking pietersoven
Afwerking en eerste gebruik
Glossarium
ID-DOC: glossarium Onderdelen van de werktuigen Wegens de grote verscheidenheid van de handwerktuigen staat de vorser voor een moeilijkheid. Wanneer hij een werktuig beschrijft, moet hij over een reeks woorden beschikken die de onderdelen en de eigenschappen ervan nauwkeurig aanduiden. Het gaat hier doorgaans om wel omlijnde voorwerpen. De onderzoeker kan zonder grote moeite een glossarium opstellen van de woorden die hij daarvoor gebruikt, met een minder of meer precieze omschrijving van het genoemde. Maar hij bestudeert ook het gereedschap in het algemeen, d.i. allerlei werktuigen. Daarom moet hij ook over een stel benamingen beschikken, die van algemene aard moeten zijn omdat de verschillen tussen die voorwerpen te groot zijn. Het ijzer van een zeis, van een bijl en van een spade dienen bv. door een zelfde naam aangeduid te kunnen worden. Maar hoe heet dan het einde van een houten spade of hamer? Hieronder werden enkele woorden samengebracht die bij het bespreken van een wel bepaald...
Onderbouw
We bespreken hier stapsgewijs het herstellen van een tweeledig bakhuis. Dat type bakhuis komt in onze streken namelijk het meeste voor. Je kan dit stappenplan, mits kleine aanpassingen, ook gebruiken voor de restauratie van een alleenstaande bakoven of van een bakoven die zich binnenshuis bevindt. Nadat je kennis gemaakt hebt met de verschillende onderdelen van een bakoven, kan je je eigen bakoven gaan onderzoeken om te bepalen wat precies hersteld moet worden. Bekijk in de eerste plaats de toestand van het gewelf en de ovenvloer. Dat zijn immers de belangrijkste onderdelen als je opnieuw wil bakken, en ze zijn ook het moeilijkst te herstellen. De toestand ervan kan doorslaggevend zijn voor het al dan niet restaureren van de oven. Beslis je de bakoven te herstellen en weet je wat er moet gebeuren, dan kan je aan de slag.
Segmentboog
Metselen van een segmentboog
Hoe richtsnoer tussen de metselprofielen spannen?