Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 14,761 - 14,770 15,358 resultaten gevonden
Bakovengeschiedenis
Geschiedenis van de bakoven De bakoven, zoals we die nu nog kennen, heeft een zeer lange geschiedenis. Het "basismodel" met ovenvloer en koepel bestaat al minstens 4000 jaar. Men kan ook op andere, meer eenvoudige, manieren brood bakken. De mens is altijd al inventief geweest in het bereiden van voedsel. Afhankelijk van zijn levenswijze en van de materialen die hij ter beschikking had, bakte hij brood in een kleipot op een open vuur, onder een verplaatsbare stolp of in een tijdelijke of vaste ovenconstructie. De "oven" bestaat reeds duizenden jaren. Archeologen hebben op verschillende plaatsen in de wereld resten teruggevonden van prehistorische ovens. Archeologische sporen zijn echter soms moeilijk te herkennen. Vaak blijft van de oven enkel de bodem over, en weet men niet hoe de wanden of de koepel eruit zagen. Soms vindt men nog een deel van de lading terug, en kan men zo achterhalen wat er in de oven gebakken werd. Omdat voedselresten erg slecht bewaren, kan men bijna niet bewijzen...
Toegankelijkheid
Toegankelijkheid Het MOT is gehuisvest in historische gebouwen die oorspronkelijk niet als museum bestemd waren. Er is geen lift en de vele trappen bemoeilijken de toegankelijkheid voor bezoekers die minder goed te been zijn. Voor rolstoelgebruikers zijn onze gebouwen slechts beperkt toegankelijk, hieronder een overzicht per museumafdeling. Voor personen met specifieke noden, fysieke of mentale beperkingen wordt op aanvraag bekeken welke aanpassingen mogelijk zijn.Contacteer ons gerust op 02 270 81 11 of info@mot.be.
Poddegemstraat 78, Grimbergen, Belgium
Museum
Het museum
Open Monumentendag
Open Monumentendag - 2023
Wan-kot Liermolen
Leem-Doe
Meester-leerlingtraject
Meester-leerlingtraject rond historisch vakwerk en bakovenbouw in Vlaanderen Gerrit van den Dries heeft in de loop der jaren heel wat kennis en vaardigheden opgebouwd. Zijn vakmanschap is een vorm van immaterieel cultureel erfgoed. Om dat soort erfgoed niet verloren te laten gaan, ondersteunt de Vlaamse overheid sinds 2018 het doorgeven van vakmanschap via meester-leerlingtrajecten.  In 2019 kreeg Gerrit zo'n beurs toegekend, waarmee hij als meester zijn uitgebreide kennis omtrent bakovenbouw en vakwerk kon doorgeven aan zijn leerlingen Ante Corthals, Koen Wisse en Mathijs Huyghebaert. Het MOT ondersteunde dit traject door op te treden als gastheer voor de bouwprojecten en te zorgen voor de logistiek, vooral de bouwmaterialen.  Tijdens het twee jaar durende traject konden we zo aan de Liermolen de bakoven vakkundig restaureren en een gloednieuw Wan-kot in vakwerk ontwerpen, bouwen en oprichten tijdens de tweede Stage vakwerk.  Ook tekenden we de bouwplannen voor een nieuwe vakwerkplaats...
Stage vakwerk
John Cockerill S.A. Etablissements de la société John Cockerill à Seraing. Notice