Radeermesje (o.)

identificatiecode
ID 693
morfologie
morfologie
beroep
holotype
MOT V 88.0717 L=18cm B=2cm G=20gr. Opschrift: J.M.P. PARIS FRANCE.
holotype
MOT V 91.0123 a-b2 L=10cm B=0,6cm G=2,5gr
holotype
MOT V 98.0260 L=9,5cm B=1,5cm G=9gr
alias
schrapmes (syn.)
beschrijving

Er bestaan verschillende modellen radeermesjes. Ze worden op kantoor gebruikt om potloodlijnen of inktvlekken van het papier af te krabben.

Er is een licht (ca. 20 gr), plat mes met lang hecht (ca. 13 cm) en bladvormig lemmet, dat aan beide zijden snijdt. Een tweede model heeft een langwerpig lemmet met een vrij korte, stomp uitlopende punt (ca. 1,5 cm) en slechts één snijdende zijde. Een derde model bestaat uit één geheel met twee snijdende uiteinden. Het ene uiteinde heeft een mesje in een hoek van 45°, het andere uiteinde lijkt op een lancet. Twee rechthoekige, houten dekplaatjes - in het midden van het mes - dienen als handvat. Dan bestaat er nog een heel klein radeermesje (niet langer dan 10 cm) met een klein lemmet van ca. 3 cm lang. Het hecht is zo uitgehold dat men het stevig tussen duim en wijsvinger kan vasthouden.

Om te raderen houdt men het mes horizontaal, maar het blad verticaal, en schraapt met kleine bewegingen over het papier. Het scherpe radeermesje wordt ook gebruikt om Chinees papier op maat te snijden en potloden te scherpen. Tenslotte is er nog een heel licht (2,5 gr) radeermesje uit aluminium met een lengte van ca. 9 cm en eindigend in een scherp pennetje. Dit radeermesje wordt beschermd door een aluminium dopje en wordt in het bijzonder gebruikt om onzuiverheden uit het papier te prikken of kleine inktvlekken te verwijderen.

Zie ook pennenmes. [MOT]