Snijpasser (hout) (m.)

identificatiecode
ID 125
morfologie
beroep
beroep
beroep
beroep
beroep
holotype
MOT V Dv 1216 a-c3 L=10,5cm B=16,5cm G=370gr
alias
schijvensnijder (syn.) (CORTHOUT: 59)
beschrijving

De snijpasser dient om schijven of ringen uit leer te snijden, bv. voor pompkleppen, dichtingen of aansluitingen van een naafbus. Ook een fineerblad kan zo bewerkt worden. Sommige kuipers boren er wel eens een spongat of een als greep dienend gat in een tobbe mee (1) omdat het werktuig het hout niet doet barsten.

De snijpasser bestaat uit een verticaal metalen staafje van ca. 10-15 cm met een kruk van ca. 10 cm aan een uiteinde en een punt aan het ander. In een door het staafje geboord gat glijdt een tweede, aan een uiteinde haaks gebogen staafje van 15-20 cm, dat vastgezet kan worden door een wig of een schroef. Dat gebogen stuk snijdt aan één of beide zijde(n). Om gaten te maken in hout gebruikt men een snijpasser met schroef in plaats van een punt.

De vakman vat de kruk, plaatst de punt in het midden van de schijf of in een vooraf geboord gat en doet het werktuig draaien. Daar het mesje verstelbaar is, kan het werktuig schijven van verschillende diameter uitsnijden (2).

Zie ook sponzaag. [MOT]

(1) Bv. MAISSEN: fig. 113.

(2) Het werktuig is gemakkelijk te onderscheiden van het verstelbaar boorijzer, dat steeds in een booromslag steekt, door zijn vorm en door het feit dat het een schijf uitsnijdt daar waar het boorijzer het hout verkorrelt.