Bolstrijkijzer (standaard)/eistrijkijzer (standaard)/paddenstoelstrijkijzer (o.)

identificatiecode
ID 649
morfologie
beroep
beroep
holotype
MOT V Dv X 0523 (eistrijkijzer (standaard)) H=33cm B=15,5cm G=325gr
holotype
MOT V Dv 1466 (paddenstoelstrijkijzer (standaard)) H=30cm G=290gr
alias
ei-ijzer (syn.) (DEN BESTEN & DEN BESTEN-DEN BURGER: 111)
alias
champignon-ijzer (syn.) (DEN BESTEN & DEN BESTEN-DEN BURGER: 113)
beschrijving

Om bolle oppervlakken zoals bv. het binnenste van een muts, pofmouwen of kant, te strijken, gebruikt men een bolvormig ijzer waarmee men het kledingstuk van binnenuit kan strijken.

Het is een massieve gietijzeren bol, ei of paddenstoel op een lange steel (ca. 30 cm) dat op de kachel verwarmd wordt.

Het wordt in een standaard geplaatst zodat het kledingstuk erover gehangen kan worden. De stof die glad gemaakt moet worden, wordt dan met beide handen over het verwarmde oppervlak strak gestreken en/of strak gespannen gehouden zodat de kreukels eruit gaan.

De standaard kan uit een losse houten voet bestaan of, aan een tafel bevestigd worden d.m.v. een klemschroef.

Zie ook bolstrijkijzer (hand) en eistrijkijzer (hand). [MOT]