Vakwerk in beeld

Interesse in de techniek van het bouwen van vakwerkconstructies en wil je zelf aan de slag? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! 

Het MOT heeft een lange geschiedenis in het documenteren en doorgeven van de kennis over vakwerk- en leembouw. We werken samen met rasechte vakmannen, die bij ons een meester-leerlingtraject doorliepen. We leren het vakmanschap ook aan, sinds 2017 bieden we een Stage vakwerk aan voor volwassenen, waarbij de deelnemers aan de slag gaan op een echte werf. Onze stage werd erkend als één van de inspirerende voorbeelden voor het borgen van immaterieel erfgoed.

De interesse in vakwerk is duidelijk groot en de vraag naar informatie ook. Daarom besloot het MOT de vakwerkbouw ook digitaal te registreren. In dit project tonen we op film stap voor stap hoe vakwerkgebouwen worden opgetrokken op de traditionele manier, met enkel handwerktuigen. 

Vakwerkbouw stap voor stap

Het MOT richtte zelf al enkele vakwerkgebouwen op: een bijenhal, een Wan-kot, een kerststal en een Vakwerkplaats. Het doorgeven van de kennis over de traditionele bouwtechnieken was daarbij het uitgangspunt, minstens zo belangrijk als het resultaat. De bijenhal (2017) en het Wan-kot (2019) werden gebouwd tijdens een Stage vakwerk. Het kerststalletje (2021) bouwden we speciaal voor dit project, om het hele proces op film te kunnen vastleggen. De Vakwerkplaats (2022-heden) is dan weer een unieke nieuwbouw waarin we hedendaagse en traditionele, westerse en Japanse technieken combineren.   

Bijenhal Liermolen

Wan-kot Liermolen

Kerststal Guldendal

Vakwerkplaats Guldendal

Workshops in het MOT

Dit project kwam tot stand met de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant.