Vakwerk in beeld

Interesse in vakwerk en zin om ermee aan de slag te gaan? Dan ben je hier aan het juiste adres. 

Sinds 2017 bieden we een Stage vakwerk aan voor volwassenen, waarbij de deelnemers alle technieken kunnen aanleren op een echte werf. Zo konden we de bijenhal en het Wan-kot oprichten aan de Liermolen. Onze stage werd erkend als één van de inspirerende voorbeelden voor het borgen van immaterieel erfgoed.

Er is duidelijk veel interesse voor vakwerkbouw. Daarom werkt het MOT ook in de komende jaren verder rond vakwerk. De ervaringen en kennis die we daarbij opdoen, bundelen we in deze projectpagina. We filmen en documenteren onze eigen bouwprojecten en delen de beelden online, samen met praktische tips waarmee je zelf aan de slag kan. Zo helpen we nog meer mensen dit immaterieel erfgoed te borgen.   

In 2021 bouwden we een kerststal in vakwerk, gedekt met een strodak. En in 2022 starten we de bouw van een nieuwe vakwerkplaats achter het Guldendal. Een hedendaags atelier in vakwerk, waarin oude en nieuwe bouwtechnieken op een experimentele manier worden gecombineerd. Ook dit inspirerend bouwproject wordt uitgebreid in beeld gebracht.

Hou deze pagina in de gaten om de updates te volgen. Je kan je ook inschrijven op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze acties.

Het project Vakwerk in beeld krijgt de steun van de provincie Vlaams-Brabant. 

Museumgebouwen in vakwerk

Schuur Tommenmolen 

Bijenhal Liermolen

Wan-kot Liermolen

Kerststal Guldendal

Vakwerkplaats Guldendal (gepland)