Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken

Zoekresultaten 12,231 - 12,240 15,523 resultaten gevonden
Hoeveelheden berekenen
Hoeveelheden berekenen Heb je andere afmetingen of een andere opbouw van je oven dan het bouwplan, dan kan je de hoeveelheid materiaal berekenen aan de hand van volgende tips:
Soorten brood
Soorten brood Naar bloemsoort Er bestaan ontelbaar vele broodsoorten. Daarom beschrijven we hier enkel de bekendste en meest typische in onze streken. De gebruikte bloemsoort is bepalend voor de aard van het brood. We kunnen twee grote groepen onderscheiden: het tarwebrood en het roggebrood. Tarwe en rogge geven verschillende broodtypes afhankelijk van het al dan niet veelvuldig ziften van het gemalen graan. Het ziften van het meel wordt ook wel "builen" genoemd: het meel wordt gezuiverd van de zemelen om een fijne bloem te verkrijgen. Met tarwemeel kan men "integraal" of volkorenbrood, bruinbrood, wittebrood tot luxebrood verkrijgen; met het roggemeel, roggebrood, ook wel paardenbrood of zwart brood genoemd; met het gebuilde roggemeel tenslotte een lichter bruin brood. Aan het begin van vorige eeuw was tarwebrood een luxe waarvan alleen de rijken konden genieten. De gewone bevolking moest noodgedwongen genoegen nemen met roggebrood of brood gemaakt van o.a. gerst en haver. Traditioneel...
Recepten
Recepten uit Ons kookboek van 1943 Naast het dagelijkse brood werden in de bakovens ook allerlei specialiteiten en feestelijke gerechten gebakken. We hebben hier enkele oude recepten bijeengebracht van ovenlekkernijen die men destijds in de bakoven bakte. Je kan er ook vandaag mee aan de slag. Smakelijk! appelbroodje Als je taart bakt, kan je met de restjes van het deeg een appelbroodje maken. Ook wel kattekop, bollebuis, krollemol, ... genoemd. Appelbroodjes waren een pure verwennerij voor de kleinsten. In de oven was altijd nog plaats voor enkele "krollemollen". Het recept is doodeenvoudig.
Onderbouw
Andere gebruiken
Andere gebruiken van de oven Naast het bakken van het brood werd de warmte van de oven nog voor allerlei andere doeleinden gebruikt: tijdens of na het bakken van het brood werd er ook plaats voorzien voor het bakken van vlaaien, peperkoek, appelbroodjes of andere lekkernijen voor de kinderen. men droogde in de nog warme oven peren, appels en pruimen. Om te drogen zijn de harde perensoorten goed zoals trichter- of hereperen, langeloren, korsenijsperen, spineelperen, dikstaartperen. De peren worden in verscheidene keren (4 à 5 maal) gedroogd. Daarna zien ze er zwart en vol rimpels uit. Bakpruimen werden als laatste in de oven gedroogd, soms op bruin papier. Om barsten tegen te gaan mocht de oven niet warmer dan 60° C zijn. op het ovengewelf werd het zaaigoed voor de moestuin gelegd. In de oven werden kleine veldvruchten en zaden gedroogd: erwten, bonen, klaverbollen, koolzaad, raapzaad, enz. in de bijna afgekoelde oven kon men pluimen drogen die, wanneer ze mals genoeg waren, gebruikt werden...
Berekenen van de hoeveelheid bakstenen
Berekenen van de hoeveelheid bakstenen Het aantal bakstenen is afhankelijk van het gebruikte formaat. aan de hand van een tabel Hier geven we een tabel met de hoeveelheid stenen en mortel per m² berekend voor een 1/2 steense muur (1 steense muur = x2) in halfsteensverband, dit is metselwerk dat uitsluitend uit strekken bestaat, en met een voegbreedte van 10 mm. Inbegrepen is een hak- /breekverlies van de baksteen van 3 % en een prefab-mortel verlies van 3 %. Bij een traditionele mortel kan je rekenen op 10 % mortelverlies. (gegevens van Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrieken en van Jozef Dockx)
Berekenen van de hoeveelheid isolerende leemlaag
Berekenen van de hoeveelheid isolerende leemlaag Aan de hand van een volumeberekening (van een holle halve koepel) kunnen we het nodige aantal liter (volume) leemmortel berekenen. Het volume van de leemlaag wordt berekend door het volume van de halve koepel met het volume van het holle gedeelte te verminderen. Dit wordt duidelijk aan de hand van volgende formule: Volume = (D³ - d³) x (3,1416 / 12), waarbij D = uitwendige diameter en d = inwendige diameter. Heb je het volume in cm³ berekend dan moet je het resultaat delen door 1000 om het volume in liter te bekomen. Vermenigvuldig het nodige volume met het aantal liter bestanddelen wetend dat je voor ca. 1 m³ (1000 liter) leemspecie en een verhouding 3 : 1/2 : 1 : 1 het volgende nodig hebt: leemgrond: ca. 860 liter gebluste kalk: ca. 140 liter rijnzand: ca. 285 liter gehakt stro: ca. 285 liter (paardenurine: ca. 14 liter) Voorbeeld (aan de hand van bouwplan) d = 140 cm (dit is de lengte van de oven (100 cm) + 2 x de dikte van het gewelf)...
Berekenen van de hoeveelheid beton
Berekenen van de hoeveelheid beton fundering Om de hoeveelheid beton te kennen moet je eerst het volume van de funderingssleuven berekenen. Hiervoor vermenigvuldig je: de lengte van de buitenste funderingswand de diepte van de buitenste funderingswand de hoogte van de fundering. Doe dit ook voor de binnenste funderingswand en maak het verschil van beide uitkomsten. Vermenigvuldig het nodige volume met het aantal kg bestanddelen, wetend dat je voor ca. 1 m³ beton met een betonsterkte van 250 kg/m³ specie en een verhouding 1 : 3 : 4 het volgende nodig hebt: portlandcement (CEM I en klasse 32,5): ca. 250 kg rijnzand 0/2: ca. 750 kg grind (korrelgrootte 4/14): ca. 1000 kg Voorbeeld (aan de hand van bouwplan): lengte buitenste funderingswand = l(a) = 1,69 m lengte binnenste funderingswand = l(b) = 1,09 m diepte buitenste funderingswand = d(a) = 1,69 m diepte binnenste funderingswand = d(b) = 1,09 m hoogte van de fundering = h = 0,60 m (l(a) x d(a) x h) - (l(b) x d(b) x h) = volume funderingssleuven...
Geschiedenis
Red de bakovens! Geschiedenis
Gebruik je oven