Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken

Zoekresultaten 12,241 - 12,250 15,524 resultaten gevonden
Stoken
Stoken van de bakoven
Brooddeeg maken
Bakken
Bakken van het brood De deegballen worden met behulp van de ovenpaal in rijen naast elkaar in de oven gestoken. De deegballen mogen niet tegen elkaar gelegd worden omdat het deeg nog zal uitzetten. De broden mogen ook niet tegen de wanden komen omdat ze dan aanbranden. Bij het inschieten van het brood moet men vlug te werk gaan want de eerste bakken reeds terwijl de andere nog niet in de oven liggen; bovendien koelt de oven dan te vlug af. Een weinig meel op het blad van de ovenpaal voorkomt het kleven van de deegbal. Wanneer de broden zich in de oven bevinden, wordt deze afgesloten om de hitte maar ook de damp in de oven te houden. Tijdens het bakken verdampt een deel van het water uit het deeg. Deze damp "valt neer" op het brood als de oven afkoelt, waardoor het brood een zachte korst krijgt. De bakduur is afhankelijk van het gewicht van het brood en van het gebruikte broodgraan: wittebrood: ongeveer één uur roggebrood, volkorenbrood: 1,5 uur tot 2 uur vlaai: ongeveer een kwartier (=...
Inventaris bakovens
Zemstweg 5, Grimbergen, Belgium
Beton of mortel
Aanmaken van beton of mortel met de schop "Kies een schone ondergrond, zoals bijvoorbeeld een houten of ijzeren plaat, waar je de bestanddelen in afnemende verhoudingen op een hoop schept. Voor het beton is dat eerst het grind, dan het zand en de cement; voor de bastaardmortel is dat eerst het zand, dan de cement en de kalk. Meng alles, door rondom telkens weg te scheppen en bovenop de hoop te gooien tot deze een gelijke kleur heeft gekregen. Maak de hoop wat platter met middenin een kuil, waarin je een deel water giet. Vanaf de buitenkant van de kuil worden de bestanddelen in het water geschept. Herhaal dit tot alles een egale brij vormt. Als je bij het achteruittrekken met de snede van de schop, ribbels kunt maken, is het mengsel klaar."
Takkenbos binden
Vorm ovenvloer
Afmetingen en vorm van de ovenvloer Afmetingen van de ovenvloer Theoretisch is de breedte van de ovenvloer gelijk aan 3/4 van de lengte. Bredere ovens zouden slechter verwarmen; diepere ovens hinderen het makkelijk "inschieten" van de deegballen en het "uittrekken" van de gebakken broden.
Meer weten?
Broodgeschiedenis
Geschiedenis van het brood
Bindmiddelen
Bindmiddelen en verschralingsmiddelen bindmiddelen cement De dosering van de cement in de mortel moet nauwkeurig gebeuren: te weinig cement levert een poreuze en niet-samenhangende mortel, terwijl overdosering leidt tot een sterk krimpende en slecht hechtende mortel. Het is een misvatting te veronderstellen dat meer cement de mortel alleen maar sterker kan maken. (uit Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrieken) Vroeger metselde men zonder toevoeging van cement (dus enkel met kalk en zand). Het voordeel hiervan was dat de muren gemakkelijk gesloopt konden worden zonder de stenen te beschadigen. Dat is met een mortel op basis van cement moeilijker. Kalk Toevoeging van kalk geeft een bastaardmortel Bastaardmortel is prettiger te verwerken, elastischer en vertoont minder krimp (bij eenzelfde gehalte bindmiddelen) dan de zuivere cementmortel die een hogere drukweerstand heeft en waarvan de binding sneller verloopt. De eigenschappen van een bastaardmortel liggen dichter bij die van...